Астрологията е едно от малкото учения, които остават сравнително непроменени през вековете. Сред целите на астрологията е да ни разкаже за миналото, да ни научи за настоящето и да ни подготви за бъдещето. Част от въпросите, с които астрологията се занимава е да намери връзка между с нашето здраве и евентуалните здравословни проблеми.

На първо място е връзката на всяка една от слънчевите знаци (зодиите) с определен физически тип и темперамент. Ще бъдат посочени основните физически особености за всяка една от 12-те зодии, но с уговорката, че често нашият темперамент, външен вид и здраве са повлияни както от Слънчевия ни знак, така и от Асцендента, Луната и разположението на планетите в нашия индивидуален хороскоп. Често имено асцендента и наличието на планети там, отговаря по-точно на описанията дадени по-долу.

 

oven-zodiac-poznieОвен – Представителите на зодия Овен като цяло имат бърз, импулсивен, деен, смел нрав. Тялото им е здраво, сухо, издръжливо, кожата – обичайно е матова. Представителите на Овните са обичайно имат тънка шия и широко чело. Повечето Овни могат да се похвалят с отлично здраве и много енергичност.

Овен управлява главата и лицето.

Хранене – Овенът предпочита пикантна, люта храна. Би се чувствам много по-добре ако набляга на по-лека храна. Сред храните, които е добре да присъстват на трапезата са мляко, млечни продукти, месо и риба.

 

telec-zodiac-poznieТелец – Телците са известни със своята упоритост, която граничи с инат. Понякога са малко мързеливи и почти винаги лакоми. Въпреки, че управителката на зодия Телец е Венера, представителите на тази зодия често имат силно, набито тяло. При повечето жени и мъже със слънчев знак Телец крайниците са къси, а раменете широки. Челото им е ниско. Имат гъсти вежди и невероятно топъл и мек поглед. Ако не се подадат на своята естествена лакомия и склонност към угаждане телците могат да се радват на отлично здраве до старини.

Телецът управлява врата, шията и тила.

Храни – влиянието на Венера прави телците майстор гастрономи и естетични кулинари. Телците обичат да си угаждат, но и имат склонност към трупане на излишни килограми. Добре е ако се научат да избягват мазнините. Препоръчва се в тяхната диета да има повече плодове и зеленчуци, както и храни богати на фибри.

bliznaci-zodiac-poznieБлизнаци – Приказливи, дейни, енергични, понякога неритмични, напрегнати. Тялото на близнаците по природа е стройно, с дълги, елегантни ръце и крака. Като цяло близнаците са здрави, но имат склонност към изпадане в крайности и неврози. Често близнаците изглеждат по-здрави, отколкото реално са – често те нямат време да се оплакват или да се залежават.

Близнаците управляват белия дроб и мишниците.

Храни – Препоръчително е близнаците да избягват алкохол, тютюн и тежки, майонези, мазни и твърде пикантни храни. Добре е да похапват мляко и млечни продукти, яйца, плодови и зеленчукови пюрета и салати. Житни култури и мед.

rak-zodiac-poznieРакът е чувствителен, любеобвилен грижовен. Повечето раци имат тип женско тяло – меко и изваяно. Лицето им прилича на луна. То е бледо и излъчва боязливост. Раците имат по-слаби съпротивителни сили. Понякога изпадат в меланхолии и депресии, които безспорно се отразяват негативно на целият им тонус и здраве. За раците е важно да се наспиват добре – сънят за тях има изцелително действие.

Ракът управлява стомаха и гърдите.

Храни – препоръчва се да набляга на лека, по-диетична храна. Да избягват твърде горещи или твърде студени храни. Желателно е в менюто да има повече плодове и ориз.

luv-zodiac-poznieЛъв – Царят (царицата) има съразмерно, добре сложено тяло. Осанката му, заедно с широките рамене, силен и ясен глас излъчват величие. Стремежът на лъвовете да бъдат първи и да блестят често усложняват живота им, в това число и здравето.

Лъвът управлява сърцето, гърба, но и артериите.

