Със своя спокоен жълтеникав блясък и своето бавно движение върху фона на зодиакалните съзвездия планетата Сатурн внушава величественост, която е забелязана още от древните народи. Реално Сатурн е последната планета, която би могла да се види с невъоръжено око.

Името дадено на този жълт гигант е напълно заслужено – Сатурн е римското наименование на бог Кронос.

Saturnoppositions-animatedСатурн в Астрономията

Сатурн е може би една от най-красивите планети в Слънчевата система. Забележителна е заради своите пръстени съставени от лед и космически прах. Наскоро от НАСА откриха, че пръстените дори пеят.
Тя е газов гигант, втората по големина след Юпитер.Сатурн има огромен брой естествени спътници – до момента са познати над 60! Десет от спътниците на жълтия гигант могат да се наблюдават и с по-мощен телескоп. Но повечето Някои от тях са твърде малки с диаметър по-малък от 10 км. Най-известният и напоследък обсъждан спътник е Титан, за който от много време се знае, че има атмосфера. А наскоро излязоха твърдения, че е напълно възможно в ледените недра, който са съставени и от вода, да има живот – първични молекули, но все пак живот!
Формата не Сатурн не е кръгла, а по-скоро сплескана. Тя има силно сплескване в областта на полюсите и издуване там където е екватора (разликата е почти 10%), причината за тази форма е много бързото въртене и течното състояние на планетата. Сатурн подобно на Юпитер има твърдо ядро, а атмосферите им са характерни със свирепи бури (повечето от които траят в течение на години). Атмосферата на Сатурн е образувана предимно от водород и хелий. В центъра на планетата е разположено скално ядро с размерите на Земята с температура около 12000К. Сатурн излъчва повече енергия в околното пространство, отколкото приема от Слънцето. Магнитното поле на Сатурн е по-слабо от полето на Юпитер. Предполага се, че електрическият ток в разположения дълбоко под повърхността течен метализиран водород е причина за магнитното поле на планетата.
Освен пръстените, за който ще кажа малко по-надолу, за Сатурн е интересно да се каже, че има необичаен начин на въртене. Астрономите са определили два периода на въртене в зависимост от географската ширина. Първата, включва зона от северната граница на южния екваториален пояс до южната граница на северния екваториален пояс, е с период на въртене 10 часа и 14 минути, и за всички останали зони периода на въртене е 10 часа и 45 минути.

Разбира се пръстените си остават най-голямата атракция на Сатурн. Подобно на повечето му спътници и пръстените могат да се наблюдават и с любителски телескоп. Пръстените се простират до 120 700 км. над екватора. Съставени са от силикатни скали, железен оксид и ледени частици, който варират от големината на прашинка до автомобил! Има множество теории за появата на пръстените (всъщност Уран също има пръстени, но значително по-малки и по-неясно видими). Според една от теориите появата на пръстените са останки от спътник, който приближавайки се твърде близо до гиганта бива разрушен. А според друга теория спътника е бил разрушен от комета. Друга корено различна теория е, че пръстените са останки от първичния материал, от който е сътворен Слънчевата система.

Saturn-bonattiСатурн в Митологията

Историята разказва, че след като Уран (Небето) станал господар на света, той се оженил за благодатната Гея (Земята). Те имали дванадесет деца (шестима синове и шест дъщери) – могъщите и свирепи Титани.
Освен Титаните Гея родила и тримата великани – Циклопи (същества с по едно око на челото, които са всявали ужас у хората). Уран намразил тези деца, защото били смразяващи на външен вид. Той ги затворил в тъмните недра на Земята и не им позволявал да се показват на бял свят. Мъка разкъсвала сърцето на богинята Гея, като гледала как страдат нейните деца – великаните. Като не могла да умилостиви мъжа си Уран, Гея един ден извикала децата си – титаните, и поискала от тях да отнемат властта на баща си Уран. Не смеели титаните да въстанат срещу баща си. Само най-младият от тях Кронос послушал молбата на майка си. С хитрост той победил Уран и завзел властта над света. С острия сърп даден му от сестра му Гея той скопил баща си Уран.
По нататък легендата разказва, че Кронос се оженил за сестра си Рея. Той мразил и по-точно се страхувал от децата, който Рея раждала. Страх го било да не завземат света от него, така както той направил със своя баща. Кронос изяждал всяко едно от децата, който му се раждали. Но Рея скрила едно от тях – великия гръмовержец Зевс. Отгледан далеч от погледа на баща си Зевс пораснал и възмъжал. След близо десетгодишна борба победил баща си Сатурн. Принудил го да повърне погълнатите му братя и сестри, след което го запратил обратно в Тартар (подземното царство) и заел мястото му като върховен бог.

