Знаете ли, че зодиакалните знаци не са това, което са били преди 2000 години. Смущаващото откритие от НАСА шокира редица заинтересовани от астрологията.

Защо е така?

Зодиакалните знаци се определят в зависимост от позицията на Земята по орбитата й около Слънцето. Пътят на Земята изминава път по небесната сфера, наречен еклиптика. Проблемът е, че познатите на всички позиции са били установени преди повее от 2000 години, а в наше време много от звездите са сменили местата си. Тази тенденция е добре известна на астрономите. Ярък пример е Полярната Звезда, която днес е най-близо до Северния полюс. По времето на изграждането на египетските пирамиди „полярна“ звезда е била звездата Тубан от съзвездието Дракон. Предполага се, че след 12 000 години „полярна“ звезда ще бъде най-ярката от съзвездие Лира, а имено красивата звезда Вега.

Приливните сили от Слънцето и гравитацията на Луната причиняват клатушкането нa оста на Земята за период от 26 хиляди години. Източник: NASA

Смяната на местата се дължи основно на трептенето на оста на Земята, което се причинява от гравитационното привличане на Луната и Слънцето. Подобно на пумпал докато Земята се клатушка в кръг, като се насочва в различни посоки, а така се сменя и перспективата й спрямо звездното небе. Това явление е познато като прецесия. “Клатушкането“ на земната ос е с период около 26 000 години, като явлението е напълно естествено и не води никакви фатални последствия след себе си. При прецесията пролетната равноденствена точка се премества с около 50 секунди всяка година и докато преди 2000 години е била в Овен, то сега е в Риби.

Друг любопитен факт е, че докато Земята обикаля около Слънцето преминава през 13 от общо 88 съзвездия. Тези 13 съзвездия са: Риби, Овен, Бик (Телец), Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион, Змиеносец, Стрелец, Козирог и Водолей – или познати като зодиакални. Този зодиакален кръг е познат още на древните Вавилонци. Птолемей използва древните знания на Вавилонците и разделя еклиптиката на 12, но не от суеверие. Значително по-практично е небесната окръжност да се раздели на 12 части, всяка от които е 30°. Това разделение е наречено „тропически зодиак“ и се използва и до днес. Думата „тропически“ произлиза от гръцкото tropikos („въртя се“). Една Тропическа година или времето, за което Земята завършва своя път около Слънцето е  равно на 365 дни, 5 часа, 48 минути и 45,9747 секунди. Нашият календар се основава именно на това време.

Мнозина от вас вече, се досетиха защо имаме два зодиака – един астрономически, използван от Ведическата астрология и един тропически, използван от Западната астрология. Още прилики и разлики между двете астрологични системи можете да научите тук.

Разликата – Астрономическият зодиак отчита прецесията на Земята и промените, които следват от това, докато тропическият зодиак използва данни от преди повече от 2000 години. Това означава, че вашата зодия не се определя според деня, в който сте родени, а според същия ден, но преди 2000 години.

Малко известен факт, е, че Слънцето,  преминавайки по своя звезден път през различните зодиакални съзвездия „стои“ различно време във всяко едно от тях. Например най-малко време нашето пътуване е през знака на Скорпион – 8 дни, 9 часа и 36 минути, а най – много в Дева – 44 дни и 12 часа. В астрологията, благодарение на Птолемей, тези периоди са строго фиксирании са равни на една дванадесета от зодиакалния кръг или приблизително 30,4 дни.

Друг малко известен факт е, че повечето планети от Слънчевата система преминават през различни от зодиакалните съзвездия, тези съзвездия са наречени паразодиакални. Ако ги добавим към останалите общият им брой става 25.

И така Кой е истинския ви зодиакален знак? Вижте сами:

Зодиакално съзвездие Според астрономията Според астрологията
Риби 11 март – 18 април 19 февруари -20 март
Овен 18 април – 13 май 21 март – 20 април
Бик (Телец) 13 май – 21 юни 21 април – 21 май
Близнаци 21 юни – 20 юли 22 май – 21 юни
Рак 20 юли – 10 август 22 юни – 22 юли
Лъв 10 август – 16 септември 23 юли – 23 август
Дева 16 септември – 30 октомври 24 август – 22 септември
Везни 30 октомври – 23 ноември 23 септември – 23 октомври
Скорпион 23 ноември – 29 ноември 24 октомври – 22 ноември
Змиеносец 29 ноември – 17 декември
Стрелец 17 декември – 20 януари 23 ноември – 21 декември
Козирог 20 януари – 16 февруари 22 декември – 19 януари
Водолей 16 февруари – 11 март 20 януари – 18 февруари