Храни – за лъвовете се препоръчва да се научат да се хранят по-бавно. Повечето обичат да прекаляват с месни продукти. Добре е ако разнообразяват месните храни с повече житни и плодови продукти. За лъвовете се препоръчва консумацията на топли зеленчукови супи.

deva-zodiac-poznieДевите са сред красавците от зодиака. Повечето представители на зодията имат добре развито тяло, голямо и ясно чело, прекрасна коса. Девата е по-скоро интелектуален тип. Прекаляването с работа и задачи може да се окаже тяхната ахилесова пета по отношение на здравето им.

Дева управлява коремната кухина, храносмилателна система, червата.

Храни – девите често изпадат в крайности по отношение на строги диети. Вместо изтощителните лишения би било добре да имате в менюто повече витамини – плодове и зеленчуци. Супите, млечните храни и житните култури пък ще ви дават ситост през целия ден, когато сте заети със задачите си.

vezni-zodiac-poznieВезни – Управителката на зодия Везни е Венера, но за разлика от земното й проявление в Телец тук тя е дарила представителите със слабо, стройно тяло. В случай, че няма „пречещи“ показатели за Везните може да се каже, че са сред най-красивите и омайни хора от зодиака. Везните трябва да внимават от угаждане и чревоугодничество, а също така и твърде многото компромиси, които са склонни да правят. Понякога са мързеливи по отношение на движението и спорта.

Везни управлява бедрата и бъбреците.

Храни – Везните обичат да се глезят с шоколади, торти, сладкиши – добре е да се опитате да ограничавате тези лакомства. Рибата, месото и свежите зеленчуци ще ви помогнат за поддържане на стройна фигура.

skorpion-zodiac-poznieСкорпионът се управлява от Марс и Плутон. Скорпионите като цяло са обаятелни, жадни за чувствени и емоционални удоволствия. Не понасят оскърбления и обиди. Скорпионите имат силно тяло и често са с перфектно здраве.

Скорпион управлява половите органи и пикочния мехур.

Храни – за скорпионите е особено важно да избягват токсините храни и напитки. Желателно е да са умерени при употребата на алкохол, лекарства и цигари. По отношение на храните няма специални препоръки.

streleci-zodiac-poznieСтрелците обичат природата, спорта и животните. Често сменят настроенията си и не се спират на едно място. Надарени са с пропорционално тяло, лъчезарно лице. Очите им са открити, любопитни, приятелски. Обичат да си угаждат с храна и напитки.

Стрелец управлява бедрата и хълбоци.

Храни – Стрелецът е лаком и обича да прекалява. Би могъл да приема всякаква храна стига да е в по-малки количества. За стрелеца са особено полезни храните от кестени както и цитрусовите плодове.

oven-zodiac-poznieКозирог – има средно телосложение. Козирозите са издръжливи, устойчиви на отговорности. Вечно ангажирани и упорити в постигането на целите си. Понякога в името на работата са склонни да пренебрегват здравето си.

Козирог управлява коленете.

Храни – Козирогът се нуждае от повече калций и витамин D. Добра идея да взима рибено масло и омега киселини. В диетата си може да включва несолени млечни продукти, риба и зеленчуци. Да избягва соята и киселите продукти.

vodolej-zodiac-poznieВодолеите се славят с великолепните си очи. Те са сред красавците от зодиака. Това са хора, които обичат да са навсякъде по всяко време, често играейки тото със своята физическа издръжливост. Имат сравнително добро здраве. Мнозина от водолеите имат проблем със студени крайници. Често болестите при тях са плод на собственото им необуздано въображение.

Водолей управлява пищялите и глезените.

Храни – за водолеят се препоръчва да похапва топли храни. Желателно е да поема повече течности – супите, фрешовете, смутитата са добра добавка към негата диета. В интерес на неговото здраве е да похапва ядки и вегетариански ястия.

ribi-zodiac-poznieРибите са много чувствителни, често се боя с нещастията и разочарованията в световен мащаб. Емпатични са и съзнателно или несъзнателно попиват чуждата болка. Често имат усещането, че са неразбрани и неоценени. Склонни са към меланхолии и изпадане в депресии. Имат променлив характер. Физическото тяло на повечето риби е слабо и стройно. Податливи са към различни влияния – най-често външни. Косата име мека и копринена.

Рибите управляват краката.

Храни – От особено значение е рибите да се пазят от хранителни отравяния, както да стоят далече от водещите до пристрастяване алкохол и цигари. Могат да покапват месни и млечни храни, а също и яйца. Да избягват тестени и сладки храни.