Кабала (и Каббала) – учение, което в много отношения не не отговаря на европейските традиции. Но въпреки това тайната на нейните магически символи привлича хората, които търсят познанието по различни духовни пътища. Общото между тези хора е, че те искат да се запознаят с мистичния опит на Кабала. Точно така. Основната цел на Кабала е да разкрие божествената, творческа същност на човека. Нгативна карма ще натрупа всеки, които се опита да използва Кабала за зло.  

Учението за Кабала е създадено от едни от най-загадъчните народи в Света – евреите. Евреите имат голям принос за културата и науката. Те са създатели на загадъчни свещени учения.

Като всяка езотерична традиция и мистериозното учение за структурата на Вселената и връзката на човека с Всевишния човека има два аспекта – обяснителен и практически. Първият аспект е метафизичното обяснение на всичко във Вселената. Вторият включва специфични указания и начини, с които може да се оказва влияние върху Вселената. Този аспект често се нарича и магическо кабалистично учение.

Теоретична кабалистична магия

В сърцевината си кабалистичната магия се свързва еврейската азбука, която се счита за свещена. Според учението със създаването на Света Господ се ръководи от определени символи, които са били дарени на избрания от него народ под формата на цифри и букви.

Според легендата: Бог и Мойсей се срещат на върха на планина Синай. Там Бог му разкрива тайното значение на знаците. След като Мойсей послушал съветите на съветите на Йехова, решил да направи публично тайното знание. С цел да не може всеки да се възползва от мистерията знанието било закодирано. Така се родила магията Кабала, която според вярванията е в състояние да даде на могъща творческа сила, която може дори да промени Вселената.

В основата на кабалистичната магия е идеята да се дадат имена на всички неща. Като тези имена задължително да бъдат изразени на иврит, в противен случай те няма да доведе до желания резултат. Кабалистичните наименования дават власт над живата и нежива природа. Смята се, че всичко във Вселената си има свое тайно име, което обаче не бива да се разпространява. Например се вярва, че ако някои кабалист научи вашето кабалистично име то ще бъде в състояние да контролира вас и вашата съдба. По същия начин могат да се управляват и природни явления, стихии и елементи.

За да се определят тези тайни имена, първо трябва да се овладеят истинските значения на древната ивритска азбука. Умение, което е доста трудно, тъй като повечето знания за кабалистичната магия могат да се научат само от специални книги. За да се изучи Кабала е нужен и учител. Любопитното е, че учители и пророци отдали се на тази доктрина е строго забраняват на своите ученици да използват Кабала за магьосничество. За тях свещената Кабала има една единствена цел – да се познае Бог. А учението да се използва само като теория.

Въпреки тази потайност и до нас са достигнали някои от основните принципи на практическата кабалистична магия. Всеки желаещ може да се научи да ги използва за добро или зло, но на своя отговорност.

Практическа кабалистична магия

В достъпната практическа кабалистична магия могат да се намерят много полезни практики, които са свързани с гадаене, използването на словесни магически формули, нумерология и др.

кабалистични амулети

Едно от най-известните приложения за използването на кабалистичната магия е създаването на каменни амулети. При създаването на тези талисмани се изричат специални думи, а самите те съдържат символите на магическите слова. Всеизвестно е, че тези талисмани имат изключителна сила. Някои от амулетите са в състояние да предадат на собственика определени качества, например: мъдрост, здраве, любов, късмет, просперитет и т.н.  По подобен начин се изработват и глинени статуетки с човешка фигура, на челото на която се надраскват специални фигури – скрити имена на Бог. Вярва се, че тези фигури имат силна закрилническа функция.

Кабалистичната магия включва също така различни обреди и ритуали. Използването на тези ритуали е много неясно, защото има мнение, че те на са част от Кабала, а са били измислени от хора, които са искали да използват познанието за своя лична изгода.

Всеки, които знае тайните или поне малка част от кабалистичната доктрина може да направи чудеса. Добре е всеки да бъде разумен и внимателен, защото силата на Кабала може да се превърне и в проблем.

Пример за кабалистична магия

 

 

 

 

 

 

 

Подбрани книги за изучване на Каббала: