Един от най-често задаваните въпроси от мнозина е какво е това „АЦ“, „asc“ или „асцендент“.

В западната астрологията асцендентът символизира изгряващия знак т.е. зодиакалния знак, които е възходящ на източния хоризонт за конкретно време и място. В астрологията, асцендент има силно влияние върху външния вид на лицето и цялостното здраве, върху начина, по който се представяме пред непознати. За много астролози изгряващия знак има по-силно влияние върху родения, отколкото Слънцето (т.е. неговия слънчев знак – зодия) и Луната.

Как се изчислява и какво означава всеки Асцендент?

Асцендентът би могъл да се изчисли, чрез математическа формула, разбира се няма да ви тормозим с изчисления. Най-лесно бихте могли да изчислите своя асцендент използвайки специална компютърна програма за астрология. В интернет има много уеб сайтове, където бихте могли да видите своя асцендент. А най-лесно е да ни попитате в коментари. Основните неща които са от значение, за да научите своя Асцендент са съответно:

  • – точния час на раждане
  • – точното място на раждане (или поне най-близкия голям град)
  • – точната дата на раждане

Когато изчислявате своя Асцендент обърнете внимание дали часовника е по лятно или зимно време.

Кратко тълкуване на вашия Асцендент:

Асцендент ОВЕН:

Хората родени с асцендент Овен имат свободолюбив дух. Вие сте от тези хора, които обичат винаги да са първи и ако може във всяко начинание. Стига да няма негативни фактори енергия на хората с асцендент е просто неизчерпаема. Често имате постоянно желание да се съревновавате с другите (и естествено да излезете победители накрая) Въпреки, че на моменти проявявате прекалено самочувствие,другите все пак ви харесват заради лидерските ви умения и ентусиазма ви за живота. Най-големият ви недостатък може би е склонността да действате импулсивно и без да се замисляте.

Асцендент ТЕЛЕЦ: 

Вие сте спокойни във вашите действия и обичате да правите всичко бавно, без да си давате кой знае какъв зор. Често за вас казват, че сте инати, но вие така или иначе си знаете, че трудно могат да ви убедят в нещо, което не харесвате или на което нямате вяра. Като цяло хората с асцендент Телец са страшно добродушни. Наслаждават се на всички хубави неща, които живота може да поднесе. Обичате да си угаждате и да се глезите. Трудно се среща Телец без поне 2-3 порока. Друга ваша отличителна черта е, любовта към парите и материалните блага.

Асцендент БЛИЗНАЦИ: 

Вие сте много активни и дейни. За вас е важно винаги да сте заети с нещо, или поне да се срещате с колкото се може повече хора. Още преди да са ви опознали достатъчно добре, хората веднага разбират едно нещо за вас – че просто не спирате да бърборите и че ви е ужасно трудно да запазите мълчание и да изслушате другите. Вие винаги сте отворени към нови идеи и експерименти. Една от многото ваши положителни черти е страхотното ви любопитство и любознателност. Вие обожавате да четете, да слушате, да научавате. Мнозина от вас се пробват и в писането, при това често успешно …

Асцендент РАК: 

Вие сте много чувствителни и обичате да сте обградени от фамилиарни вещи.По принцип сте дружелюбни,но в началото не обичате да се разкривате твърде много пред другите, докато не ги опознаете достатъчно.Ако се чувствате уверени в себе си, обикновено сте много любезни,отзивчиви и обичате да помагате на другите. Единствено чувствителността ви пречи да приемате критиката – тя много ви разстройва,особено,ако идва от хора,които обичате.

Асцендент ЛЪВ: 

Обичате да сте център на вниманието, и се стараете винаги да изглеждате самоуверени и със самочувствие, макар и на моменти да не се чувствате точно така. Харесва ви да сте лидер, но трябва да разберете, че това носи и отговорност. Възможно е често да проявявате ината си, особено ако е засегната гордостта ви… Обичате лукса, красивите дрехи, бижутата и всякакви неща, с които бихте могли да блестите. С лекота умеете да печелите възхищението на другите.