2000px-Saturn_symbol.svg-copyСатурн в Астрологията

Често астролозите гледат със страх на Сатурн. Редом с Плутон той е описван като най-големия злосторник в астрологията. Но за разлика от хората, който обичат да гледат двуцветно на живота аз не смятам така.
За Сатурн можем да кажем, че той се явява надзирателя в хороскопа ни. той е мястото където винаги ще трябва да работим, но не подобно на Прометей – без резултат. Сатурн ни кара да израстваме и ако не сме послушни се появява като злия учител с показалката. Понякога неговите удари са твърде болезнени, но никога несправедливи.
Според мнозина Юпитер е големия бенефик. Не ми се иска да отричам това твърдение, но подобно на Сатурн и той може да взима, но определено неговата роля е да дава и по-точно казано да разширява (сещате се, че разширяването може и с проблеми да е свързано). Подобно на по-големия си брат Сатурн също дава, трудно и само заслужено. Подаръците на чичкото със сърпа могат да бъдат много по-сладки от тези на големия гръмовержец, защото в повечето случаи те са заслужени с много усилия, много търпение, работа.
В астрологията Сатурн реално е гръбнака, нашата форма, онази част от нас без която щяхме да приличаме на влачещ се червей. Той е опората. В зависимост от положението и обработването му Сатурн може да бъде нашето най-силно или най-слабо място. По традиция планетата управлява формата, дисциплината, организацията, амбициите, кариерата, ограниченията, моралните ценности, житейския ни светоглед, принципите, физически той отговаря на костната система, гръбначния стълб, зъбите. Още Сатурн символизира закона, но не както Юпитер – правните принципи, сатурновият закон е неговата строгост, правила, задължения. Сатурн е училището, дисциплината, времето в най-обхватния смисъл на думата. Той е и мъдростта и опита.

