10 Таро колоди, подходящи за начинаещи

Това, за което много се радвам в последно време е, че по някаква причина виждам все повече Таро ентусиасти по нашите географски ширини и дължини. Те показват желанието си да изучат символизма на картите и да прилагат значенията, но често не знаят от къде да започнат – нито като колоди, нито като литература. Най-често препоръката, която получават, където и да попитат е ‘да започнат с Райдър-Уейт’. Де да беше толкова просто! Но уви … не е. Колкото и проста и улеснена колода да е Райдър-Уейт по принцип, често в новобранците виждам отдръпване от нея поради липса на сработка с изображенията. Те просто не ги харесват – може би все покрай мен такива попадат, но е факт. Райдър-Уейт се превръща в необходимост, с която трябва да се работи, за да може човек да се развива и в последствие, да купи колодата, която му харесва. Така беше и при мен, всъщност, оцених качествата на Райдър-Уейт и лесния диалог с нея едва след като преминах през период, в който само чумерех физиономия и единственото, което ми идваше на ум беше „гадноооо“. Малката разлика беше, че не се поддадох на правилото „непременно първо трябва да се работи с Райдър-Уейт“. Нека следващата публикация да е подарък именно за онези от вас, които не знаят от къде да започнат или са в задънена улица с Райдър-Уейт. В нея представям 10 колоди, които са подходящи са абсолютния начинаещ по моята преценка. Това са Райдър-Уейт „клонинги“, които без проблеми може да използват успоредно с книги, където примерните изображения са именно от Райдър-Уейт. Надявам се препоръките ми да ви помогнат.

 

10. Robin Wood Tarot

Robin Wood те пренася в своя странен свят и оставаш определено там. Следва доста явно традицията на Райдър-Уейт и с някои козметични елементи. Символизмът остава почти същия и е доста лесно забележим за окото на начинаещия. Има някои карти, при които има промени, но в по-голямата част аз бих ги нарекла подобрения. Такъв е случая с картата ‘Смърт’, където плашещото много хора скелетно изображение на един от четирите конника от Апокалипсиса е заместено от далеч по-малко шокиращата качулата фигура. Символиката на „прераждане“ е много по-силно засегната, отколкото при традиционният Уейт поради сравнително голямото пространство, което заема бялата роза, символ на чистотата в задния фон на изображението. За онези, които все пак биха нарекли себе си „християни“ не знам до колко мога да препоръчам тази колода наистина, предвид принципно острото и не особено позитивно настроение на създателите им към християнството като концепция, което личи в някои изображения. Тук далеч по-християнския Уейт би могъл да спечели повече точки в очите ви.

9. Hanson-Roberts Tarot
Това е отново една колода, която почти не се отклонява от традиционния символизъм и сцени, изобразени в Райдър-Уейт. Тя е една от най-широко разпространените и използвани по света както от начинаещи, така и от по-напреднали Таро-ентусиасти. Има запомнящ се стил, в който се долавя нещо детско и невинно, което прави посланията по-меки за гадателя.Хора, които имат резерви към Таро по принцип също биха могли да останат очаровани от тези карти и да се отпуснат малко повече в компанията им. Това, което лично аз считам като значителен недостатък (но е въпрос и на лично предпочитание) е, че това е много малка колода – с размера на карти за игра. По отношение на символиката, не е особено „натрупана“ и именно поради това посланията й лесно могат да бъдат възприети и бързо научени и от начинаещия, който не след дълго време, прекарано с тези карти, ще се радва на първите си успешни гадания.

 

8. Witches Tarot (Ellen Dugan)

Тази колода се придържа много към класическата символика на Райдър-Уейт , макар в нея да се прокрадва лек „вещерски“ нюанс, по-скоро повлиян от Уика. Дори и да не изповядвате Уика и да не считате себе си за вещици, бихте могли да работите с нея без проблеми. Идва в комплект с доста добра книга, в която получавате подробно описание на значенията на картите, инкорпорирания символизъм, няколко подредби, както и информация по отношение на основните въпроси – как да се грижите за картите си и как да гледате с тях. Чудесен стартов пакет за начинаещи е.

7. New Mythic Tarot

Колодата е базирана на гръцката митология, но предвид популярността на тези предания, не мисля, че би било проблем за който и да е било да стартира заниманията си с Таро с нея. Поставяме под въпрос до колко новата версия е „подобрена“ – сами може да потърсите изображения и да сравните Mythic и New Mythic Tarot. Всеки един цвят от малките аркани разказва по един от най-известните митове  – Дедал и Икар (пентакли); Язон и Аргонавтите (Жезли), Ерос и Психея (чаши) и Орест, синът на Агамемнон (мечове). Книгата към нея е на Лиз Грийн, която по принцип е известна като един от водещите астропсихолози и има много добро разбиране за архетипите – в или извън Таро и поради това считам, че е много интересно и увлекателно четиво – не само за запознаване с картите, а и за запознаване с тези основни митове и разглеждането им от по-дълбока гледна точка.