Асцендент ДЕВА 

Вие може би сте малко неуверени в себе си и не обичате да се изявявате. Склонни сте към перфекционализъм и искате всички да вършат нещата така добре, както вие, но трябва да приемете факта, че не всички могат да бъдат толкова идеални като вас. Вие сте практични и не обичате да се захващате с неща, от които не виждате полза. Но когато правите нещо, независимо какво, винаги проявявате своя добър вкус и усет към хубавото и полезното. Вие не се страхувате от работа и затова обикновено успявате в живота.

Асцендент ВЕЗНИ: 

С този асцендент вие сте магнетични, очарователни и най-вероятно популярни сред другите. Когато искате нещо, вие не използвате сила да го получите, имате по-добро оръжие – неустоимия ви чар! Обичате красотата и хармонията, елегантните дрехи, имате невероятен вкус за музика, драма, изобразително изкуство. Единствено не прекалявайте с желанието си да угодите на всички. Понякога е нужно да държите на своето мнение, дори и по не най-любезния начин.

Асцендент СКОРПИОН: 

Обикновено сте по-резервирани, когато се изявявате, но криете в себе си дълбоки чувства и силни емоции. Страхотни инати сте и сте готови да се борите докрай, за да защитите мнението си и да стане на вашето. Обикновено се изисква доста труд, за да ви изкарват извън контрол, но ядосате ли се веднъж, хората разбират, че можете да хапете и жилите много лошо. Доста сте цапнати в устата  и можете достойно да отговаряте на подигравки и нападки. От друга страна, сте много чувствителни, но силният характер не ви позволява да го показвате често.

Асцендент СТРЕЛЕЦ

Вие сте много отворени темпераментни, изключително честни и открити, дотолкова, че може и да наранявате с прекалената си откровеност. Бива ви в организацията, и то главно на купони, екскурзии, диващини, приключения и други подобни. За такива неща нямате конкуренция. Купон без Стрелец е… „извинявай, ама ти на това купон ли му викаш“. Най-вероятно си падате по спортове и по-„раздвижени“ занимания. Обичате да пътувате и да сте на открито. Мнозина от вас непрекъснато учат.

Асцендент КОЗИРОГ

Вие сте спокойни и на вид сериозни и сдържани. Не е много лесно човек да се сприятели с вас, но успее ли веднъж, може да разчита на вас за цял живот. Не обичате излишните шумотевици, тълпите, откачените щури забавления, и изобщо всичко, за което предходния асцендент Стрелец умира. Най-малко алкохолици, пушачи и наркомани се раждат с асцендент Козирог. Вие добре знаете кое е полезно за вас и сте изключително разумни в действията си. Вашето семейство е много важно за вас. Искате да постигнете много в живота и поради вашата упоритост и търпение, обикновено успявате.

Асцендент ВОДОЛЕЙ 

Вие имате изключителни умствени възможности. Сред вас се срещат успешни математици, физици, биолози и други подобни изискващи технически умения. Отворени сте към нови идеи, но поради огромния ви инат всъщност не е лесно да ви накарат да се захванете с нова идея. Вие имате силно желание за социални реформи и отрано може би проявявате интерес към по-слабите и нещастни хора. Обикновено сте спокойни и можете да контролирате емоциите си, но това не ви прави по-малко харесвани от другите-напротив, вие сте много общителни и популярни сред хората .Вие цените свободата повече от всичко и сте достойни за лидери.

Асцендент РИБИ 

Вие сте свръхчувствителни натури. Не е добре да сте заобиколни от враждебни хора, защото приемате отношението им много тежко. Но за сметка на това имате изключителни творчески способности и въображение. Вие сте идеалисти и се отвращавате от низкото, меркантилното и дребните хитрини. Много сте състрадателни и приемате присърце проблемите на другите. Най-големият ви недостатък е необяснимата липса на самочувствие – при всичките ви качества и таланти, цял живот сте преследвани от чувство за малоценност. Още нещо, хората с асцендент Риби са единствените, склонни да се чувстват самотни и сред цяла тълпа хора.