Мнозина от нас свързват пътя и философията на йога като път на великите риши (индийски мъдреци) и аскети, и че само по този начин ще се достигне свързването с Аз и намирането на хармония между тялото, ума и душата. Йога не „иска“ от нас да сме аскети и не е задължително да се откъснем от светския начин на живот. Тя учи, че физическото и духовното съвършенство са постижими за всекиго, стига човек да желае това и разбира се да се залови системно и упорито с упражняване. Все повече научни  изследвания доказват по емпиричен и реалистичен начин ползите от йога за организма.

И все пак йога е цялостен начин за лечение, поддържане на цялостното здраве – тя е начин на живот, който може да се съвместява с останалите аспекти от живота ни на европеец. За тайните на йога можете да научите тук.

Когато става въпрос за отслабване мнозина се сещат за натоварващи упражнения, джогинг, колоездене, бягане, плуване, скачане, фитнес и т.н. малцина са тези, които свързват йога с редуциране на теглото. Изненадващо йога и оптимизирането на теглото са по-свързани, отколкото можете да си представите. Специфичното в системата на йога, че преобладаващата част от нейните упражнения са от типа на гимнастическите, при това те са предимно с изометричен (статично-силово), статичен, силов характер на мускулното действие. При асаните (позите в йога) функционалното натоварване на мускулатурата се постига, че предизвикване на статично-силовото съкращение на мускулите в комбинация със силно разтегляне на противодействащите мускули, сухожилията и сухожилните връзки. Това разтегляне е много случаи предизвиква силно, дори максимално дразнене в мускулите, в сухожилията, и на рецепторите, заложени в ставните връзки. При начинаещите това може да доведе до усещане за болка (винаги спирайте ако усетите такава). Имено това функционално натоварване на мускулите, на техните проприорецептори от една страна въздейства върху самите мускули, а от друга подобрява дейността на сърцето, кръвообращение, дихателния апарат и целият организъм така както никоя друга физкултурна система.

Йога помага за отслабването, защото:

Йога стимулира дейността на черния дроб

Една от най-съществените причини за редуцирането на теглото е, че много от йога асаните стимулират черния дроб. Черният дроб има особена роля за поддържането на оптимално тегло. Този орган има редица функции, сред които е детоксикацията и прочистването на организма.

Черният дроб е най-голямата жлеза в човешкото тяло. Намира се под ребрата, в горния десен дял на абдомена. Той е сред най-важните органи в човешкото тялото. Черният дроб има редици и все важни функции. Всяка една от неговите функции е от съществено значение за здравето на човек. Той заедно с жлъчката помагат за разграждането на мазнините и за усвояването на веществата, разтварящи се в мазнините. Черният дроб е  отговорен и за усвояването на витамините А, D, Е и К. Участва при регулирането на кръвната захар и холестерола, както и за синтеза на белтъчините, циркулиращи в кръвта. Здравият и добре функциониращ черен дроб може, също така, да премахне лошите мазнини от тялото.

Черният дроб  пречиства кръвта и помага за намаляването и изобщо премахването на вредни химикали и токсини в кръвта ни. Той помага за детоксикацията на кръвта от редица отровни и токсични вещества. Той помага в осигуряването на енергия за организма.

Йога позите помагат за подобряването на жизнената сила на черния дроб и за неговото по-добро функциониране. Комбинирайки йога упражненията с консумацията на повече сурови плодове и зеленчуци ще почувствате силата и ползата от детоксикацията.

Сред най-популярните асани за подобряване на функцията на черния дроб са: Падангущхасана – вдигнат крак на страни; Лодка (Парипурна Навасана); Ардха Навасана – вариант на лодка; Ардха Чандрасана – Поза половин луна; Утхита Триконасана – Разпънат триъгълник; Париврита Триконасана – Поза завъртян триъгълник; Утхита Паршваконасана – Издължен страничен ъгъл; Вирабхадрасана – позите Войн 1, 2 и 3; Паршвоттанасана и Уттанасана навеждане към коляно; Уттанасана; Саламба Ширшасана – поза на глава; Саламба Сарвангасана – свещ; Джатхара Паривартанасана – странични извивки; Ардха Матсиендрасана – Половин странична извивка; Марджариасана – Поза Котка; Бхуджасана – Поза Кобра; Битиласана – Поза Крава; Адхо Мукха Шванасана – Поза Куче, гледащо надолу и много други.

Активира и подобрява функцията на щитовидната жлеза.

Щитовидната е най-голямата ендокринна (с вътрешна секреция) жлеза с тегло 20 — 25 грама при възрастните. Намира се в предната част на шията. Тя е изключително важен орган. Физиологичните ефекти на хормоните на щитовидната жлеза участва в регулирането растежа и развитието, метаболизмът като влияят върху кислородната консумация и телесната температура, подпомагат усвояването на гликолизата и синтезът на холестерол в черния дроб, действат за работата на мускулите, отговарят за калциевата и фосфатна обмяна, за настроенията, съня, за работата на сърцето и т.н.

Болните от Хашимото и намалена функция на щитовидната жлеза страдат от наднормено тегло въпреки неимоверните си усилия да отслабнат.

