Дванадесетте дома в астрологията

Хороскопът е снимка на нашето раждане и разположението на планетите в точно определен час. Астрологията разделя небесното пространство на 12 домове, колкото са и зодиакалните знаци, като всеки един от тях заема 30 градуса от окръжността. В деня, часа и мястото на раждане, планетите се разполагат в хороскопа и образуват по между си различни конфигурации, наречени аспекти. Те, заедно с дванадесетте дома, описват потенциала на човека и неговите възможности в живота.

Кратка характеристика на всеки един от Дванадесетте дома

I дом- е т.нар. Асцендент и показва физическото тяло, характера и нашата индивидуалност. Неговото влияние се определя заедно с разположението на Слънцето и Луната. Той ни дава външния вид, начина, по който се представяме пред света, ролята, която ще играем.

Управлява се от Марс и се свързва със знака Овен. Управлява главата и лицето, без носа.

При разгръщане на хороскопа, I дом е краят на майката, нейните корени ( в женски хороскоп) и на бащата ( в мъжки); образованието, философията и религиозността на децата; приятелите и надеждите на братята и сестрите; взаимоотношенията, изходът от дела и откритите врагове на партньора(съпруг/а)

II дом- нашата ценностна система и самопреценка. Оста II-VIII домове символизира вземането и даването. От този дом ще видим финансовото си положение, парите, които ще спечелим или изгубим сами във времето, получени от работа. Управител е Венера и се свързва със знака Телец. II дом управлява врата, гърлото и хранопровода.

При разгръщане на хороскопа е смъртта, завещанията и наследствата, сексуалността на партньора ( 8 дом от 7-ми); изпитанията на братята и сестрите ( 12 дом от 3-ти); кариера и социално положение на децата ( 10 дом от 5-ти)

III дом- показва умът ни и евентуалните психологични натоварвания, комуникациите и кратките пътувания. По него можем да съдим за средата, в която живеем, роднините, преместванията, братята и сестрите, както и транспортните средства. Документите и известията, също са по този дом. Оста III- IX показва възможността за образование.

Управител е Меркурий и се свързва със знака Близнаци. Трети дом упралява белите дробове, нервите, горни крайници-рамене, ръце, длани.

При разгръщане на хороскопа, трети дом е философията и пътуванията на партньора; надеждите и приятелите на децата; ежедневието,работата и здравето на майката ( в женски хороскоп) или бащата ( в мъжки); кармичните уроци и трудности на родител.

IV дом- показва нашите родители( баща в женския хороскоп) и корени; домът, който бихме създали. По него се съди за нашия край в живота и евентуалните промени в семейството. Управител е Луната и знакът Рак. Под негово влияние е стомахът и слънчевия сплит.

При разгръщане на хороскопа, 4 дом показва кариерата и социалното положение на вашата половинка, свекър ( в женски хороскоп) и тъщата ( в мъжки хороскоп); изпитанията на децата и техните кармични уроци; финансовата стабилност на братята и сестрите

V дом- показва възможността да имаме деца, удоволствията и забавленията. Хората с творчески наклонности и тяхното развитие са по този дом. Ще ви даде информация и за печалбите от недвижими имущества. Тук е любовта, която даваме и от това зависи колко ще получим. Спекулациите и хазарта са също тук. Управител на пети дом е Слънцето и мундаден знак-Лъв. В здравословен план, това е зоната на сърцето, гърбът и кръвообращението.

При разгръщане на хороскопа, пети дом е наследствата на майката или бащата, в зависимост от пола на този, на когото е хороскопът, както и техният край; надеждите, плановете и приятели на партньора; умът и начинът на комуникации,преместванията и пътуванията на братята и сестрите.

VI дом- това е домът на работата, здравословното ни състояние и навиците. Познат е още и като дом на подчинението и служенето. От тук можете да извлечете информация и за домашните любимци. Управител е Меркурий и се свързва със знака Дева. По шести се получава информация за ценностната система на децата и техните финансови възможности; изпитанията на партньора; чичовците и лелите. Има отношение към вътрешните органи на корема и червата.

VII дом- е свързан с брака и съюзите. По него ще съдим и за евентуалните разводи, и публичния живот. Тук са откритите ни врагове, изходът от сделките, както и второто дете. Ако асцендентът е Аз, то седми дом или Десцендентът е Ти- това, което привличаме и от какъв човек се нуждаем до нас. Управител е Венера и се свързва със знака Везни. Седми дом показва състоянието на бъбреците, кожната сетивност и репродуктивните органи. Като производен, от него се информираме за дядовците и бабите.

VIII дом- е подкрепата, която получаваме от хората, било то финансова или духовна. Тук са трансформациите и израждането. За бременността също се съди по осми дом. Това е сексът, смъртта, завещанията и наследствата. Окултните науки са по осми дом, както и суцидите, и магията. Управители са Плутон и Марс, и се свързва със Скорпион. Като производен дом, тук са финансите на партньора до вас, края и смъртта на децата; работата и здравословното състояние на братята и сестрите; късметът на родителите.

IX дом – тук е нашата философия и религиозност, висшето ни съзнание, пътуванията в чужбина, умът и наклонностите, висшето образование, литературните и научните публикации. Духовните лидери са по този дом, сънищата и виденията, заедно с XII дом. Тук са фанатиците и сектантите. Управител е Юпитер със знак Стрелец. Под негово влияние е черния дроб и бедрата. При разгръщане на хороскопа, тук е умът и интелектът на партньора; третото дете; вторият брак; здравето на родителите; партньорите на братята и сестрите; късметът на децата и техните интимни връзки.

X дом- е най-високата точка в хороскопа, наречена Средата на Небето или Мидиум Цели. По него се съди за достойнствата ни, за кариера и социално положение; славата  и репутацията. Управлява се от Сатурн и се свързва със знака Козирог. Под негово влияние са костите, колената и съставът на кръвта. Като производен дом сочи майката ( в женски хороскоп) или бащата, свекървата ( в женски хороскоп) домът и корените на нашата половинка; работата и здравето на децата, краят,смъртта и наследствата на братята и сестрите.

XI дом- показва способността ни да задържаме приятелите до себе си. Тук е любовта, която получаваме организациите, бизнесът и парите от него, нашите планове и надежди. Това е домът на доведените, заварените или осиновените деца. Управлява се от Уран и Сатурн и е под знака на Водолея. Под влияние на единадесети дом е централната нервна система и глезените, подбедрица.

Като производен, има отношение към здравето на децата, четвърто дете, интелектуалното ниво и пътуванията на братята и сестрите; смъртта и наследствата на родителите, както и тяхното финансово състояние. Това е и домът на астрологията.

XII дом- е един от най-тежките и трудно разбираеми домове. Тук са скритите ни подсъзнателни сили, изпитанията и тъгата, скритите ни врагове и кармичните ни заболявания. Приютите, затворите и болниците са по този дом. Тук са нещата,които искаме да бъдат скрити, тайните ни. Жертвоготовността и милосърдието са в дванадесети дом, тъй като се свързва със знака Риби и управител Нептун и Юпитер. Под негово влияние са стъпалата,телепатията, епифизата, гръбнакът и белите кръвни телца.