Формата на ръката – първи стъпки в Хиромантията

Преди да разгледаме основните неща в хиромантията е добре да подчертаем, че:

 • Лявата ръка говори за нашите генетични предразположености, за нещата които са ни вродени. Тук са нашите таланти, психическия и физическия потенциал, който не е задължително да бъде развит.
 • Дясната ръка – открива, това което се реализира. Тя олицетворява нашето настояще и бъдеще. Развитите и придобитите таланти и способности.

Рядкост е да има пълно съвпадение между желанията и възможностите, мечтите и реалността, между лявата и дясната ръка.

Въпреки, че днес живеят повече от 8 млрд. души в хирогномиката (науката изучаваща структурата на дланите) се използват няколко метода за групиране на формата на дланите. По-напредналите говорят за повече от 16 възможни форми, които в практиката са сведени до 7 „чисти“ типа. „Чистите“ типове реално се срещат изключително рядко. В практиката под „чист“ тип най-често се има предвид доминиращата форма.

С малко търпение и практика лесно ще се научите да ги различавате.

Най-често срещаните форми на ръцете са:

 

Когато се анализират ръцете е важно да се има предвид и тяхната големина:

 • Дълга шепа – дълги пръсти, издължен палец, дланите са тесни, добре оформени нокти. Притежателите на тип ръце са: деликатни, дискретни, имат стремеж към духовно познание.
 • Къса шепа – груби и къси пръсти, широка длан, силни кости, твърди и затъпени нокти. Тези хора имат склонност към удоволствия, мързеливост, материални интереси. Умът им е практичен.
 • Нормално развита шепа – хармонични пръсти и длани, пропорционален палец. Тези хора като цяло са умерени, умеят лесно да се адаптират и ориентират, имат развито чувство за красота.
 • Широка шепа – широка и месеста длан, силни и дебели пръсти, широки и къси нокти. Тези хора по правило са енергични, могат да работят съсредоточени и дълго, добродушни и оптимистично настроени.

Други свойства на ръцете:

 • Влажните длани говорят за чувствителност и липса на самочувствие.
 • Топла и суха шепа – сърдечност, сприхав нрав;
 • Розова кожа – чувствителност, дружелюбност, добро самочувствие;
 • Прозрачна, бледа кожа – резервираност, лошо здраве, малокръвност, егоизъм;
 • Тъмночервена кожа – излишък от енергия, нетолерантност, бунтарство, агресия;

Форми на ръцете

 

[/fusion_menu_anchor]

 

Примитивна ръка

Този тип ръка се счита за най-ниската еволюционна форма. Среща се изключително рядко. Предимно в студените страни Северна Русия, Сибир, и Исландия. Притежателите на този вид ръка говори за сравнително ниска интелигентност, неразработен ум, липса на амбициозност.

При този тип ръка палецът е доста къс, седи несиметрично, не е гъвкава. Тя е плътна, груба, тромава. Останалите пръсти изглеждат сякаш някой умишлено ги скъсил и леко ги е изкривил към дланите. Средният пръст (наричан още Сатурнов) е съвсем малко по-дълъг от съседните – Юпитеров (показалец) и Аполоновия (безименен), малкият пръст (Меркуриев) е къс и деформиран.

Ноктите на този тип ръце са къси, твърди и без блясък. Седят сякаш са се сраснали с кожата. Кожата на дланта е груба и грапава.

Притежателите на този вид длани се интересуват повече от физическа работа, имат жесток нрав. Говорът им е неартикулиран, а реакциите примитивни.

 

[/fusion_menu_anchor]

 

Елементарна (обикновена, квадратна) ръка

Този тип ръка е много по-висша форма спрямо примитивната. Този тип ръка най-често се среща при хора с ниско образование, но нейни притежатели са и юристи, лекари, бизнесмени, търговци, спортисти включително и учени.

Притежателите на този тип ръка обичат порядъка и работата. Не си усложняват живота с излишно философстване, мислене. Тези хора трудно могат да бъдат извадени от равновесие.

Характерно за този вид ръка е, че палецът почти винаги е доста къс. Първата част на палеца е леко наведена към външната част на дланта, а средната и домата част са масивни, сякаш прилепнали към дланта. Като цяло палецът не е особено подвижен.

Ноктите са широки, с червеникав цвят, твърди.

Характерно за тези длани е, че хълмовете не са ясно ограничени. Например Венериният хълм е масивен, често набразден от широки линии, които образуват неправилна решетка.

Хората с този тип ръка са добри приятели. Могат да бъдат доста амбициозни. Като по правило са практически, логични и материалистично насочени. Имат големи способности по отношение на концентрацията, която е нужна за всяка сериозна работа.