 

6. Steampunk Tarot
Тази колода ми се струваше доста мрачна и неразбираема, когато разглеждах в Интернет илюстрациите й. Когато я видях на живо, обаче, беше нещо съвсем друго. За времето, в което имах възможността да я разгледам, видях колко ясна и четлива е всъщност. Езикът на който говори изобщо не е сложен. Оставям настрани факта, че изображенията са невероятно красиви. Ако харесвате стиймпънк жанра като цяло, научната фантастика и наличието на механика и смятате, че това е чудесно допълнение към Таро, няма да останете разочаровани от колодата. Тя също върви в сет с книга, за която има доста добри отзиви.

5.  Druidcraft  Tarot

За почитателите и онези, които се чувстват свързани друидизма, това определено е чудесна колода, с която биха могли да започнат заниманията си с Таро. Има няколко дребни неща, с които ще трябва да се примирите, обаче. Това са промените в имената на някои от големите аркани. При изучаването им ще трябва да направите в записките си една разделителна черта на един отделен лист и да помислите каква е разликата между изображението и заглавието във вашата колода и принципно приетото изображение и заглавие в повечето други колоди. Има малки промени и в дворцовите карти, където вместо пажове, рицари, кралици и крале имате принцеси, принцове, кралици и крале. Отново според мен това е по-скоро положително за новобранецът, тъй като е много по-лесно да се схване разликата между принцеса и принц като проявление, отколкото между паж и отношението му към другите дворцови карти. Ако ви е срам да гледате на различни хора и да разнасяте на разни места карти, където от време на време може да се появи някой гол човек, също ви препоръчвам да продължите напред със статията и да погледнете другите ми препоръки, тъй като в тази колода се намира известно количество голота.

4. Morgan – Greer Tarot
Най-хубавото в тази колода? Цялото пространство е оползотворено от изображението и няма някакви рамки, които разсейват окото от него. Определено си признавам, че съм привлечена към стила на тази колода и я смятам за един от най-добрите клонинги на Уейт. Проблемът, който може да се появи е, че начинаещият не е свикнал да вижда нещата в тази „уголемена“ перспектива, която изображенията на тази колода предлагат. Голяма част от тях представляват портрети в близък план, но определено не мисля, че символизмът е пострадал заради това художествено решение, всъщност тази нова перспектива много може да ви хареса. Напълно приложими са с книгите, които са илюстрирани с Райдър-Уейт картите и обясняват символизма им.

3. Crystal Visions

За онези от вас, които намират нещо „страшно“, твърде „тъмно“ в традиционните изображения, за онези, които по някаква причина не могат да работят и интуицията им блокира винаги като видят тази „Кула“, или тази „Смърт“ или някоя друга, не особено приятна карта, тази колода е за вас. Тя има много нежна енергия, в нея има нещо невинно, почти детско и бонбонено. Минусът й е, че е твърде женска и рядко може да видите мъж в нея, особено в „главната роля“ в картата. За малкото мъже вътре са характерни по-скоро женствените черти. Подходяща е за случаи, когато искате да получите отговора по-нежно, не толкова стресиращо и когато търсите загубеното женско в себе си. Би би чудесно решение, ако гледате на някого, който за първи път се сблъсква с Таро и има резерви по отношение на него.

2. Legacy of the Divine

Колкото и да мисля, нямам какво отрицателно да кажа за тази колода. Дълги години е била единствената, която използвам и дори и към момента, има ситуации, в които трудно мога да намеря колода, която да я замести. Все още това е колодата, с която предимно гледам на други хора, особено когато въпросът е свързан със събития, касаещи външната среда. Отговорите, които получавам са винаги точно на място, без особено много допълнителни детайли, а само най-водещото – с характерна категоричност, силно набиващи се на очи – нещо, което мисля, че начинаещият, който не е свикнал с многото измерения, които се достигат чрез Таро, би оценил. Идва в сет с книга, която е много добра като за начало – в нея е включена история, написана от самия създател за измисления свят, от който произхождат „героите“ в колодата, много подобна на Атлантида. Значенията на всяка карта са представени от различни автори, като всеки е написал различен в ролята си параграф. Така създателят Ciro Marchetti се е погрижил за представяне на символите в картите, друг таролог – за основната дефиция на значението, трети за ключовите думи и т.н. Поради това получавате многоизмерност и различни гледни точки за значенията на едно място.

1. Llewellyn Classic 

И все пак, ако имах възможността да избера и да подаря колода на някой напълно начинаещ, мисля, че бих се спряла на тази. Смятам, че специално тези карти създават много по-добра атмосфера и много по-силни интуитивни усещания у гледащия, отколкото класическия Райдър-Уейт. Те са като герои, излезли от приказките, които приканват гледащия да разкаже историята, която вижда в тях. Цветовете, които са използвани, стоят по много естествен начин. Цялостната композиция не създава впечатлението на театралност (като при класическия Райдър-Уейт), а по-скоро впечатлението, че ние се пренасяме в този свят и ставаме свидетели на онова, което се случва в картата. Липсват рамки на изображенията. Повярвайте ми, когато го казвам, това едва ли прави впечатление, когато човек закупи първата си колода, която е с рамки, но определено започва да прави силно впечатление, когато си вземе колода без рамки и после се опита отново да гледа на колода с рамки. Липсата на рамки отваря повече интуицията, помага на разглеждането на изображенията като единна цялост, когато картите се поставят една до друга. Тази колода също идва в сет с книга, написана от Барбара Мур, която е достатъчно информативна за начинаещият, но не съдържа особено много полезна информация за по-напредналият.