Астрологичната карата на вашия живот

За създаването на астрологична карта в западен стил, обичайно се използват два кръга, които са разделени на 12 сектора. Най-често се използва системата Плацидус и Тропически зодиак.

За да бъде точен един личен хороскоп са нужни точен час, дата и място на раждане. Първият кръг това са зодиакалните знаци. Вторият кръг, които на картинката е празен се използва за нанасяне на зодиакалните домове и планети. Всеки един съвременен човек е наясно, че планетите се въртят около Слънцето. Но в астрологията е важно тяхното положение спрямо Земята. Точно това символизира и вторият кръг – той представлява Земята.

Известно е, че Слънцето прекарва около един месец във всеки един знак. Ето защо всеки един зодиакален знак е равен на 30 °. Чрез използване на специални таблици (ефемериди) се намират точните местоположения на планетите.

От ключово значение за построяването на личния хороскоп са 12-те дома. Всеки един от тези домове представляват области от живота.

При различните астрологични системи има леки разминавания. Според изследователи на западната астрология Плацидус е построена на базата на реалното движение на Земята. Много от американските школи използват Кох. Познати са също така и Меридианна, Равнодомна от асц или мс, на Моринус, на Алкабициус, на Региомонтанус, на Ааманус, Топоцентрична, Соларнодомова система и т.н. повечето от тези астрологически системи са по-скоро теоретични.

При използването на Плацидус всеки един от домовете може да заема различна площ (градус). За по-голямо удобство домовете са номерирани от 1 до 12.

В резултат астрологичната (натална) карта изглежда така:

Както вече стана ясно външният ръб това са зодиакалните знаци, а вътрешните разделения са домовете. Възможно е един зодиакален знак да започва от началото, средата или края на зодиакалния знак. Началото на дома се нарича куспид. Понякога се случва един два дома да започват от един и същи знак или да имаме знак, от който не започва дом.

Домовете винаги започват от Асцендента. Домовете обратно на часовниковата стрелка.

Със сигурност сте забелязали, че има една удебелена хоризонтална линия. Тази линия е известна още като линията на Хоризонта. Тя се простира от първи до седми дом. А също така има и една удебелена вертикална линия, която се нарича линията на Меридиана. Това са специални домове, които освен номер имат и собствени имена: 1- ви дом Асцендент (АСЦ), 4-ти дом Имум Цели (ИЦ), 7-ми дом Десцендент (ДСЦ) и 10-ти дом Медиум Цели (МЦ) или Зенит. По-късно ще научите за техните значения.

Това, което е добре да знаете е, че Асцендента се нарича още „нараства знак“ или „изгряващ знак“. Това е една от най-важните точки в хороскопа. За намирането му е нужен точен до минута час. Асцендента определя как ще бъде построена останалата част от зодиака. Планетата, която управлява изгряващия знак (Асцендента) се нарича управител на хороскопа. Имайте предвид, че начинаещите астролози често бъркат доминантна планета и управител.

Освен домовете в попълнената карта се виждат Глифове (специални астрологични символи), които изобразяват всяка една планета или точка. В добре изработените карти ще има и числа, които указват точния градус, където планетата се намира в момента на раждане. Тези градуси се взимат от специални астрологични таблици наречени ефемериди.

След като се намерят точните положения на планетите се изчисляват ъгловите съотношения между тях.

Древните астролози са били много добри математици и са можели за минути ръчно да направят астрологичната карта. За щастие днес има голям брой софтуерни програми, чрез който лесно можете да направите своя хороскоп. Безплатно можете да направите своят хороскоп от сайтове като astro.com. Разбира се можете да ни пишете и ние ще ви помогнем.