Ноктите на ръцете – издайница на здравето

Още много отдавна медицинските изследователи са установили, че по състоянието на ноктите могат да се видят редица текущи или бъдещи здравословни проблеми. За здравословни проблеми може да се научи от цвета, вида, гладкостта, чупливостта, резките, живеца и т.н. Едва ли е тайна, че всяка една деформация или изменение е предсигнал за много заболявания.

Въпреки, че темите ни са свързани с Хиромантията и познанието за човека, неговата душа и сърце, ще обърнем и специално внимание на здравето.

Ноктите са изградени от специален вид протеин – кератин. Същият този протеин изгражда нашата кожа и коса. Всеки месец ноктите на ръцете израстват средно с около 2-5 мм. Растежът им намалява с годините.

Съвсем образно бихме могли да различим няколко основни части на ноктите – твърда (нокътна плочка), чиято основна цел е да предпазва, кожата около нея и кожата под нея.

Някои заболявания и свързаните с тях промени на ноктите: Сърдечносъдови заболявания – поява на червено-кафеникави линии, бледосин или жълт цвят по ноктите; Стрес – гризане на ноктите, което може да се дължи и на скука, депресия, гняв, агресия насочена към себе си. Диабет – пожълтяване (при дамите то може да е следствие на лакиране с некачествени продукти).

Как се стига до промяна на ноктите?

Сигурен отговор засега няма, но се предполага, че всяко заболяване предизвиква появата на определени токсини, които и създават възвишения, набразденост, бели петна, чупливост, жълтеникав или друг цвят по ноктите.

При съмнения не се опитвайте сами да си поставите диагноза. Потърсете лекарска помощ навреме.

Здрав, красиво оформен нокът: добро здраве, правилна циркулация на кръвта, жизнерадост.

Вдлъбнат нокът; знак за заболяване на яйчниците, черния дроб или нервите, венерически болести.

Сплеснат нокът: мозъчен удар, лудост

Изпъкнал нокът: по-познат като „Хипократов нокът“. Говори за заболяване на сърцето и белите дробове. Най-често промяната се забелязва на нокътя на показалеца. Изразително изпъкнали нокти ще намерим и при тежко туберкулозните болни.

Вертикални бразди на ноктите: познати са още като „бошови бразди“ и се появяват след тежи нервни разстройства, шокове, силни вълнения. Често са сигурен знак за инфекциозен ревматизъм.

Хоризонтални бразди на ноктите: наричат с бразди на старостта. Ако са прекадено забележими, тогава е знак за голяма преумора и изхабеност на организма.

Ветрилообразни нокти: говорят за нервни разстройства, поява на тикове.

Голям, изразителен полумесец: повишено излъчване на щитовидната жлеза, повишено кръвно налягане, аритмия.

Бели петна на ноктите: преумора. При анемия, заедно със специфичните петната, ръцете и линиите избеляват.

Нокти без полумесец: на организма са необходими минерали и витамини. Това е знак за преумора. Липса на витамини – чупливи, изтънели нокти. Непрозрачен полумесец често е сигнал за липса на калий и важни минерали.