Предварителни стъпки в диагностицирането.

откъс от Астродиагностика. Ръководство за лекуване на Макс Хайндел, Аугуста Фос Хайндел

Вече сме готови да започнем истинската работа на тълкуване и диагностика накарта.

astrodiagnostika-rykovodstvo-za-lekuvane-maks-hajndel-augusta-fos-hajndelПърво трябва да знаем какво показва изгряващият знак, защото чрез товаполучаваме ключа към нрава на пациента. Асцендентът указва общия характер на планетното кръщение, което човек получава при раждането и което ще му влияе през целия му физически живот. Склонностите на индивида ще бъдат според печата на звездните сили при раждането. Запомнете, не казваме съдба, а тенденции, защото човек има в себе си силата да промени до голяма степен влиянията, които са показани в хороскопа. Трябва да признаем, че хороскопът е резултат от миналия муживот и че той указва определена вероятна съдба. Ако човек остави звездите да гоуправляват, тогава той се превръща в жертва на съдбата; но мъдрецът е онзи, който управлява своите звезди.

Асцендентът показва общите характеристики и тенденции, които са латентни в един човек. Следователно това следва да бъде отправната точка на нашата диагноза. После трябва да видим как са представени четирите ъгли.

Ако на куспидите открием двойствени знаци – а именно, Близнаци, Дева, Стрелец и Риби, то имаме пациент, който ще откликва бързо на предложения, и макар и да се вслушва в лечителя ивероятно да се опитва привидно да си сътрудничи с него, все пак поради своите склонности да се колебае, или нека го кажем заради слабостта на волята наиндивида под двойствените знаци, той е предразположен да забравя да следва указанията. Инструкциите трябва да му бъдат повтаряни често или пациентът с двойствените знаци е в състояние да ги забравя.

Ако асцендентът и четирите ъгли, обаче, са заети от четирите кардинални знака – а именно, Овен, Рак, Везни и Козирог – може да очаквате съдействие от вашияпациент; но Овен ли е на асцендента, трябва да го оставите да си мисли, че самият той върши работата. Никога не заповядвайте на Овен да стори нещо, адипломатично го попитайте дали не мисли така и дали би било добро за него, понеже Овенът не обича да следва диктатите на друг. Когато спазва вашите инструкции, обаче, той ще го прави решително и импулсивно. Чуваме понякога захора, които следват заповедите на лекаря до степен, че ще вземат цяла кутия с хапчета като една доза. Е, такъв е пациентът Овен. Той трябва бързо да получирезултати или ще загуби интерес. Хората под кардиналните знак като правило са склонни да си сътрудничат с лечителя и също ще положат всички усилия, за да преодолеят болестта.

Инвидидите под неподвижните знаци – а именно, тези под Телец, Лъв, Скорпион, Водолей – са създания на навика; тоест те са така фиксирани, че когато влязат в един коловоз или си създадат навик, стават много трудни за лечителя. Те се придържат инатливо към тази привичка, която може да е в самото дъно на проблема и да е причинила заболяването. Хората под неподвижни знаци притежават силнарешимост, и веднъж след като са събудени, те напълно сътрудничат на лечителя.

Индивидите под Телец и Скорпион от време на време може да показват инатливхарактер, който е трудно да се обори, и те също са толкова изпълнени със страх, челечителят трябва да е много внимателен с внушенията си в тяхно присъствие. Той винаги трябва да е оптимистичен и да изказва обнадеждаващи предположения.

Лечителят трябва да е запознат с темперамента и разположението на всеки знак и да осъзнава, че ако управителят на знака е наранен или ако планети малефици са в знака, отговорът ще бъде много по-различен, отколкото ще е, когато се изразява най-добрата страна на знака. Не забравяйте, ненараненият, великодушен, весел и любящ Лъв съвсем не прилича на наранения вилнеещ, наперен, свадлив и упоритЛъв. По подобен начин можем да намерим две страни във всеки знак. Некаизследваме знаците и техните владетели много щателно. Забележете също много внимателно какви аспекти образува управителят на асцендента, понеже тази планетаобикновено е владетелят на живота и има огромно въдействие върху битието на нативуса.
Следващата стъпка е да изучим ума, защото, ако манталитетът е слаб, лечителятще бъде най-затруднен в работа си. В съзнанието на човека се крие силата, която може да се използва за контролиране на заболяването. Силен и добре аспектиран Меркурий ще поведе човек по безопасен и разумен път на живот, и такъв индивид не е склонен да се поддаде на болестта. Но нараненият Меркурий често вкарва човек в изкушения и ако природата на желанията е силна, а умът – слаб, можем да очакваме, че пациентът няма да има волята да си сътрудничи с лечителя. Следователно е възможно да кажем, че лечителят трябва да изучи картата много внимателно, за да проследи скритите тенденции на своя пациент. Когато ги очертае, той е в състояние да стигне до първата причина.

Запомнете, че всичко в живота има първа причина и за да получим разбиране зададен случай, ние трябва да се върнем до началото.

Прочетете книгата, за да научите всичко за Астродиагностика. Ръководство за лекуване на Макс Хайндел, Аугуста Фос Хайндел