Успешна седмца, Антон Копринаров

18.00 лв.

Успешна седмца, Антон Копринаров.

Книгата „Успешна седмица“ на Антон Копринаров съдържа пословици, притчи, мисли, становища и случки, свързани с известни личности.

Описание

Успешна седмца, Антон Копринаров

Книгата „Успешна седмица“ на Антон Копринаров съдържа пословици, притчи, мисли, становища и случки, свързани с известни личности.

„Полуобразован младеж попаднал между хора на изкуството и решил да се самоизтъкне.
– Каква е всъщност разликата между водевила, комедията и трагедията? – попитал той.
Сред присъстващите бил един актьор.
– Отговорът се съдържа в самия вас – казал актьорът. – Това, че вие, един културен човек, не знаете тази разлика – за мен е водевил, за вас е трагедия, а за всички присъстващи е комедия.“

Антон Копринаров

Предисловие

Сутрин е. Понеделник сутрин. Позволявам на съзнанието отначало бавно, а след това импулсивно, почти хищно да сграбчи мозъка ми и да го стисне в юмрука на мисълта. Залюлявам се между спомените от вчера и очакванията за днес. С тях идват страховете. Отварям очи. Изморена съм, а седмицата едва що започва. Навън вали. Очакват ме куп задачи, които се тълпят и блъскат в съзнанието ми, което ги етикетира с „Трябва“ и мислено ги подрежда… запълвайки деня с тях – както и следващия, и много дни след това.

Ако просто стана, пия кафе, сновейки между банята (за да видя с безпощадна яснота първите врязали се в лицето ми бръчки), детските стаи (събирайки чашите с недопито мляко) и гардеробната (вечно питаща се какво да облека), ще започне поредният сив ден, в който радостта ще е последното нещо, за което ще се сетя… Нима не е неизбежно? Трябва да се работи, да се тревожим за децата, затова как изглеждаме в очите на другите, за килограмите си, за здравето си, макар и на последно място…

По този начин се събуждах преди. Вече не. Сега отивам в банята и спокойно поглеждам поостарялото си лице в огле- далото. Усмихвам се и си казвам „Добро утро, прекрасно момиче! Днес е поредният хубав ден, който започваш без страхове и без очаквания, но със свет- нали очи и жадна за знание душа. Ден, в който ще наблюдаваш внимателно и ще оставяш всичко да потъва в теб, а радостта от осъзнатото ще е твоят безценен дар, с който ще си полезна на себе си и другите.“

Усмихвам се! И благодаря! Благодаря в мисълта си за всичко, което имам, и за онова, което нямам, за радостта да се събудя преизпълнена с обич! Обич не изострена от непременност, не насочена от егото, не примирена от безволие, не обезцветена от без изборност, обич светла, окриляваща, безкористна и красива; обич към мен самата и към всичко и всички. Обич като фотон от светлина. Обич, от която се ражда радостта!

Промяната настъпи бавно. Осъзнах, че търсещата ми, вечно устремена душа копнее за спокойствие и красота. Затова помолих за съвет баща ми. И той написа за мен тази книга. Седмица след седмица, повече от четири години, той приготвяше за мен по едно послание, което ми четеше всеки понеделник сутрин, пожелавайки ми: „Успешна седмица!“. Всяко послание започваше с поговорка или пословица от различни части на света. Тези кратки, наситени с праисторическа мъдрост и обагрени с национални особености откровения отвориха очите ми за простия, синтезиран народен изказ, пропит с житейска мъдрост и човещина.

Всяко послание съдържа и мъдра мисъл на известна личност. Колко красота, брилянтност, истини и огорчения, окриляващи мисълта идеи и разтърсващи прозрения срещнах в тях! Щастлива съм, че духът ми се докосна до подобни откровения. И всички те – мисъл след мисъл – са събирани от книгите. Бисер след бисер, сякаш за да увенчаят мистичната, несъвършена, противоречива, но устремена човешка душа; устремена към познание, себепознание и човечност. Благодаря ти, татко, че ги събра за мен!

Посланията съдържат и притчи, които очароват детето във всеки от нас. Притчите са като цветове, а ние като колибри поглъщаме прекрасния им нектар, с който храним душите си.  Успешна седмица!

Всяка седмица бях дарявана и с частички радост, в тяхната откровена проява – смеха. Посланията съдържат весели истории, свързани с имената на известни личности.

И всеки понеделник сутрин аз получавах моето послание, моето наситено с мъдрост и обич пожелание за успешна седмица! Споделям с вас радостта си!

Миглена Копринарова-Ангелова

Допълнителна информация

Автор

ISBN

9786191526626

Издателство

Език

български

Брой страници

364

Година на издаване

Корици вид

Мека

Вид

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Успешна седмца, Антон Копринаров“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.