Обикновена овчарска торбичка

Овчарската торбичка или Capsella е род едногодишни или двугодишни тревисти растения от семейство Кръстоцветни (Brassicaceae). Често се смята за плевел.

По света са познати четири вида, от които две са най-често срещани (включително и в България) –  Обикновена овчарска торбичка (Capsella bursa-pastoris) и Румена овчарска торбичка (Capsella rubella). Обикновената овчарска торбичка е кръвоспираща билка, използвана в народната медицина, наричана също гъшарка, бабини гниди или старчец.

Растението произлиза от Източна Европа и Мала Азия, но днес може да се намери в почти всички части на Света.  Хората са консумирали това растение в продължение на хиляди години.

Овчарската торбичка може да достигне височина до 20-40 см. Листата на растението са  събрани в розетка в основата на стъблото. Цветовете са много на брой и са събрани в гроздовидни съцветия. По тънките дръжки пък висят малките сърцевидни шушулки, които на пипане са като кожа. Кокошките имат особено предпочитание към сърцевидните торбички. Цъфти от март до август, а не рядко и чак до ноември.

В България овчарската торбичка е широко разпространена. Може да се открие на тревисти места, край пътища, поляни, целини, канавки откоси, полета, в зеленчукови градини, в градинката до блока и т. н.

Използваема част: Употребява се цялата надземна част на овчарската торбичка.

Овчарската торбичка съдържа следните вещества: етерични масло; витамини – особено К и C; каротин; микроелементи; захари; органични киселини; фитонциди.

Други съставни единици на билката са: биогенни амини (холин, ацетилхолин, тирамин и хистамин), смоли, диосмин, етерични масла, дъбилни вещества, инозит, сапонини, пролин, флавоноиди, алкалоиди, лимонена, ябълчна и винена киселина.

Време за събиране:  Овчарската торбичка се събира по време на цъфтеж, като се откъсват само зелени стръкове със съцветия и плодове. Не трябва да има корени. Суши се на сенчесто и проветриво място

Незаслужено се смята за досаден плевел. Според народната медицина това е висококачествено лечебно растение.

Действие:

 • кръвоспиращо действие при маточни кръвотечения;
 • намира приложение при различни състояния на кръвозагуба – кръвопикаене, хемороиди;
 • кръвотечение от носа;
 • за регулиране на месечния цикъл в пубертета;
 • срещу твърде високо или твърде ниско кръвно налягане;
 • при атрофии на мускули и стави;
 • при кръвохрачене в резултат на туберкулоза;
 • затруднено уриниране;
 • чернодробни заболявания;
 • заболявания на далака и бъбреците;
 • като разхлабващо средство.

Билката предизвика повишаване активността на тъканите и органите. Използва се за лечение на рани и се приема като народен лек на ракови заболявания. Хомеопатични лекарства се правят от пресни растения.

Начин на употреба:

 • външно – тинктура;
 • вътрешно – отвара;

В България е позната като кръвоспираща билка. Чаят от овчарска торбичка – по две-три чаши на ден, се прилага с голям успех при всички видове кървения, като например от носа, стомаха, червата и при нередни кръвотечения от матката. Смята се, че при открити, кървящи рани, при които кръвта не може да спре, отварата от овчарска торбичка действа поразително добре. Препоръчва се още и при силни менструални кръвотечения, осем до десет дни преди настъпване на периода, се започва да се пие всеки ден по две чаши запарен чай, като на една чаша се взима една препълнена чаена лъжичка овчарска торбичка. Този чай помага и за регулиране на мензиса през пубертета и при климактериума.

Народната медицина препоръчва Овчарската торбичка и при кървящи хемороиди. Правят се малки клизми на червата, бани на половината тяло или промивки с хладка отвара от овчарска торбичка.

Майки, на които по време на кърменето се подуват гърдите, трябва да си запарят в една цедка прясна овчарска торбичка и увита в кърпа, както е топла, да си я наложат.

ВНИМАНИЕ!

Да не се използва по време на бременност – напълно противопоказана.

При кървения на бъбреците се препоръчва най-горещо всеки ден да се пият по две чаши чай – смес от овчарска торбичка и хвощ в равни количества.

Нашата, обикновена овчарска торбичка обаче, подобно на имела, служи и като регулиращо кръвообращението. Препоръчва се както при твърде високо, така и при твърде ниско кръвно налягане. Но за разлика от имела. който се слага да пренощува в студена вода, този чай се запарва. На ден се пият по две чаши, като пиенето се преустановява с нормализиране на кръвното.

Освен за кръвоспиране това ценно лечебно растение е особено важен помощник при всички външни мускулни заболявания. Когато при атрофия на ставите или мускулите нищо друго вече не помага, народната медицина препоръчва: Овчарска торбичка, нарязана на дребно, се слага да престои десет дни до печката или на слънце в житна ракия и с това няколко пъти на ден се правят разтривки, а пък вътрешно се пият по четири чаши чай от цариче.

Начин на употреба:

отвара – две супени лъжици от билката се добавят към 400 милилитра вряща вода и се варят в продължение на 1 минута. Отварата кисне 8 часа. Прецежда се и се приема в доза 3 пъти на ден по 120 милилитра преди хранене.

запарка – две супени лъжици от билката се добавят към 400 милилитра вряща вода. Без да се варят се киснат в продължение на 2 часа.

тинктура – нарязана на ситно надземна част се сипва в бутилка (без да се тъпче) и се прибавя 40-градусова житна или плодова ракия така, че да покрие билките. Оставя се 14 дни на слънце. Приема се по няколко капки, разтворени в малко вода.

Чай, направен от изсушена билка се смята за средство за защита срещу кръвоизливи от всякакъв вид – в стомаха, белите дробове, матката и по-специално на бъбреците. Локално билката се прилага за разтриване и под формата на компреси на болно място, контузия, натъртвания, ставни и мускулни болки и др.

Употреба на овчарската торбичка в кулинарията:

Листата на растението се консумират варени или сурови. Използват се преди цъфтеж. Влагат се в салати. Прилагат се като заместител на зелето и кресона. Могат да се набавят през цялата година или да бъдат изсушени и съхранени за по-нататъшна употреба. Съдържат около 2,9% протеин, 0,2% мазнини, 3,4% въглехидрати, 1% пепел. Те са богати на желязо, калций и витамин C.

Младите цъфтящи издънки могат да се ядат сурови или варени. Семената на овчарската торбичка също се консумират сурови или варени. Съдържат 35% масло. Това масло може да се екстрахира и е ядливо. Могат да бъдат използвани като пиперлива подправка за супи и яхнии. Пресни или сушени корени се използват като заместител на джинджифила.

В китайската кухня от билката се приготвя супа, която носи името „чорба за 100 години“, което намеква за подмладяващите й свойства. Влага се в множество местни и постни ястия, както и в приготвени на скара специалитети.