Какво представляват картите Таро?

Да! Легендата за появата на картите Таро е повече от романтична – тя е магическа, очарователна и пленителна.

Една от легендите разказва, че в далечното минало само един човек се спасил от потъващата Атлантида. Този човек бил много ерудиран и начетен. Стигнал до Египет, където атлантидеца решава да сподели своите знания от загиналия континент. Поразени от неговите познания египетските мъдреци пожелали да закодират знанията, за да не достигнат до ръце, които ще ги опорочат. Със задачата се заел легендарният Хермес Трисмегистус, смятан и до днес за един от най-големите окултисти за всички времена.

За всеки клон от знанието Хермес Трисмегистус създал специфично изображение, което гравирал върху златен лист. В крайна сметка се създали 78 отделни листа познати като „Изумрудената книга“. Въпреки, че книгата зорко се охранявала с времето се правели преписи от нея. Легендата твърди, че така се появили 78-те карти „Таро“. Картите били придружавани с пояснения.

Извън тази легенда е известно, че картите Таро се появяват в Европа през 1332 година. В наши дни съществуват много и различни разновидности на карти Таро. Такива са:

 • кабалистично Таро;
 • езотерично Таро;
 • Таро на вещиците;
 • Марокански кралски фес;
 • Таро на свещената роза;
 • нордическо Таро;
 • пражко Таро;
 • астрологично Таро и т.н..

Общото при почти всички разновидности е, че тестето се състои от общо 78 карти, разделени в две групи от 22 карти (големи аркани) и 56 карти (малки аркани). Смята се, че картите Таро са предшественица на съвременните карти за игра, но за разлика от тях Таро се използват единствено и само за гадателство и предсказания.

Както вече стана ясно картите Таро са общо 78, като 22 от тях са „големите аркани” (една тайна, известна на малцина. Терминът разгръща употребата си в алхимията.), а останалите 56, макар и повече на брой, се наричат „малките аркани”. Тези две части на колодата спокойно могат да се разглеждат и като принципно различни системи, каквато е например почвата спрямо водата – или земята спрямо въздуха.

Малките аркани се разделят на четири бои – жезли, чаши, мечове и монети. Всяка „боя“ съдържа поредица от 14 карти, които са почти същите като тестета за бридж, с тази разлика, че имат един оньор повече (оньорите са картите с човешки изображения, или т.нар. дворцови карти: паж, рицар, кралица, крал.)

Малките аркани представляват серия от единица (асо) до десетка и продължават с четири оньора: паж (вале), рицар (днес изчезнал от колодите), кралица (дама) и крал (станал известен по нашите земи като „поп”). За да има съответствие в половете, днешните колоди за гадаене в повечето случаи ползват четири симетрични оньора: крал, кралица, принц и принцеса.

Големите аркани са много по-важни. Те са съставени от отделни, формално несвързани помежду си изображения, и всяка карта има собствено име и номер от 0 до 21. Големите аркани разказват истории.

Изображението на всяка карта има символично значение. Принципът при различните разновидности е сходен.

При гадаене с Таро могат да се постигнат много неща – основен е умението да се разтълкува живота на човека – минало, настояще, бъдеще, личност, настроения, желания, ключовите етапи от развитието на личността.

Най-често хората се спират на картите Тари като възможност да се надникне в бъдещето, да се проучи изпуснат детайл от миналото или да се намери отговор на въпрос.

Подобно на голямото разнообразие на карти Таро съществуват и също толкова различни системи за разбъркване, сечене, подреждане и тълкуване на картите. Според окултистите независимо от избора ни на технология подреждането на картите никога не е случайно. Почти всички гадатели са на мнение, че тук има намеса на висша сила, която е присъща само и единствено на картите Таро. Според малцина основна роля в процеса на гадаене има нашето подсъзнание, което обаче е свързано с душата и нейните неограничени възможности. Може би и двете теории имат своята правота. Факт е, че нещо, което малцина познават ни ръководи при избора на точната карта.

Не бива да се подценява и изкуството да се разтълкуват правилно картите – това в крайна сметка е най-важното. Често символите и значенията са толкова много, а комбинациите са безкрайни. За мнозина тълкуването се превръща в същински ребус. Но научилият се да го разгадава се сдобива с инструмент, който му помага да надникне не само в бъдещето, но и в необхватната същност на познанието.

За разлика от други методи за гадание картите Таро не дават еднозначен отговор „да“ или „не“. Ребусът е изтъкана нишка от минало, мотиви, мисли, обстоятелства – картите са изображение на нашият истински живот, който съвсем не е дуален, нали?

Преди всяко гадаене е нужно картите да бъдат подредени. Подреждането започва от големите аркани – от 0-ла до XXI, а върху тях се поставят жезлите от цар до асо. След тях следват се поставят бокалите в същата последователност, след това мечовете и най-накрая монетите. След като се подредят е нужно грижливо да се разбърка. Според един от методите те разпиляват на масата и хаотично се разбъркват – така някои карти се обръщат, но това е част от гаданието. Когато картите са добре разбъркани колодата се събира и подравнява. Сега вече се пристъпва към тегленето на нужния за вида гадаене карти. Според специалистите картите се сечат (теглят) с лявата ръка.

Самият ритуал на разбъркване, подреждане и тълкуване са изпълнява в състояние на медитация.

Гадателите често дават няколко съвета:

 • Желателно е само вие да боравите с вашата колода и да не позволявате на странични лица дори да я докосват – разбира се с изключение на скучайте, когато гледате на друг човек и той трябва да цепи тестето.
 • Картите е добре да се съхранява в картонената кутийка, в която са били при закупуването им. Когато картите не се използват, трябва да са увити в квадратно парче черна или пурпурна коприна. Добре е те да се съхраняват в затворена дървена кутия. Важен ритуал е картите да си имат свое почетно място в помещението, където се съхраняват. Кутийката трябва да се поставя на празна лавица откъм източната страна на стаята, защото оттам се появява така наречената светлина на вдъхновението.
 • Изпадането в транс и медитация по време на гадание ще се осъществи по-лесно ако стаята е изпълнена с благовония и аромат на тамян.

Очаквайте още за магията на картите Таро.