Мит, психология, астрология и метод,

откъс от книгата на Вълшебната нишка, Ричард Айдман

Обещавам ви една много интензивна седмица добър опит – практична конференция, пълна със солидна материя. Ще ви поведа на едно пътуване и нашата тема е „вълшебната нишка”. Избрах това заглавие, защото тази история има дълбоко митологическо значение за мен и за всички нас в пътуването ни през живота.
Сигурно помните мита за критския цар Минос, който имал дъщеря на име Ариадна. Тъй като оскърбил бог Нептун, морето изпратило един особен бял бик и цар Минос трябвало да го принесе в жертва. Но той дотолкова се влюбил в бика, че не могъл да се застави да принесе в жертва това красиво създание, затова изиграл боговете. Принесъл в жертва друг бик, към който не бил толкова привързан, и помислил: „Е, това ще свърши работа.” По тази тема ще говорим тази седмица – истинската жертва за истинския бог.

Във всеки случай, Нептун, или Посейдон, не е бог, на когото да погаждаш номера, защото той отговаря с номер, и на Нептун не му харесал особено този заместващ бик. Той пратил друг бик и специално за случая омагьосал съпругата на цар Минос – Пазифая, така да се влюби в бика, да се скрие в приспособление, приличащо на крава, и да зачене от бика. Когато тя родила Минотавъра – чудовище, което била наполовина човек и наполовина бик, това предизвикало такъв ужас, че чудовището било затворено в сърцето на лабиринта. Този Минотавър, както много извънбрачни чудовища, имал голям апетит за невинни създания – за него редовно били изисквани жертвоприношения от Атина и други градове. Някои казват, че веднъж годишно, според други веднъж на всеки две или седем години, седем девойки и седем младежи били принасяни в жертва на апетита на този Минотавър.

Лабиринтът бил толкова дълбок и така объркан, че макар мнозина да се опитвали, никой не могъл да намери пътя вътре, за да убие чудовището. Накрая Тезей, гръцки герой, бил пратен да сложи край на всичко това. Той започнал, като съблазнил дъщерята на цар Минос – Ариадна, която му дала златна нишка. А магията на нишката била, че ако той застане на входа на лабиринта и размотава тази вълшебна златна нишка, тя ще го отведе до сърцето на лабиринта, където живее Минотавърът. И той постъпил точно така. Красиво е да се чуе разказан този мит – как златният Тезей, гъркът, героят, предопределен да спаси родината си от ужасните жертвоприношения, следва вълшебната нишка, докато тя се вие и разгръща безпогрешно из лабиринта към самото му сърце, където обитава тази дълбока фигура, която може би в известно отношение можем да наречем сянка. Колективно нещо, лежащо в сърцето, не само в сърцето на потенциала за Минотавъра, защото той накрая посрещнал съдбата си, а сърцето, което прави от Тезей герой, като го кара да се изправи срещу звяра.

Аз разглеждам тази история като подход към астрологическата диаграма. Ако я погледнете, тя прилича на лабиринт, защото има толкова много да се гледа в нея; има толкова много тънкости. Щом видите цялата мрежа на аспектите в хороскопа, поглеждате към него и казвате: „Накъде да завия тук?” Често сме като котенце с кълбо прежда. Виждали ли сте какво става, когато вземете котенце и добавите кълбо прежда? Получавате безпорядък. Преждата е навсякъде и котенцето е омотано в нея, мяукайки сърцераздирателно. Често именно това ни се случва на нас, астролозите. Към какво поглеждаме най-напред? Какво оставяме настрана? Друга тема, която говори за развитие, е да вземем нишка от пуловер. Ако я дръпнете леко, тя постепенно ще разплете цялата дреха, затова съществува нежен, определен, фокусиран начин да издърпаме нишката. По същия начин вярвайте, че има начин да размотаем астрологическата нишка и да я оставим да ни води през лабиринта към сърцето на диаграмата.

Тук искам да започна, като кажа, че няма да ви предложим книга с астрологически рецепти. Астрологическият рецептурник, въпреки че е добър по своему, е нещо, което може да получите от книга. Това, което аз се надявам да направя през тази седмица, е не само да представя методи, но да дам и предложения и идеи, които вие можете да изпълните и да направите част от вашата система. Затова, моля ви, не забравяйте, че онова, което споделям с вас, са неща от моя опит като действащ астролог и невинаги може да съм съгласен с вас или вие с мене, и в това няма нищо нередно. Вземете това, което е полезно за вас. Няма „правилни” или „неправилни” неща сами по себе си.

Ще започнем с някои от основните мои идеи за психологическия и митологическия подход към интерпретирането на хороскопите. Погледнете хороскопа – не като кръгово изложение на парчета и частици, а като жив организъм, който принадлежи на даден човек. Аз наричам себе си „прероден” астролог. Причината е, че практикувах астрология двадесет и една години и в първите седем или осем години бях това, което бих нарекъл традиционен астролог. Тогава започнах да откривам психологията и митологията и казвам ви, в самото начало беше много самотно. Помня, че говорех на конференции, където буквално половината публика ставаше и си излизаше. Хората казваха: „Не сме дошли да слушаме за психология и митология, искаме астрология.” А това означаваше „Сатурн в пети дом е…” и „Сатурн в шести дом е…”, и така нататък. Е, тази седмица това няма да се случва.

Радвам се сега да видя тук движението, интегрирането, божествения брак между астрологията и психологията. Те всъщност са предопределени една за друга. Точно както психотерапевтите все повече и повече се придвижват към астрологията като най-съвършения, най-красивия, най-окачествяващия език на положението на човека, самите астролози се придвижват в посока към психологията. Не че има нещо лошо в който и да било психологически модел, но за мене астрологията е най-съвършеният, най-обхватният, най-универсалният модел на положението на човека. Но това, което не е вътрешноприсъщо на астрологията, е практиката, терапевтичният метод. Как възприемате в действителност това тресавище от информация в хороскопа, това, което бих нарекъл архетипните образци, и как ги „втривате” в индивид с уникални болки, борби и различия? Върху такива неща ще се съсредоточаваме тази седмица. Ние се променяме бавно и се отваряме постепенно. Не е лесно за астролози, които практикуват от много години – и които нерядко са добри в това, което правят, – изведнъж да започнат да се отварят, за да видят нещата от съвършено различна гледна точка…

повече за „Вълшебната нишка“ можете да научите тук.