Неподвижните звезди и тяхното тълкувание. Рейнолд Ебертин

 

Съвременната астрология признава, че неподвижните звезди оказват влияние върху личността, ако образуват съвпад с рождена планета по дължина, оказват и още по-голямо въздействие, ако конюнкцията е и по ширина. Изтъкната на асцендента или медуим цели звезда се смята за индикация за признание, постигнато през живота.

  1. Денеб Кайтос, 2°10′ Овен, Бета Цети, втора величина.

Денеб Кайтос, наричан и Дифда, се намира в опашката на Кита. Качеството му е Сатурново. С него се асоциират потискането и ограниченията във всякакъв смисъл – психологически и физически.

На 5 май 1945 год., в края на Втората световна война, Марс е бил в съвпад с Денеб Кайтос.

Съдбата на поета Хьолдерлин е особено трагична. В неговата рождена диаграма Слънцето е съвпад тази неподвижна звезда и със срединните точки Луна/Нептун = Нептун/Плутон. Когато станал на 30 години, поетът изпаднал в кататония – вид шизофрения, когато Плутон отключил въпросната конфигурация.

Денеб Кайтос е в съвпад с Луната в хороскопа на Хайнрих Химлер, началника на Хитлеровата служба Гестапо, и на Вилхелм Канарис, шефа на германското контраразузнаване. Химлер се самоубива, когато положението става безнадеждно. Канарис е екзекутиран във връзка със заговора срещу Хитлер през 1945 година.

  1. Алгениб, 8°45′ Овен, Гама Пегаси, трета величина.

Алгениб, в крилото отстрани на Пегас, по природа се предполага да е Марсово-Меркуриева звезда. Следователно поражда проницателен ум и силна воля, както и решителност, впечатляващ начин на говорене и ораторска дарба. Съвпадът със Слънцето дава борбен дух и любов към ученето. Ако е свързан с Меркурий, Венера и Юпитер, човекът може да разчита на популярност, интерес към изкуството и литературата и изисканост, ако други конфигурации също сочат аналогични дарби. Заедно със Сатурн по принцип се смята за спъващ фактор, но се слави и като предпоставка за добра памет според Морин.

Ако е ъглов с Меркурий и Уран, Алгениб ще даде изобретателен дух.

Съвпадът на неподвижна звезда с медиум цели се намира в картата на бившия министър на пропагандата, остроумния оратор Йозеф Гьобелс, както и при министъра за Централна Германия Гротевол. Съвпадът с Меркурий е забележителен при италианския физик Маркони, а конюнкцията  с Венера – при популярния италиански тенор Джили.

  1. Сира (Алферац), 13°54′ Овен, Алфа Андромеде.

Сира (Алферац или също Алферат) в главата на Андромеда се предполага да има качества на Венера и Юпитер. В добрите аспекти се отличава с хармонична натура, която сама по себе си поражда добро отношение на другите хора и допринася за популярността. Ако е в афинитет с благосклонни звездни тела и с личните точки медиум цели, асцендента, Слънцето или Луната, човек може да разчита да стане широко известен на публиката и да е популярен сред масите. Френският романист Емил Зола (2 април 1840) има в рождения си хороскоп Слънце на 13° в Овен.

Ако Сира е свързана със Слънцето, човекът може много лесно да стане непопулярен и да бъде низвергнат. Освен това, Сатурн, преминаващ над неподвижна звезда в съвпад с другото звездно тяло, сочи отслабване на популярността. Така Елсбет Ебертин отбелязва, че в много случаи директори и администратори, които имат в космограмата си Слънце в съвпад със Сира, загубват поста си, когато през 1938 и началото на 1939 година транзитиращият Сатурн минава над този съвпад.

В космограмата на Бисмарк (Железния канцлер) намираме Сира в съвпад със Слънцето. Той създава Втория райх, но след това е принуден да подаде оставка при управлението на младия германски кайзер Вилхелм II.

Рождената диаграма на бившия министър на външните работи Йоахим фон Рибентроп показва съвпад с медиум цели. Той се издига бързо, но завършва на бесилката. Руският революционер Ленин има неподвижната звезда в съвпад Марс. Значим за видния изобретател Едисон е съвпадът с Уран на срединната точка Меркурий/Юпитер.

  1. Батан Кайтос, 21°32′ Овен, Зета Цети.

Батан Кайтос в Кит има характера на Сатурн. Сатурнианските свойства, например потискане, сдържаност, предпазливост, самота и простота, често са наложени на такива хора или от светска, или от по-висша власт. Понякога се пропагандират идеи, които затрудняват живота или са притеснителни за човека. Съдбата на подобни индивиди обикновено е променлива. Лицата, подложени на това влияние, са склонни да изпадат в депресия или да мислят постоянно за смъртта. Животът често е пълен с унижение, отричане и препятствия. Но позицията на неподвижната звезда в цялостния хороскоп винаги е важна.

В рождената карта на Уилям Бут, основателя на Армията на спасението, Слънцето е в съвпад с Батан Кайтос. Бут успява въпреки множеството унижения и трудности, особено с конвертираните, „сатурнианците“.

При един престъпник, роден на 9 април 1864 год., намираме същия съвпад – с кратки прекъсвания той е бил в затвора и в трудов лагер. Ленин също има съвпад на Слънцето с Батан Кайтос.

Генерал Лудендорф, роден със съвпад на Слънцето и тази неподвижна звезда, води живот, изпълнен с промени. По време на Първата световна война е знаменитият главнокомандващ. След войната е свързан с масови движения и е боен другар на Хитлер, а после основава един вид религиозно движение. Същата конфигурация откриваме при френския политик Леон Блум, който няколко пъти е министър-председател. Потиснато поведение и натрапчиви мисли за смъртта се виждат в съвпада на Батан Кайтос и Слънцето при мистичката Терезе Нойман*.

  1. Мирах, 0°02′ Телец, Бета Андромеде.

Мирах, страната на Андромеда, отговаря на природата на Венера с нептунианско влияние в положителен смисъл – бодрост, щастие, любов към компаниите и много интереси, но освен това алтруизъм, тенденция към вдъхновение и медиумство като основа на художествено творчество. Тези хора влияят стимулиращо на околните, лесно се сприятеляват и другите им помагат в живота. Това е особено вярно при аспектите с Венера, Юпитер и Слънцето, с добре поставен Нептун и във връзка с медиум цели и асцендента. Но ако цялостната космическа картина е неблагоприятна, тогава тези полезни конфигурации с неподвижната звезда не дават голям ефект.

Влиянието на Нептун и Венера лесно се вижда у Хайнрих Нюслайн. Този мъж има дарбата на медиум и в състояние на транс е нарисувал няколко хиляди картини. От друга страна, той е човек, който обича добрата компания и се радва на весели моменти. Съвпадът на Слънцето с тази неподвижна звезда се вижда в рождената диаграма на композитора Макс фон Шилинг, който става известен с операта си „Мона Лиза“ и с мелодрамата Hexenlied („Песента на вещицата“). Намираме съвпад с Луната в хороскопа на композитора Верди, чиито опери все още действат сърцераздирателно на душата (Луната) на слушателя. Когато се ражда Уинстън Чърчил, английският министър-председател, Мирах е в съвпад с Нептун.