В наталната карта Сатурн показва къде човек е прекалено егоцентричен, къде трябва да се жертва в името на мъдростта, мястото където цял живот ще учи, понякога сатурновите уроци са прекалено сурови, а наказанията му при провал напомнят, на стоманен бич впиващ се в нежната душа.
Като Архетип Сатурн символизира хронологичното време и по точно казано вечността като понятие. Често свързват Сатурн с миналото, но той също така може да бъде и бъдещето. Подобно на образа от легендата той седи заключен в царството на мъртвите и чака, за него времето няма никакво значение. Често е наричан „Голямото нещастие”, „Планета на лошата Карма”, „Злосторника в хороскопа” и т.н., но както по-горе вече казах това е изключително двутонно разглеждане на планетата. Реално Сатурн е контрола, съдника, закона. Сърпа даден му от майка му е символ на контрола да определя колко, кое, как. Да сече или да помилва. На границата с личните и външните планети Сатурн символизира и границата на нашите мотиви, прояви, принципи. Той ги изгражда или разрушава.
Положението на Сатурн в наталната карта показва основни характеристики от нашият характер – принципите ни. според Юнг положението на Сатурн в натала е вкорененият, наследеният модел на поведение и нагласа, според него там е и нашата ахилесова пета, мястото където се чувстваме незащитени, слаби, дори виновни, мястото където усещаме малоценност, потиснатост. Донякъде бих се съгласила с това. Но нали всеки може да преработи своите слабости и да ги превърне в своето голямо оръжие. Добре обработената структура е тази, на която можем да се облегнем и да вървим силни напред. Обработения и засилен Сатурн прилича на високото дърво, което стои гордо и силно пред най-силната буря, а неговите силни корени (основите, които Сатурн е построил) не помръдват и милиметър. Тази сила е сред най-големите подаръци на Сатурн.
Положението на Сатурн в наталната карта показва също на какво човек може да разчита в живота. Например ако Сатурн се намира в огнен знак, човек би могъл да разчита изключително на своята воля, на себе си, на своето аз. Такива хора винаги се опитват да постигнат всичко сами без да разчитат на другите. Водният Сатурн говори за човек, който търси опора и сигурност в семейството, близостта на хората и най-вече личните си връзки, за съжаление, не винаги ги намира, тогава той умее да създаде нещо като микро свят, от който черпи сила, понякога огромна. Въздушният Сатурн пък показва, че човек се доверява и опира най-вече на установените правила и норми, на законността – писаната и неписаната. Такива хора винаги имат принципи, който ако съумеят да спазват строга биха постигнали големи успехи. Въздушният Сатурн умее и да се променя според обстоятелствата, в зависимост от гъвкавостта на индивида това става по-бавно или по-бързо. Понякога промените разклащат основата, но почти винаги съумява да възстанови равновесието си. Когато Сатурн по рождение се намира в земен знак, човека търси силата и опората с планирането, в прогнозирането, сигурността на всяка стъпка. Обича всичко да е логично и предвидимо. Този Сатурн е устойчив, трудно се подава на промени, има силни и здрави принципи и възгледи, на които разчита.
Ако Сатурн попада в първи дом в наталната карта, човекът трябва да се научи да бъде самостоятелен. От най-рани години такъв човек се разбира, че успеха идва с цената на много усилия и труд. Рядко такива хора вярват в чудеса (всичко зависи от положението на останалите планети). Хората със Сатурн в първи дом са склонни да се насочват към една цел в живота, сякаш нищо друго не съществува донякъде това е сред уроците, които трябва да усвоят т.е., че живота има много неща, които си заслужават вниманието и труда. Слабо отработен Сатурн в първи дом (т.е. неговата липса като сила) може да доведе до слабоволев, зависим от другите човек.
Сатурн във втори дом кара човек да се учи как да регулира и задържа своите ресурси (финансови, таланти – материални и духовни). той трябва да умее пестеливо да ги изразходва, да не се разпилява. Понякога хората със Сатурн във втори дом стават скъперници.
Сатурн в трети дом, говори, че човек ще трябва да се учи да подбира контактите си, да не допуска всеки в тесния кръг от познати. Понякога положението на Сатурн в трети дом подсказва трудности в комуникацията с роднини, проблеми в началното и средно образование.
Сатурн в четвърти дом показва, че човек може да е прекалено консерватизъм в резултат от възпитанието, което е получил. Семейната обстановка е напрегната, усеща я ката затвор. Усеща се силното присъствие на някои от родителите (настойниците). Хората със Сатурн в четвърти дом възприемат грижите към другите като тегло, препятствие, дома е сякаш е мястото което е настроено враждебно към тях.
Ако наталния Сатурн се намира в пети дом, предполага, че човекът е склонен към себеконтрол и сдържаност в емоциите и интимността. Понякога е прекалено строг към децата си. Тези хора обичат да са прекалено застраховани и избягват почти всички рискови ситуации (както навсякъде искам да подчертая, че е важно положението на всички планети). Хората със Сатурн в пети дом обичат да остават сами, често стоят настрана от светските забавления, сякаш живеят в свой затворен свят далеч от шумните тълпи.
Проблемите с работата, забавянето, прекалената самокритичност по отношение на кариерата, висока дисциплинираност на работното място перфекционизъм са характерни за хората със Сатурн в шести дом. Понякога хората родени с това положение на Сатурн имат склонност прекалено много да се съобразяват с другите. Но разбира се медала има и обратна страна.
Често положението на Сатурн в седми дом се свързва с проблеми в брака, сякаш за хората родени със Сатурн в дома на партньорствата е прекалено голяма отговорност и товар.
Ако Сатурн попада в осми натален дом показва дълбок емоционален живот и силни поляризирани чувства. Човекът има засилени интереси към въпроси свързани със смъртта и живота. Подобно на Галактическия сопаджия, хората със Сатурн в осми дом непрекъснато си задават въпроса за живота, вселената и всичко останало, но тези хора никак не се задоволяват с отговора 42. Тук са активирани и въпросите с чуждите пари.
Девети дом – домът на висшето образование и вярванията. Ако Сатурн попада тук човекът може да показва дълбоко отношение към религията и изобщо вярванията. Понякога хората със Сатурн в девети дом могат да стигнат до фанатизъм и направо сектантство в отрицателния смисъл на думата. И обратно – такива хора могат до такава степен да отричат бога, че дори атеизма да им бъде чужд. Сатурн в осми дом трябва да се научи да толерира чуждите вярвания.
Сатурн в десети дом, показва човек със силно развито чувство за отговорност. Човекът умее да създава впечатление на сериозен, стабилен, на отличен организатор. Тук са налице големи, често неизпълними амбиции, кариеризъм, който засенчва останалите сфери от живота. Но всичко това, понякога води до неудовлетворение от достигнатото йерархично ниво в кариерата.
Ако Сатурн се намира в единадесети натален дом, човекът е затворен, необщителен, заградил се в сигурна стена от тесен кръг хора. Този човек не обича да е център на внимание и ако стане такъв, може да изпитва и панически страх. Обича сигурността, доверието, сдържаността в приятелските си отношения.

