Често Вертекс го наричат „Порталът на Съдбата“. Според речниците Vertex означава връх, най-високата точка, анатомично върхът на черепа на главата, а астрономите използват термна като Зенит.
В хороскопа Вертекса се изчислява като пресечна точка на еклиптиката (пътя на Слънцето) и на главния меридиан, т.е. равнината, която разделя небесната сфера на предна и задна част (за щастие повечето програми за построяване на астрологични карти могат автоматично да изчислят местоположението на Вертекс) .

В астрологията Вертекс представлява двуполюсна ос – Вертекс и Антивертекс (като двете точки винаги са в опозиция една от друга). Например ако имаме Вертекс на 15 градуса в Дева, то антивертекса ще се намира на 15 градуса в Риби. Най-често Вертекс може да бъде намерен в 5-ти, 6-ти, 7-ми или 8-ми дом от астрологичната карта.

Логически погледнато щом вертекса най-често се разполага между 5-ти и 8-ми дом, то той би трябвало да има връзка с важните моменти и срещите ви с другите. Дали това наистина е така?

Като астрологична дефиниця или опит за правило: Ветекс е чувствителна точка в картата, която при превратни, необичайни моменти се усеща кто щастив шанс или „Портал на събдата“.

Най-често (в зависимост от много други нюанси – аспекти, планети и т.н. в картата) Вертекс се усеща като принудително, но сякаш щастлива среща със съдбата, но която просто няма как да избегнете дори и да искате. Според астролози като Bill Meridian и Charles A. Jayne Вертекс е съдбовната точка, която отразява неща, който са далеч от нашия контрол.

Порталът на Съдбата (Вертекс) може да бъде:

  • Човек (и неговото въздействие) в синастрия.

Много силно би се проявило ако неговите Луна, Слънце, Венера, Марс или Асцедент са в съвпад с наталния Вертекс или Антивертекс.

За съвпад на планета с Вертекс/Антивертекс трябва да се отчита, че колкото по-бавна е планетата толкова по-малък е орбисът, който трябва да се „отпусне“.

  • Време, период.

Когато се отключва дадено събитие, срещате човек.. , когато през наталния Вертекс/Антивертекс преминава планета.

Внимавайте какво си пожелавате...
Но прекаленото идеализиране на Вертекс (или хората и събитията, които той довежда в живота ни) е грешка. Според австралийската астроложка Judy Crichton Weeks Вертекс/Антивертекс е точката на връзките и на сбъднатите желания. Когато е намесен Вертекса, бихме могли да получим това, което сме си пожелали, но сякаш го получаваме по един превратен начин.

Често, когато е намесен Вертекса хората усещат, че наистина са си „пожелали“ това, което точката донася. Тази предопределена среща ви изпълва с чувството, че имате нужда да „повикате“ някого или нещо, но това важи само до „изпълнението“. По-късно, когато всичко, което сте си пожелали е вече факт „порталът на съдбата“ може и да не изглежда чак толкова щастлив колкото ви се е струвало първоначално. Демек: „наистина ли ми трябваха тези пари?“

Както по-горе вече беше казано Вертексът е чувствителна точка в картата, която при необичайни обстоятелства се усеща като повратен момент или портал на съдбата. Най-често, когато хората открият Вертекса за първи път имат прекалено големи очаквания за него. Мислят си, е тази точка ще бъде една малка фея, която ще оправи всичко на мига. Мнозина от нас сякаш са склонни да смятат, че всяка дреболия свързана с картата ни или със самите нас е „необичайни и изключителна“, но това съвсем не е така.
Какво разбираме или да разбираме под „необичайни и иключителни“ обстоятелства. Как да раберем кога вертекса и неговата опозиционна точка се включват? Това е трудна работа, въпрос на карта, човек, осъзнатост. Често има моменти, когато Вертексът не върши нищо особено. Всяка година Слънцето или Венера, а Луната всеки месец, преминава през точката на Вертекс/Антивертекс, но това не означава, че винаги се случва нещо. Точно тук е момента да се улови „необичайният и изключителен“ момент, кога ще оствори порталът на събдата и вие ще срещнете вашия любим човек или 6-ца от тотото.

Срещнах две от най-силните (и разбира се оставящи рани) любови в живота си. Това стана точно, когато транзитното ми Слънце преминаваше през наталния Вертекс. Разбира се, в моята и техните карти се разигравах много други игрички в картите ни (в единия случай, нейният транзитен северен възел беше в точен съвпад с наталния й северен възел). Проблемът е в това, че в останалите 90 тина пъти, когато слънцето е минавало през наталните ми Вертекс или Антивертекс, съвсем не се е случвало да срещна някоя от големите любови в живота си…..

Адаптиран превод от:  http://falconastrology.com/

Още литература по въпроса:http://www.lynnkoiner.com/astrology-articles/the-vertex-in-the-natal-c