Положение на планетите спрямо хоризонта и тяхното значение според Астрологията

Еклиптиката, или видимият път на Слънцето, се разделя на 12 знака (сектора), като се изхожда от пролетното равноденствие – 0гр. в Овен. Всеки сектор е с големина 30 градуса. Знаците, през които Слънцето преминава са:

Овен, Телец, Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог, Водолей и Риби – или еклиптика.

Планетите от Слънчевата система се движат по плоскости (орбити). Тези орбити са твърде близки до плоскостта на еклиптиката. Плоскостите на планетните орбити секат небесната сфера в кръгове, които лежат в пояса на зодиакалните съзвездия.

Познатите планети са както следва: Слънце, Луна (всъщност тя е спътник на Земята, но астрологията я интерпретира като планета), Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон (който през последните години смени статуса си на планетоид).

Вследствие на денонощното движение на Земята, небесната сфера видимо се завърта около оста си за 24 часа – т.е. заедно с това въртене и зодиака, по който се движат Земята, Слънцето, Луната и планетите от запад към изток, прави една пълна обиколка за едно денонощие от изток към запад. Във всеки един момент, в дадено място от земното кълбо, изгряват различни съзвездия от зодиака (разбира се през деня те не се виждат). Изгряването на определен знак е познат още като асцендент (Asc или Асц.), а градусите, които минават през меридиана на дадено място дават друга ключова точка в астрологията, а имено medium coeli (среда на небето). Бележим я с М.С. или МЦ.

Планетите, които имат своето орбитално движение също са разположени в знаците от еклиптиката. Едни са близо до изгрева (Асц.), други клонят към залез, трети са близо до меридиана. Някои планети се намират под хоризонта, а други са над него. Ето защо хороскопът може да се раздели на няколко основни сектора:

  • Западна част;
  • Източна част:
  • Север (над хоризонта);
  • Юг (под хоризонта).

Анализът на разположението на планетите спрямо хоризонта и посоката е една от първите стъпки в интерпретирането на наталната карта.

Рядко се намират хороскопи, в които всички планети са струпани в един от секторите на астрологичната карта.

Положение на наталните планети спрямо хоризонта

Всички планети се намират над хоризонта

За човек, при който всички планети от наталната карта са разположени над хоризонта е характерна една голяма, проникваща способност в материалната сфера. Този човек с лекота може да преодолее почти всички трудности на съдбата. С лекота се отбранява от врагове и противница. Колкото по-близо е Слънцето до Медиум Цели, толкова по-висока обществена позиция ще заеме този човек. Ако има и други планети, които са близо до МС, тогава човек е способен да доминира над другите хора.

Всички планети са под хоризонта

Този човек е интроверт. Възприема външните преживявания много негативно. Има силно развит вътрешен живот. Търпелив и сдържан умее да понесе тежестта на съдбата, но отдръпнал се от шума на живота. Ако Юпитер и Слънцето са в положителни аспекти е възможно този човек да е мистик или метафизик.

Положение на наталните планети спрямо посоката

Всички планети са изток

Този човек има рано съзряване. Още от първата половина на живота му има важни и определящи личността му събития. Планетите в близост до асцендента показват естеството на ранните събития.

Всички планети са на запад

Важните и определящи живота събития преобладават във втората половина от живота. При положителни аспекти е възможно човекът с много планети на запад да има метафизични способности.

Слънце над хоризонта, Луна под хоризонта

Тези хора са родени с достатъчно късмет. Те бързо и безпроблемно развиват своята идентичност. С напредването на възрастта тези хора са добре консолидирани и хармонични. Това разделение показва и за известна доза позитивизъм.

Слънце и Луна над хоризонта

Човек, които в наталния си хороскоп има и Слънце и Луна над хоризонта е надарен с много сили и издръжливост. Този човек има естествена способност да намира решение и в най-трудните положения. Рядко се вглъбява в сложни драми от миналото. За този човек новото, утрешното са с особена привлекателност.

Слънце под хоризонта – Луна над хоризонта

Роденият със Слънце под и Луна над хоризонта има наследствена заложба да възприема безграничното богатство от миналото. Този човек е изключително чувствителен към всякакви духовния вълнения, което може да се окаже известна пречка за постигането на вътрешна свобода.  Въпреки това тези хора умеят да вземат решения лесно и без затруднения. Те са могат да запазят своя ясен ум, дори и в трудни времена.

Има силна съвест, която често е причина за твърде голямата им самокритика, самодиагностика и усещането за постоянна неудовлетвореност.

Слънце и Луна под хоризонта

Роденият със Слънце и Луна под хоризонта имат силно въздействие на фактора наследственост, особено в търсенето на Аза.  За този човек е характерна една силна вътрешна борба между рода и личностното му развитие. Понякога животът на такъв човек му се струва като, че е лишен от импулси за промяна.

Ако и останалите планети се намират под хоризонта, то за този човек е много трудно да се развива свободно. Сякаш цял живот седи в тъмнината на сянката.

следва..

Ако се интересувате от астрология разгледайте подбраните книги на тази тема