Сатурн в дванадесети дом показва затворен вътре в себе си човек. Обикновено живота му е забулен в тайни, мистерии, неща, които никога не излизат наяве. Колкото и затворен да е за личните си проблеми, изживявания, емоции, толкова този човек, може да бъде съпричастен, полезен, помагащ на страдащите. Често хората със Сатурн в дванадесети дом са нехайни, немарливи към собственото си здраве и проблеми, изпадат в депресии, но психотерапията едва ли са най-подходящото „лечение” за тях.

Когато транзитиращия Сатурн прави аспекти към наталните планети (особено лични – Слънце, Венера, Марс, Луна) хората усещат периода като тежък. Ако аспектите са напрегнати – квадратура, съвпад, опозиция, сякаш нещо отвън ни принуждава да научим новия урок. Усеща се сякаш някой насила ви притиска в ъгъла карайки ви да приемете отговорности, които нямате желание да приемате. Подобно на Уран той също променя нашия живот, но за разлика от митологичния си баща промените настъпват много бавно, понякога с голяма мъка. Наистина много от аспектите на Сатурн към наталните планети оставят силни и разтрисащи ефекти върху живота ни. често те се смятат за негативни, но тук бих искала да кажа една стара българска поговорка „всяко зло за добро”.Средно Сатурн обикаля слънцето за около 28-30 години., т.е. всяка една от стресовите точки трае около 2 години. Промените, които настъпват благодарение на Сатурн почти винаги са осъзнати, разбира се това съвсем не означава, че те са желани. Много често сме изправени пред новото без да имаме избор. От нас се иска да се организираме, да подредим, да се подготвим за него, а промяната е бавна и болезнена. Мнозина не успяват да се справят и съответно получават плесника на съдбата, но успелите получават наградата – разбират мъдростта, порастват, превръщат се в пърхащи пеперуди. Аспектите на транзитния Сатурн са изпитания, при които пилеенето на време и усилия е лукс, лекомисленото и безотговорно поведение ще ни съсипе. Съвет е да сме по-пестеливи, организирани, разумни и най-вече търпеливи. Варианта да се приберем в черупката си също не е добър, защото така само отлагаме, а не решаваме проблема. Дори и да смятате, че Сатурн руши, че ви наказва прекалено много това не е точно така. Подобно на Плутон той просто разрушава, но за да премахне слабостите ни и да сътвори нова силна, устойчива на времето конструкция – подобно на небостъргача, който се нуждае от силна бетонена основа, Сатурн тренира нашите слаби места, за съжаление някои от тренировките са на изключително трънлив полигон. В зависимост от дома, който засяга чистката може да е свързана с дома, кариерата, здравето, близки роднини и приятели, обкръжението или самите нас. Според мен страха от Сатурн често е необоснован. Разочарованията и несполуките ни закаляват, но не ни убиват, нали?

коментари и бележки:

# Сатурн се вижда лесно с просто око, стига да знаеш къде да го търсиш; но да, вярно е, че е последната видима планета; и без да умаловажавам значението на това, което е отвъд, все пак за мен Сатурн е границата и не случайно в древния свят е бил свързан и със смъртта;

# „диаметър по-малък от 10 кв./км“ – площ или диаметър, последно

# „Сатурн излъчва повече енергия в околното пространство, отколкото приема от Слънцето.“ – хм, знаех това за Юпитер, сега научавам и за Сатурн;

# „След близо десетгодишна борба победил баща си Уран.“ – Сатурн, не Уран;

# „Сатурн в осми дом трябва да се научи да толерира чуждите вярвания.“ – в 9, не в 8 дом;

# „Сатурн в десети дом, показва човек със силно развито чувство за отговорност. Човекът умее да създава впечатление на сериозен, стабилен, на отличен организатор. Тук са налице големи, често неизпълними амбиции, кариеризъм, който засенчва останалите сфери от живота. Но всичко това, понякога води до неудовлетворение от достигнатото йерархично ниво в кариерата.“ – thumbs up, добре казано

–––

Сатурн е планетата на петия духовен център в нашето тяло.

Петата чакра – Вишудхи, е чакрата на ипломацията, на общуването с другите и на чувството за необвързаност. За да се отвори тази чакра и Кундалини да премине през нея, трябва да се освободим от чувството за вина. Тенденциите да доминираме другите и да се чувстваме доминирани от някого, комплексите за малоценност изчезват, когато този център бъде захранен от Кундалини. Това е чакрата, която ни помага да чувстваме връзката си с остналите хора, с цялата Вселена, да усещаме, че сме частица от цялото, а не изолирани субекти.

още за Сатурн можете да научите тук:

Сатурн. Нов поглед към един стар дявол, Лиз Грийн

Дванадесетте лица на Сатурн, Бил Тиърни