Йога асаните  помагат в коригиране на дисфункциите на щитовидната жлеза. Сред най-популярните асани за подобряване на функцията на щитовидната жлеза са: Сарвангасана – светщ, Матсясана – Поза Риба; Парянкасана – канапе, легло; Супта ваджрасана – легнала поза;  Сету бандхасана – мост на глава; Еко Пада Раджакапотасана – Поза гълъб на един крак; Парипурна Навасана – Цяла лодка; Ущрасана – Поза Камила; Урдхва Дханурасана – Поза Колело (цял мост) и др.

Поддържане на оптимален pH баланс в организма

Тялото е съставено предимно от вода – така от едно място на друго могат лесно да се пренасят хранителни съставки, кислород и биохимикали. Водната среда може да има киселинни или алкални свойства (алкали = основи), които се измерват в скала наречена pH („potential hydrogen“ или „потенциален водород”). Скалата за измерване на рН е  Това рН се счита за неутрално с много лека алкалност (7 е неутрално рН, по-ниско от 7 е от 1 до 14, като 1 е много киселинна среда, 7 е неутрална, а 14 е силно алкална среда.

Поддържането на алкално-киселия баланс в организма е от съществено значение за здравото тяло.

Небалансираният pH (твърде киселинен или алкален) води до развитието на повечето, ако не и на всички, дегенеративни заболявания, включително сърдечносъдови заболявания, рак и диабет, както и безсилие в справянето с наднорменото тегло. Организъм с прекалено киселата среда има тенденцията да съхранява на мазнини, за да се предпази от киселините. Като този механизъм води до отлагането на висцерална мастна тъкан (мастни депа), която се натрупва вътре в органите и по кръвоносните съдове.

Следването на хранителни препоръки на йога, пиенето на повече вода, както и редовните упражнения ще помогнат за поддържане на оптимално рН ниво в тялото. Практически всички упражнения, в това число и дишането могат да помогнат за балансирането на алкално-киселия баланс в организма.

 

Намаляване на стреса и успокояване на нервната система

Редовното практикуване на йога помага за намирането на перфектния баланс между симпатиковата и парасимпатиковата нервна система. Казано извън „учебника“ по медицина – практикуването на Йога намалява стреса, за който знаем че е една от  основните причини за повишаване на теглото. Известно е, че всички релаксиращи пози и повечето дихателни упражнения (пранаяма) могат да доведат до правилния баланс между симпатиковата и парасимпатиковата нервна система, която е от съществено значение за облекчаване на стреса и тревожността.

Активна вътрешна топлина

Повишаването на топлината в тялото (моля не бъркайте с висока температура) може да бъде създадено, чрез активиране на нервната система. Чрез това активиране и стимулиране човек усеща тялото си по-топло. Сходно е усещането след тичане, ходене или фитнес упражнения. Медицината е установила, че много от йога позите активират нервите, чрез систематично разтягане и повишават топлината в организма. Точно тази топлина помага при „изгарянето“ на дълбоките висцерални мастни тъкани, както и повърхностните подкожни мастна тъкани. Искаме да обърне внимание на висцералните мастни тъкани. Това са запаси от енергия, които тялото създава ни под формата на мастна тъкан. Но, за разлика от подкожна мастна тъкан, събираща се предимно в областта на талията, бедрата и в областта на седалището, висцерална мастна тъкан се натрупва в други зони, далеч по-дълбоко – тази мазнина обгражда вътрешните органи. И дори в състава си тези два вида мастни натрупвания се различават помежду си: висцерална мастна тъкан не се състои от бели и кафяви на мастните клетки. Тези мастни тъкани възпрепятстват нормалната функция на органите.

Раздвижване и активиране на мускулите

Привидно йога позите акцентират върху разтягането, но има голям брой асани, които изискват сила и мускулна издръжливост. Много от позите използват тежест по-голяма от тази във фитнеса – тежестта на вашето тяло. В допълнение позите, които изискват тялото да остане активно заедно с разтягането и свиването на определена група мускули помага за тяхното активиране и насърчава мускулните тъкани да използват наличните мазнини като гориво.

Подобрява дейността на сърцето

За мнозина кардио или различните аеробни упражнения са най- популярният начин за увеличаване на сърдечната честота. Малцина, обаче знаят, че много от йога упражненията са също толкова ефективни. При някои от асаните сърдечната честота за кратко се повишава и след това спада, като за разлика от кардио упражненията няма стрес.

Отслабването – мисия възможна

В непосилната си битка с излишните килограми със сигурност сте опитвали много и различни неща – скъпи хапчета, масажни гелове, кремове, чайове, диети. Възможно е тези методи да са били ефективни в началото, но те почти всички нямат дългосрочен ефект върху тялото. Практикуването на йога асани може да ви помогне в мисията по-красиво и тонизирано тяло. Много от йога позите тонизират различните части на тялото, стимулират метаболизма, имат кардио ефект, повишават телесната температура, съдействат за по-доброто функциониране на редица органи и жлези и съответно помагат при редуцирането на телесното тегло.

Предлагаме ви 7 йога асани, които имат отличен ефект за желаещите да намалят тлъстините в областта на корема и бедрата.

Как да изберете своята най-подходяща книга по йога?