Колодата на А. Е. Уейт

Значения на малките аркани

Мечове

АСО МЕЧОВЕ

Силата на мисълта, на интелекта, на общуването. Интелектуален проблясък, размяна на идеи, контакти. Решителност, хладнокръвие, смелост. Но и “зло”употребата на интелекта като хладно оръжие, ярост, ожесточеност, интриги.

ДВОЙКА МЕЧОВЕ

Примиряване на противоречията, затваряне на очите пред недостатъците и несъгласията, временно примирие. Безсилието на разума, раздвоеност, обърканост, невъзможност за достигане до решение по интелектуален път. Скриване на истинските подбуди. Може конфликт, вражда, раздор.

ТРОЙКА МЕЧОВЕ

Нараняване, скръб, сърдечна болка, обида. Депресия. Но и необходимо кръвопускане, заздравяване на сърдечна рана, излизане от емоционална криза, преодоляване на разочарование, обида, скръб.

ЧЕТВОРКА МЕЧОВЕ

Почивка за събиране на силите, отдих между две сражения. Съсредоточаване, вглъбяване, концентрация, медитация. Лекуване на раните, нанесени от ТРОЙКА МЕЧОВЕ. Но и принудително прекъсване, застой, тъпчене на едно място -или невъзможност да спрем дори за миг, за да си поемем дъх.

ПЕТИЦА МЕЧОВЕ

Трудна победа, която ни подлага на изпитание. Умението достойно и да губиш, и да побеждаваш. ”Победителите не ги съдят”. Надменност. Надсмиване над победения противник. Разочарование и злорадство, ехидност. Озлобление, жестокост.

ШЕСТИЦА МЕЧОВЕ

Отдалечаване от “полесражението”, бягство с цел оцеляване, спасяване на останалото след битката. Пътуване в търсене на нови брегове и възможности, на нови перспективи. Но може и невъзможност или нежелание за бягство, за излизане от губеща ситуация, обсебване от проблема.

СЕДМИЦА МЕЧОВЕ

Възползване от слабостта на противника. Нечестност, подлост, некоректност. Използване на непозволени средства. Подмолни и потайни действия. Война на “тихия” фронт. Кражба, измама. Но може – осуетяване, разобличаване на всичко гореизброено, както и необходима предпазливост.

ОСМИЦА МЕЧОВЕ

Невъзможност или страх от действия. Безизходица. Пасивност и безпомощност, но по-скоро като собствен избор, /макар и несъзнателен/. Инат, тесногръдие. Нежелание да погледнем истината в очите. Но и разкъсване на “оковите” на предубежденията, освобождаване.

ДЕВЯТКА МЕЧОВЕ

Страхове, кошмари, вътрешна агония. Страх от обиди и нараняване. Хиперболизиране на врага и проблемите. Песимизъм, негативизъм. Скрити, потайни мъчителни изживявания. Но и възможност да погледнеш страха в очите, да преминеш през него и да го преодолееш.

ДЕСТЯТКА МЕЧОВЕ

Тотална загуба, ”смърт” на илюзиите. ”Нож в гърба”. Поражение. Пълно разочарование. Но и приключване със стари губещи дела и взаимоотношения, както и преодоляване на кризисната ситуация. ”Което не ме убива, ме прави по-силен”.

ПАЖ МЕЧОВЕ

Агресивен, с остър ум и език, точен, общителен млад човек или дете със сходна характеристика. . Но и прекалено рязък, нахален, безпардонен. Може да бъде жесток, без да го съзнава. Общуване, което може да бъде и конфликтно.

РИЦАР МЕЧОВЕ

”На нож”. Атака или контраатака. Сблъсък с конкретен човек или ситуация. Човек, употребяващ своето оръжие-за добро или за зло, помагащ или вредящ. Безпощадност, категоричност, хладнокръвие. Охлаждане на отношенията или тяхното прекъсване, но и възможност за тяхното изясняване.

КРАЛИЦА МЕЧОВЕ

Самостоятелна, властна, ”мъжки тип” жена, умееща да се справя сама в живота. Хладнокръвна и безпристрастна, с ясно изразено чувство за справедливост. Но може да бъде и интригантка, злонамерена, ”вредна”, жестока, безсърдечна, нараняваща, отмъстителна.

КРАЛ МЕЧОВЕ

Човек на компетентното успешно разрешаване на проблемни ситуации /от бойното поле през съдебната зала до хирургическата маса/. Решителен, непреклонен, с ясен ум, стратегия и тактика. Но може да бъде жесток, коравосърдечен, безпощаден , нараняващ, но и защищаващ. Може да рискува в името на някаква кауза.

Колодата на А. Е. Уейт

Малки аркани