[/fusion_menu_anchor]

 

Лопатковидна ръка

Този вид ръка говори за активност, бунтарство и свободолюбивост. Тези хора обичат свободата, природата, не се увличат в много размисли, понякога са прекалено доверчиви. Имат добро самочувствие.

Пръстите на тази ръка са плоски – напомнят на шпатула или лопатка. Палецът е широк в основата си и се стеснява към нокътя. Формата му е неправилна, крива. Пръстите са изразени кокалчета. Често ширината на основата на пръстите е по-голяма от ширината на китката.

Притежателите на този тип ръка имат отлично въображение. Обожават изобретенията и откритията. Имат естествен стремеж към знания, но често са с неспокоен и раздразнителен характер. Често са импулсивни, но влагат голям ентусиазъм в постигането на целите си. Притежателите на този тип ръка са изразени индивидуалисти.

Хората с тази ръка са най-често са занаятчии, изобретатели, изследователи, навигатори, астронавти, откриватели, инициатори и инженери.

[/fusion_menu_anchor]

 

 

Художествена (артистична) ръка.

Този вид ръка е сред най-красивите по форма. Среща се най-често сред артистичните и поетичните натури.

Палецът на този вид ръка е със средна дължина, еластичен, гъвкав и много подвижен. Първата му част, известна още като частта на разума е по-къса от останалите две. Втората част е красиво оформена, а третата му част се слива с Венериния хълм. Всички пръсти са симетрични, имат вретенообразна форма. Конструкцията и кожата на пръстите е фина и нежна.

Ноктите са дълги и с дъгообразна форма. Обичайно са гладки и розови, рядко се появява белият полумесец в основата.

Тези хора са мечтателни, често с много развита фантазия. Често са прекалено емоционални. Лесно се подават на чуждо влияние. Склонни са към внезапна промяна на настроението. Умът им е творчески ориентиран. Интересуват се от всичко, което е красиво, мистично, необяснимо. Често се интересуват и от окултизъм, мистика, магия. Обичат музиката, природата.

Често притежателите на този тип ръце са ексцентрични. Понякога са неразбрани от околните. Имат склонност да не завършват започнатото.

[/fusion_menu_anchor]

 

 

Философска (интелектуална) ръка.

Този тип ръка се среща при разумните, решителните и високо образованите хора – тези, които са се посветили на науката и духовното си развитие.

Формата на този вид ръката е дълга, тънка и костелива. Шепата е голяма, а дланта широка и много еластична.

Палецът е много изразителен, силен и красиво оформен. Първата му част е малко по-къса от втората. Ноктите са меки и светли. В основата си са по-тесни, а в края си са ъгловати.

Дланите са с богато набраздени и с ясно видими линии и знаци. Хълмовете са добре оформени.

Този вид ръка е на мислителите. Обикновено този тип хора са много проникновени, надарени с аналитичен ум. Рядко грешат. Умеят да планират всичко до съвършенство. Решенията им обикновено са изключително добре обмислени до най-малкия детайл. Като правило собствениците на философски ръце са много принципни. Често са и религиозни. Увличат се от тайнственото, невидимото, езотеричното. Рядко забогатяват. Най-щастливи са, когато работят за благото на другите.

 

[/fusion_menu_anchor]

 

Духовна (психична) ръка.

Духовната или понякога наричана психична ръка заедно с художествената се смятат за най-красивите. Този вид ръка се среща доста рядко. Тези хора са изключително духовно развити, но са сред най-неуспелите в материалния, светски живот.

Това е ръката на идеалист. Можете да я намерите при хора, които нямат чувство за реалност и които най-често се намират в един свой собствен свят.

Палецът има вретенообразна форма. Дълъг е, но има пропорционална форма. Еластичен, гъвкав и подвижен. Първата му част (на волята) е малко по-къса от втората, която е с правилна форма. Третата част плавно се „загубва“ във Венериния хълм. Пръстите са дълги и стоят като леко „сплескани“ и заострени към върха си.

Ноктите са вретенообразни и дълги. Често са бледи на цвят.

Характерно за този тип ръка е ирационалността и живеенето в облаците. Тези хора често се нуждаят от подкрепа, някой който да ги насочва и връща в битието. Прекалено чувствителни и лесно изпадащи в депресии.

 

 

[/fusion_menu_anchor]

 

Смесена ръка

Тази ръка в една или друга степен е комбинация от всички останали. Това е една от най-често срещаните форми.

Пръстите и ноктите се различават по форма.

Този тип ръка е включва от характеристиките на останалите. В зависимост от доминиращите форми тя дава качества като многостранност, любознателност, изобретателност. Смесените ръце често показват отлични резултати в живота.

За по-точно анализиране е добре да се подходи към останалите елементи от хиромантията.