Независимо дали мислите скоро да започнете с практикуването на йога или вече правите своите първи стъпки е добре да научите за някои от ползите, които можете да извлечете от практиката си.
Сигурно сте се спрели на йога, защото искате да намалите излишното си тегло, да придобиете по-гъвкаво и силно тяло.

Може би сте чули, че с йога ще имате много по-красива и чиста кожа, че ще промените своето излъчване, ум и здраве.

Да йога работи за всичко това, но Йога заниманията освен комбинация от множество физически пози (асани) са и нещо много повече и в тази връзка е некоректно да се спрем само на физическите ползи. Обединяването на тялото, ума и дишането ще върне вашата естествена хармония, наслада и щастие от това да сте днес, сега и тук. Ще се насладите на едно битие изпълнено със смисъл и пълнота.

Йога е дружелюбна към всички. Независимо дали сте млад, стар, мъж, жена, дете, гъвкав или скован като стълб, вие можете да практикувате йога. Може да не сте в най-спортната форма. За упражненията по йога не ви е нужно някакво супер специално оборудване.

Всеки овладява етапите на йога със свой собствен темп. Тук няма задължителен елемент – всеки е свободен да прави само онези упражнения, които го карат да се чувствате добре, и ще спира, там където усеща болка и дискомфорт. Понякога е нужна малко упоритост, но всеки сам решава кога да се откаже. Можете да правите малко или много упражнения – въпрос на вкус. Преди да опитате няма как да разберете какво е усещането. С цел да ви мотивиране подбрахме 10 реални ползи от редовното практикуване на йога.

 

Тук ще разгледаме 10 от най-добрите ползи от йога практиката.

1. Цялостен фитнес.

Здравето не е само отсъствие на болести, то е израз на нашата житейска гледна точка. С практикуването на йога асани, пранаяма (дихателни техники) и медитация вие ще сте наистина здрави, не само физически, но и умствено. Ще бъдете и емоционално балансирани. Много от асаните акцентират на изометричните упражнения, при които мускулите остават напрегнати противоположно един на друг, а това често е много по-въздействащо от фитнеса. Потене? Да, има потене – опитайте да изпълните Слънчевия поздрав няколко пъти и ще разберете.

2. Постигане на оптимално тегло.

Постигане на оптималното и най-здравословното за вашето тяло тегло (все пак има и хора, които имат нужда от качване на няколко килограма – не се заблуждавайте, че техните проблеми са по-малки от тези с наднорменото тегло). Йога тонизира мускулите и помага да отслабнете видимо. Чрез йога се получава и ефектът на „изстискване“ на излишната вода от мускулите и органите – нещо, което малко спортове могат да направят. Редовното практикуване на Слънчевия поздрав и пранаяма Капала бхати са сред най-преките пътища за намаляване на излишните килограми. И нещо повече. С редовните йога практики, вие ще станете по-чувствителни към вида храна, от която вашето тяло се нуждае. Почти инстинктивно ще започнете да избягвате храните, които имат негативно въздействие за вас. С времето ще промените в положителна посока и отношението към собственото си тяло.

3. Освобождаване от стреса.

Дори и само няколко минути йога всеки ден са един чудесен начин да се отървете от стреса, който се натрупва всеки ден – както в тялото, така и в ума. Почти всички йога пози, пранаяма и медитация са ефективни техники за намаляване и освобождаване на стреса.

postigane-na-vutreshen-mir4. Постигане на вътрешен мир.

Много от нас обичат да посещават мирни, спокойни места, богати на природни красоти. Малцина, обаче осъзнават, че мирът може да бъде открит точно в нас и ние можем ежедневно да изпитваме усещането за мини-ваканция всеки ден. Възползвайте се и правете малки почивки всеки ден с йога и медитация. Йога е и един от най-добрите начини, за да успокояване на неспокойния ум.

5. Подобряване на имунитета.

Човешкият организъм е комбинация на тялото, ума и духа. Някоя нередност в ума, духа или емоциите ни се отразява под формата на заболяване или болка в тялото ни. Много от асаните в йога масажират органите и засилват мускулите ни. Всички техники на дишане подобряват наличието на кислород в организма. Те заедно с медитацията подобряват имунитета ни.

6. Повишаване енергичността ни.

Чувствате ли се напълно източена в края на деня? Разкъсването между множество задачи през деня, понякога може да бъде доста изтощително. Редовното практикуване не йога ще ви зареди с неизчерпаема енергия. След няколко минути на йога всеки ден ще си осигурите свежест за целия ден. Тайната? При изпълнението на повечето йогийските упражнения в комбинация с дихателни техники се стимулира кръвообращението и се подобрява функционирането на всички органи – включително и на мозъка. Ето защо с практикуването на йога ще се заредите с толкова жизненост, че ще можете да вършите ежедневните си дела, много по-бързо и по-ефективно, а умората в края на деня ще бъде много по-малка.

7. По-добра гъвкавост.

Дори и да не сте много гъвкави по рождение, пак ще можете да започнете да практикувате йога. Стъпка по стъпка ще усвоите позите и не след дълго ще се учудвате сами на себе си, колко много сте напреднали. С всекидневната практика ще се радвате на чудесата, които стават с вас. Гъвкавостта няма само за цел да правите акробатични номера. Еластичността и гъвкавостта на практика помага за по-доброто тонизиране на тялото и подобряване на мускулната сила. Тя помага при подобряване на стойка по време на седене, ходене и сън, и съответно да облекчите болките, следствие на изкривяванията на тялото.

8. Йога подобрява равновесието.

Много от асаните в йога изискват от вас да пазите равновесие. Някои от позите, особено „дърво“ или други, които се изпълняват в изправено положение ще ви помогнат да придобиете по-добър контрол над мускулите, ставите и равновесието. По-доброто равновесие пък ще ви помогне за придобиването на по-дълбока концентрация.

9. По-добри взаимоотношения.

Звучи странно, но йога дори може да ви помогне за подобряване на отношенията ви с вашия интимен партньор, родители, колеги, партньори, приятели и близки! С успокоен ум и балансирани емоции вие ще излъчвате спокойствие, щастие, самодоволство. Ще съумеете да влезете по-добре в обувките на хората, с които контактувате. Ще овладеете собствените си страхове и притеснения на бойното поле комуникация. Всичко това има пряка връзка със социалните ви контакти. Ако ви предстои интервю за работа, вие ще сте много по-спокойни и уверени в себе си, и пълни с енергия. За тези, на които им предстои да се явяват на труден изпит, ще усетят, че умът им е толкова ясен, чист и концентрират, отговорите на всички въпроси с лекота изплуват в паметта.

10. По-добре развита интуиция.

Редовното практикуване на йога асаните, пранаяма, медитацията и следването на основните „правила“ на йога ще отключат способности, за които може би не сте и мечтали. На първо място ще подобрите своите интуативни способности, както и умението да знаете кога какво трябва да направите, така че да получите най-добрия резултат. С практикуването на йога ще развиете своята фина чувствителност към света. С времето ще ставате все по-осъзнати и ще намирате нужните отговори много по-бързо.

 

Разбира се йога е и не е чудо, особено ако се надявате успехът да дойде на мига. Йога е път, процес на ежедневно развитие. Тя е единство на тялото, ума и душата. Подобно на всички нови навици и тук се иска постоянство.