Линията на Сърцето в Хиромантията е една от четирите главни линии

Според вида, дължината, знаците и разклоненията на тази линия може да се научи за любовта, преките емоциите, чувствата и здравето на сърцето и кръвоносната система.

При различните хора линията може да започва от различни места. Най-често Линията на Сърцето започва от мястото, където между Аполовоновия и Юпитеровия пръст. Понякога същата линия започва между Горния Марсов хълм и Линията на брака.

„Идеалната“ Линия на Сърцето трябва да е добре изразена, дълга и красиво оформена. Притежателят на такъв вид линия умее внимателно да подбира приятелите и емоционалните си партньори. Такъв човек рядко се впуска във „вятърничави връзки“. Понякога в стремежа си да намери идеалния партньор може да изглежда малко студен и отдръпнат. Ако сте живеете с такъв партньор със сигурност сте разбрали, колко нежен и внимателен може да бъде.

Освен всичко друго дългата, добре оформена Линия на Сърцето – в хиромантията е знак за сърдечност, грациозност, здраво сърце, здравословна циркулация на кръвта. Тези хора са щедри, имат висока духовност, лидерски способности. Не зависят от настроението. Рядко говори вместо да мисли.

Дълга и много права Линия на Сърцето – според хиромантията означава затворен, малко егоистично настроен човек. Този човек има склонност да крие и дори да контролира своите емоции и чувства. Такъв човек няма да изрази свободно чувството си на ревност или привързаност. Рядко отделя голямо внимание на своята половинка – не очаквайте много романтика. Този човек има склонност да възприема любовта на физическо ниво. За него бракът е по-скоро договор.

Тънката и къса Линия на Сърцето показва, че човек предпочита да се оценява по-скоро според финансовото си положение. Когато линията е широка и дълга говорим за ревнив и горд човек.

Ако Линията на Сърцето тръгва от Хълма на Сатурн – показва, че човекът е егоист и мисли най-вече за себе си и собствената си изгода. Този индивид е безразличен към чувствата на партньора си. В повечето случай този човек мисли само за собственото си удовлетворение. Често започва любовна връзка само заради секса.

Вилица – показва склонност към лицемерие. Тези хора са много емоционални, но рядко влизат в спор. Преди да се втурнат да доказват нещо, много внимателно ще си помислят. В името на мира са съгласни да направят компромис.

Крива Линия на Сърцето, която завършва между показалеца и средния пръст – добродушен, искрен човек.

Ако има разклонение тип палмово дърво (множество малки линии) – духовно развита личност, обича да говори на духовни теми, честен и искрен в любовните и приятелски отношения. Такъв човек не харесва кавгите и конфликтите, но ако смята, че е прав е способен дълго време да спори, за да докаже своята гледна точка.

Силно разклонена Линия на Сърцето, при която един от клоновете е насочено към показалеца, а друг към средния пръст – според хиромантията такъв човек е разглезен от родителите си, капризен и с лош характер. Склонни съм към избухливост, често правят скандали, рядко намират сродната си душа.

Двойно разклонение на Линията на Сърцето – едното под Юпитеровия хълм, а другото под Сатурновия – личност, която е склонна към крайности – прекалената чувствителност се променя в необяснима жестокост и студенина, склонност към идеализиране на любовта. Високи морални принципи.

Прекъсванията на Линията на Сърцето дават информация за емоционални промени. Тези хора не винаги зачитат любовта и емоциите на другите на другите.

Прекъсване или прекъсвания на Линията на Сърцето се тълкуват като периоди на сърдечна, емоционална мъка. Възможно е да дава указание за раздяла или загуба на любим. Голямо прекъсване на линията – голямо разочарование, болка от раздяла с любим, за загуба на скъп човек.

Ако прекъсването е под Меркуриевия хълмтрудности свързани с децата или финансови затруднения.

Ако прекъсването е под Аполоновия хълмемоционални кризи свързани с изкуството.

Ако прекъсването е под Сатурновия хълм  – за раздялата са виновни консервативните възгледи на обществото, противоположни вероизповедания, намеса на родители.

Ако прекъсването е под Юпитеровия хълмраздяла, за която са виновни обективни обстоятелства, например затвор, единият партньор работи далеч и т.н.

Тънка Линия на Сърцето, която завършва под показалеца (хълма на Юпитер) – човек с нежни чувства. Този човек лесно може да избухне.

Квадрат между Линията на Сърцето, Линията на Главата, Линията на Съдбата и Линията на животаличността е „дете на съдбата“, този квадрат е символ на голяма защита от много лоши влияния в живота.

Остров на Линията на Сърцето под Аполоновия – силно очно налягане, проблеми със зрението.

В изключително редки случай линията на живота липсва. Според хиромантията такъв човек е безсърдечен, студенокръвен човек. Тези хора не са в състояние да покажат или изпитат любов, прошка или емоция.