Ведическият свещен танц на Сатурн – Между Скорпион и Стрелец

– 26 януари 2017-

След 2 години, 2 месеца и 24 дни, на 26 Януари 2017г., най-после Сатурн напуска знака на Скорпион, за да влезе в Стрелец (сидерален зодиак).

Сатурн е най- бавната планета и нейните ефекти са трансформационни, чрез разместване и промяна в самите дълбини на нашата психика и нашия живот. Този транзит е особено важен, тъй като преминава от воден знак Скорпион в огнен знак Стрелец.

В целия зодиак има три специални места, където планетите преминават между две противоположни енергии, вода и огън: между Риби и Овен, Рак и Лъв, и Скорпион и Стрелец. Както знаем, огънят изпарява водата, а водата изгася огъня. Ето защо тези толкова чувствителни зони от зодиака се наричат пространствено-времеви точки (астрологическият термин е Ганданта), където влизат в контакт енергии с коренно противоположни характеристики, освобождащи и активиращи се посредством транзитиращите през тях планети.

През 2017 година, Сатурн ще активира тази трудна точка 3 пъти: веднъж на 26 януари, втори път на 21 юни в ретроградно движение, за да се включи отново енергията на Скорпион, и за последен път на 26 октомври, когато ще влезе отново в Стрелец, и където ще остане за период от 2 години, 2 месеца и 29 дни. Този факт за тройното преминавана на Ганданта е много важен, и до голяма степен ще открои преминаването на Сатурн на границата между Скорпион и Стрелец през 2017. По принцип, Сатурн повтаря входа си в Стрелец на всеки 29 години, но е изключително рядко явление да го направи 3 пъти в една и съща година, и особено- в ретроградно двъжение.

В този изключителен случай, тромавият Сатурн ще активира първото си пресичане на тази пространствено-времева точка Ганданта, и от около 10 дни преди пресичането й, до 10 дни след преминаването й, общо 20 дни, ще се прояви освобождаването на нейните енергии.

Тази специфина точка между Скорпион и Стрелец се счита за най-сложна и трудна от трите Ганданти зони, които споменахме. Още повече, че става въпрос на за коя и да е планета, а за Сатурн.

Тук си заскужава да отбележим някои от най-значимите качества на Сатурн, за да можем да интерпретираме правилно този транзит.

Сатурн, Шани или Яма- Богът на смъртта
Функция– слугата, бездомният, беднякът, старец.
Други имена: Шанайшчаря, Кона, Чаяшута.
Характеристики: мъка, страдание, пречки, безсилие, съвършенство, самоанализ, дисциплина, аскетизъм, йога, медитация, вътрешната тишина, вътрешният гуру, старец, отговорност, чувството за дълг, проучване, вратата към просветлението, миналото, хронични болести, слуги и нископлатен, тежък труд.
Натура: Тамастичен
Елемент: Въздух
Цвят: Син
Метал: желязо
Камък: син сапфир.

Контактът на Сатурн- планетата на кармичните дългове, с Ганданта- най-екстремната точка на трансформация в зодиака, говори за освобождаване на кармични товари с цел освобождаване и пречистване, което е доказателство за директната връзка между Ведическата езотерична астрология и законът за Кармата.
Знаем, че Кармата е един динамичен, променлив процес, и представлява една постоянна трансформация, подобно на мехурчетата в нагрятата вода. Положението Сатурн в зоната на Ганданта обаче, ще повиши този динамичен процес на нагрятата вода до екстремни нива, т.е. до точката на кипене.

В самата си същност обаче, Кармата (действията) зависи от нас самите, защото всички наши действия конфигурирят това, което сме, а от там- определят и ефектите на закона за Кармата върху нас.

Имайки това предвид, този специален момент на преминаване на Лорда на Кармата през най-кармично- пречистващата точка от зодиака, ще активира отличителни житейски събития в личният ни живот. Резултатите му ще бъдат свързани с характеристиките на астрологичните домове, които се намират заети от тези два знака в нашата лична карта. Целта на Шани, както винаги, е за да оставим зад себе си отдавна влачени товари и зависимости и да се освободим. Този трансформационен процес на прочистване и освобождаване от мая (това, което си въобразяваме, че е най-важното и ценно за нас), обаче, често ни причинява екстремни страдания, понеже не разбираме как всъщност е устроен и фунционира света. Някой обаче, осъзнали истината за материалния свят (мая) и своята духовна първоначалност, чрез разбиране и приемане на процеса на извършване на лична еволюция и достигане на себеосъзнаване, използват тези специални моменти, които Природата благосклонно ни предоставя, за персонален, а от там- и всеобщ прогрес в развитието ни като самоосъзнати същества, част от едно неразделно цяло.

Така че трябва да се има предвид, че в тези интервали от 20 дни за всяка от тези 3 бавни стъпки на Сатурн напред-назад през границата между тези два знака, ще индуцира събития или ситуации в живота ни, които да ни накарат да преосмислим настоящето си съществуване, и ще генерира ефекти в дългосрочен план и с трайни резултати.

Няма съмнение, че този танц на Сатурн между огъня и водата, ще окаже ефект и видимо въздействие както на индивидуално ниво, тя също така и в световен мащаб. Някои важни събития от световен мащаб ще се проявят в тези периоди от 20 дни.

Предполагам обаче, че всеки е по-заинтригуван от личните ефекти, които може да окаже транзита на Сатурн от Скорпион в Стрелец в каря на януари 2017, върху него самия и близките му. Затова ще дадем още по-подробна информация по тази важна тема.

Всички, които имат следните характеристики с картите си, могат да имат екстремни преживявания през този троен транзитен период през тази година:

1. Намират се в Даша или Антардаша на Сатурн (подробности- в курса по Ведическа астрология).
2. Намират се в Саде Сати (подробности- в курса по Ведическа астрология).
3. Наталната Луна се намира в последните градуси на Скорпион или на 1-2 градуса в Стрелец (по сидералният зодиак). За ползващи тропическия зодиак- натална Луна в 20-23 градиса в Стрелец.
4. Наличие на която и да е друга планета, освен натална Луна в посочените градуси в точка 3.

Фактът, че в периода на преминаване на Сатурн от Скорпион в Стрелец на 26 януари 2017, е много мрачна и негативна поради близостта си до Слънцето, за съжаление, не допринася по никакъв начин за балансирането на очакваните неблагоприятни ефекти на Сатурн в Ганданта, и в квадратура с Марс… но на всеки според заслугите!

Така че, не забравяй!
Дори когато си мислиш че никой не те наблюдава,
Сатурн регистрира всичко…
като един божествен Биг Брадър!
А Сатурн забавя, но не забравя!
Прем и Шанти,

Шри Ю
За контакти и повече информация:
 http://shri-jyotish.com/
 https://www.facebook.com/groups/205631403182564/?fref=ts
 https://www.facebook.com/groups/1886133211623195/?fref=ts
 https://www.facebook.com/groups/astrologiavedicahindu/?fref=ts