Картите Таро са един от най-достъпните и предпочитани начини за гадене. Освен предсказване на бъдещето картите Таро могат повече.

Те са древен инструмент, а използването им се е превърнало в изкуство, което при желание всеки един може да овладее. За да се научите да използвате картите таро на първо време ще са ви нужни такива.

Днес на пазара има стотици видове карти Таро. Могат да се намерят класически или ексцентрични колоди. Цената варира. Много от картите се предлагат с книжка към тях, но тя не е задължително необходима, понякога се оказва, че дори е объркваща, защото съдържа твърде много излишна информация, която обърква начинаещия.

Първата колода е труден избор. Съветваме ви да изберете популярна колода за която лесно ще намерите информация. Пример са картите на Уейт, Таро по Албрехт Дюрер, картите на Мадам Ленорман или Таро на Кроули. Мнозина започват своето пътешествие в света на Таро като използват само големите аркани.

Традиционната колода се състои от 78 карти, които са разделени на две групи – Малки и Големи аркани. Думата „аркан“ в буквален превод означава тайна. Схематично казано големите аркани могат да дадат информация за по-важните събития, емоции, мисли, а малките олицетворяват по-малките, но не незначими елементи от алхимията на живота.

Големите аркани обичайно носят специални имена като например: Императрица, Влюбени, Глупак и т.н. те имат и номера от 0 до 21, които често допълват значението на символа. Много от практикуващите тайните на картите таро използват кабала, нумерологията и астрологията като елемент от анализа на картите. Малките аркани най-често са 56. Традиционно са разделени на четири бои (подобно на класическите карти за игра). Боите в картите Таро са:

Всяка от тези 4-ри бои съдържа карти от асо до десетка, както и четири четири придворни карти (Паж, Рицар, Крал и Кралица).

Има стотици ритуали за самото гадаене.

Много хора смятат, че е добре картите да се редят върху специализирана покривка, за предпочитане тъмна, а запалените свещи са част от самия ритуал. Често се използват и полускъпоценни камъни или кристали. Най-често се използва лунен камък. Изборът на камък често е подчинен на естеството на питането.

В практиката се използват различни подредби. Една от най-популярните се нарича „Келтски кръст“.

При повечето начини на гадаене предварително трябва да извадите картата на просителя настрана. Някои я определят според професията, други според цвета на косата или очите. Най-сигурно е да се избере според зодията, защото там няма да се натъкнете на изключения от рода на руса коса и кафяви очи или дипломиран агроном на работа в армията. Огнените знаци са жезли, водните са чаши, въздушните са мечове земните – монети. Хората, които преценявате, че са навлезли в своята възрастова или социална зрялост (имат деца, кариера или просто много рождени дни зад гърба си), определяте като крал или кралица. Младите са рицар („принц” в по-новите колоди) за мъжете и паж (принцеса) за жените.

Картите се разбъркват първо от гледача, и то така, че „изправени” и „обърнати” също да се размесят. После питащият ги бърка както намери за добре, докато мисли за проблема си. Накрая ги оставя на масата и ги цепи три пъти с лявата си ръка наляво. (Ако дясната ръка символизира разума, за лявата остава несъзнаваното.). Гледачът събира трите купчинки в една – също с лявата си ръка, казва си молитвата или заклинанието наум и започва подреждането.

Не е нужно питащият да присъства. Можете да гледате от разстояние на някого, зад гърба му, а също и на ситуации, които няма как да ви цепят картите – например политическата или икономическата обстановка в страната. В такъв случай гледачът сам прави и манипулациите на питащия. Или пък предоставя това на някой приятел, който се интересува от същите въпроси и иска да участва в гледането.

Гадаенето по конкретен повод е по-семпло. Въпросите са два типа – едните са за отговор „да” и „не”, от рода на „Ще замина ли на специализацията?”, а другите изискват специално обяснение, например: „Какво мисли за мен колегата ми Иван?” или „Какво ще стане с наследството?”. Някои гледачи искат да чуят въпроса, за да знаят в каква насока да обясняват картите. Аз лично предпочитам да не го знам, за да оставя само картите да говорят. Не съм сигурна, че биха спечелили, ако се разгърна в съчинения по готова тема. Най-добре е да се каже какво се е паднало, пък питащият сам да си направи връзките. Все пак целта на Тарото е да се изслуша неизвестното.

Важно е въпросът да е формулиран стегнато, а не да се отклонява в два подвъпроса, като например: „Тя обича ли ме и ще се разведе ли с мъжа си?”. Също да не плува върху море от неяснота. Например: „Ще се сбъднат ли мечтите ми?”, ако не сте сигурен кои са мечтите ви. Картите ще намерят отговори и на тези допитвания, но те ще изглеждат като рамка на липсваща картина.

По-подробно можете да разгледате някои от най-често използваните Таро подредби.