Транзитите на Нептун спрямо планетите и през домовете

Нептун/Слънце

Боговете на промяната : Болка, криза и транзитите на Уран, Нептун и плутон, Хауърд Саспортас

Слънцето представлява усещането, което имаме за самите себе си като отделен индивид. Когато Нептун транзитира в аспект спрямо Слънцето, той разтваря границите на нашата его-идентичност и изисква от нас да оставим или да се освободим от съществуващото себеусещане, за да направим място за нещо ново. Транзитиращият тригон или секстил обикновено го прави по по-мек начин, като ни предлага нова версия на самите нас, която е по-любяща, по-сърдечна или по-съзидателна отпреди. Все пак под влиянието на тези транзити би трябвало да се предпазваме от фалшив оптимизъм: започнем ли да вярваме, че сме открили усещане за щастие и покой, което никой или нищо не е в състояние да разстрои, ще ни сполети сурово събуждане, когато – рано или късно – балонът се спука.

Аспектите съвпад, квадратура или опозиция на транзитиращия Нептун към Слънцето понякога също носят подобно заблуждение, но по-често те отбелязват период на обърканост и съмнения в себе си. Преди може доверчиво да сме напредвали и действали в живота, но сега не сме сигурни в нашата сила, стойност или идентичност. Тези усещания нерядко се задействат от външни събития – някой друг получава повишението, на което сме се надявали, или губим служба или връзка, която за нас е означавала много. Заболяване или други обстоятелства нерядко ни принуждават да напуснем работа или ни лишават от обикновеното ни равнище на енергия. В много случаи обаче нищо очевидно или външно не изглежда да е причината за психологическото ни неудобство, но вътре в себе си се чувстваме изгубени и неспособни да продължаваме по обичайния начин.

Под влиянието на транзитите Нептун/Слънце здравословните проблеми нерядко са трудни за анализиране: чувстваме се уморени, анемични, равнодушни и потиснати, обаче лекарите не откриват в нашето състояние нищо нередно от медицинска гледна точка. Ако си почиваме повече, пием витамини или увеличим физическата си активност, може да си помогнем. Но каквото и да правим, за да се почувстваме по-добре, вероятно все пак няма да успеем да избегнем разпадането през този период. Трудните транзити Нептун/Слънце подкопават вярата, яснотата и издръжливостта ни, може да парализират нашето старо Аз и нормалното ни съществуване. И все пак Нептун го прави с цел – за да успеем по-нататък да изградим повторно себе си по различен начин. Нещо трябва да отмре, за да се роди нещо ново. Това разбиране може и да не облекчи болката, усещането за безсилие и загуба на илюзиите, които чувстваме по това време, но ако схващаме транзитите по такъв начин, може би ще открием смисъл в онова, през което преминаваме. Видим ли смисъла на нашето страдание, вероятно ще намерим начин да го използваме конструктивно.

Всичко това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, специално защото едно от проявленията на стресиращите транзити Нептун/Слънце може да бъде загубата на упование – не вярваме, че сме в състояние да се изскубнем, губим вярата си, че животът ще се погрижи за нас. Ако съзнателно схванем, че упованието и надеждата понякога се изпаряват под влиянието на разглежданите транзити, това ще ни помогне да придобием някаква степен на обективност по отношение на преживяваното. С други думи, щом приемем, че при транзитиращ аспект на Нептун спрямо Слънцето е възможно да се разпаднем – допуснем ли, че по това време може да изгубим вярата си в живота и в себе си, – това е един начин да работим с разглеждания транзит. Виждаме какво е неговото предназначение. Той може да трае години наред, но няма да продължи вечно. Сътрудничеството с разтварящото въздействие на Нептун изисква и да си позволим да умрем такива, каквито се познаваме, така че да се появим отново с различно себеусещане. Очевидно това не е лесно или приятно. Ще ни бъде от помощ, ако потъжим за старото Аз, което си отива. Транзитът ще отмине и вероятно след него ще бъдем друг човек.

Всеки значим Нептунов транзит може да възкреси чувства на „божествена носталгия“ – желанието да се върнем в блаженото състояние, което сме изпитвали преди раждането, когато няма усещане за изолираност, отделеност или раздробяване. Щом Нептун транзитира спрямо Слънцето, подобни копнежи нерядко са много силни. По това време може да ни изкушават наркотиците и алкохолът като средства за издигане над изолираното Аз и бягство от болката, излъганите надежди, суровата действителност и ограниченията на живота във физическото тяло. Под влиянието на Нептуновите транзити винаги е налице опасността от злоупотреба с тези субстанции и би трябвало да се подходи предпазливо…

За транзитите на Нептун в към останалите планети и домове можете да прочетете в уникалната книга на  Хауърд Саспортас – Боговете на промяната : Болка, криза и транзитите на Уран, Нептун и плутон.