Западна Астрология – увод.

Астрологията има за основна задача да наблюдава взаимодействието между планетите в Слънчевата система и нашата Земя. В астрологията, освен астрономическите планети – Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, в астрологията планети се наричат Слънцето, Луната и Плутон.

От хиляди години наблюдения хората са установили, че:

  • Всяка една планета символизира определена енергия. Част от нашето същество. Този елемент може да е нашата емоция, комуникация, любов и т.н.
  • Позицията на всяка една планета дава информация за начина, по който се проявява този елемент в живота ни.

Наталната астрология е основата. Тя отбелязва позициите на планетите, звездите и астрологическите точки в момента ни на раждане. Тази карта ще определя нашите желания, емоции, мисли, поведение, таланти, слабости.

Древните вавилонски астролози са разделили небето на 12 сектора, които отговарят на 12 различни стила (архетипа). Днес тези 12 сектора наричаме зодии.

Основните неща, които се взимат под внимание в астрологията са:

  • Планетите – включително Слънцето и Луната;
  • Знаците на зодиака и планетите, които се намират в тях;
  • Домовете;
  • Аспектите.

За еклиптиката и зодиакалните знаци е писано много. Повечето от вас със сигурност знаят, че за начало на Земното пътешествие около Слънцето се приема 0-вият градус на зодиакалния знак Овен. Астрологическата нова година се чества в края на месец март, когато е пролетното равноденствие.

Знаците, през които Слънцето преминава са: Овен, Телец, Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог, Водолей и Риби.

За да се изработи наталната карта в западната астрология се начертава кръг. Този кръг е разделен на 12- части, които може да се различават в зависимост от избраната домова система. Тази окръжност е снимка на еклиптиката, а 12-те отрязъка символизират зодиакалните домове. Всяка една от планетите попада в един от тези отрязъци.

Попадайки в определен дом и знак планетите правят аспекти. Аспект това са определени ъглови разстояния между две или повече планети. Астролозите разделят небето на 360 градусова окръжност. Когато една от планетите е на са 0, 60, 90, 120, или 180 градуса спрямо друга се казва, че двете планети са в мажорен аспект. В астрологията се използват и други аспекти, които се наричан миньорни. От ключово значение е умението да се тълкуват и различните аспектни конфигурации. Конфигурация е когато три или повече планети образуват аспекти помежду си.

Изучаването на аспектите е едно от най-важните умения на всеки един астролог. Взаимодействието между планетите е определящ фактор, който може да определи дали енергията на дадена планета се проявява лесно или с борба, дали енергията има положително или отрицателно влияние. Съвременната астрология в много отношения не приема света дуално – бяло и черно, лошо и добро. Според много астролози негативните на пръв поглед положения могат да бъдат използвани конструктивно. А голяма част от даденостите могат да бъдат отработвани от индивида.

В миналото привилегия да имат собствени астрологични карти са имали само царете и знатните личности. Днес е лесно да се изготви натална карта. Астрологичната карта е уникална като всеки един от нас. Когато четете дневните астрологични прогнози имайте предвид, че те се правят на основа вашият слънчев знак, който съвсем не е достатъчен да покаже същината на вашата личност.

За удобство в астрологията се използват символи (глифове). Благодарение на тези символи е много по-лесно да се види цялата информация, която е разположена на картата.

Астрологичните символи в астрологията са: