Трансцендентална медитация, Джак Форем

27.00 лв.

Автор: Джак Форем

Tрансценденталната медитация и основополагащите учения и технологии за развиване на съзнанието, донесени на света от Махариши Махеш Йоги, дават на всеки, по всяко време и на всяко място пряк път към живот с щастие, творчество, динамика, крепко здраве и дълбоко усещане за вътрешен покой, независимо от житейските обстоятелства. Те не само водят до дълбоко лично удовлетворение, но и създават топлина и любов във взаимоотношенията, увеличават хармонията и изцелението в обществото и природата, допринасят за мира по света.

Описание

Трансцендентална медитация, Джак Форем

„Никой не е имал по-голямо влияние в несекващото пренасяне на практическата мъдрост на Индия към Запада от Махариши Махеш Йоги и неговата трансцендентална медитация. Това увлекателно и изчерпателно издание на основополагащата книга на Джак Форем идва тъкмо навреме, защото знанието в него е жизненоважно за напрегнатата високотехнологична епоха, в която живеем.“

Филип Голдбърг, автор на Американски Веди: как индийската духовност промени Запада – от Емерсън и Бийтълс до йога и медитация

„Новаторската книга на Джак Форем Трансцендентална медитация вдъхнови хиляди хора, включително и самия мен, да изучават медитация и да изследват научните основания на нейната ефективност. В новото издание е извлечено най-ценното от новите открития и стотиците научни статии, публикувани във водещи академични и медицински списания. Както казва самият Махариши за първото издание, тази книга „ясно, изчерпателно и задълбочено представя основната същност на нашето учение“; същото безспорно важи и за новото издание. Горещо препоръчвам на всички да я прочетат и да се възползват максимално от описаните в нея програми. Тя е безценен източник за всички, желаещи светло бъдеще за себе си и за света.“

Джон Хегълин, квантов физик и преподавател, президент на Глобалния съюз на учените за мир, участник в Какво всъщност знаем? и Тайната.

„Изчерпателно и увлекателно изследване на учението на един велик съвременен учител. Книгата на Джак Форем не само разкрива техниката на Трансценденталната медитация и внушителните научни изследвания, свързани с нея, но и предлага практически и просветени подходи към образованието, здравеопазването, личните взаимоотношения, психологията, религията и бизнеса, както и нова, могъща стратегия за постигането на световен мир. Информативна и вдъхновяваща!“

д-р Джеймс Брукс, съавтор на Тайните на аюрведа за дълголетие и здраве, медицински директор на Центровете за психично здраве в Чаритън и Феърфийлд, Айова

„Като равин и отдавнашен последовател на Трансценденталната медитация, особено високо ценя новата глава за религията и духовността в книгата на Джак Форем. Джак цитира Махариши Махеш Йоги, според който всички религии имат нещо общо помежду си: убеждението, че светлината на Бог грее във всички сърца.

Точно това направи Трансценденталната медитация в моя живот. Никога нямаше да поискам да стана, нито да постигна такива успехи като равин, без духовното съзнание, което тази практика пробуди у мен.“

Алън Грийн, главен равин в синагогата Шаарей Зедек в Уинипег, Канада

Tрансценденталната медитация и основополагащите учения и технологии за развиване на съзнанието, донесени на света от Махариши Махеш Йоги, дават на всеки, по всяко време и на всяко място пряк път към живот с щастие, творчество, динамика, крепко здраве и дълбоко усещане за вътрешен покой, независимо от житейските обстоятелства. Те не само водят до дълбоко лично удовлетворение, но и създават топлина и любов във взаимоотношенията, увеличават хармонията и изцелението в обществото и природата, допринасят за мира по света.

Такова беше посланието на Махариши, когато за първи път го чух да говори през ноември 1966 г. То отекна дълбоко в мен. Аз повярвах на това послание, повярвах в него като визия за възможности, които си струва да осъществим. Самото същество на Махариши излъчваше нещо неопределимо – автентичност и спокоен авторитет – вдъхващи увереност в думите му.

Осем години по-късно, след като бях усвоил трансценденталната медитация (ТМ), преминал обучение в Индия, за да мога да я преподавам, и провел обширни изследвания върху резултатите и ползите от нея, на бял свят се появи първото издание на тази книга. Беше ми първата и аз се чувствах признателен и щастлив за успеха, на който се радваше тя в Съединените щати и различни части на света. Сега, цял живот по-късно и четиридесет години лични преживявания с Махариши и разговори и интервюта със стотици хора, аз реших да я редактирам и осъвременя, като взема под внимание и планините научни изследвания, които продължават да потвърждават дълбоката истинност, логическата красота и универсалната ефективност на учението на Махариши.

Трансценденталната Медитация и стремежът към щастие

Навсякъде и във всички времена мъжете и жените са търсели щастие и осъществяване на човешкия си потенциал. Усилията ни за постигане на удовлетворение, изглежда, стават все по-сложни, но не и по-ефективни. В собствената ни епоха този стремеж е станал още по-силен, но често изглежда по-неуспешен от всякога. Говорим толкова много за себеосъществяване и удовлетворение, гледаме в толкова много посоки и изпробваме толкова неща, че вече почти не знаем какво искаме. Да, наистина, какво искаме от живота? Какво е щастието? Какво означава да се осъществиш? Възможно ли изобщо?

Личната ми схватка с тези въпроси започна в гимназията. Докато гледах възрастните в моята вселена, техните ценности и начина им на живот – това, което за мен бе липса на вълшебство, жизненост и смисъл в ежедневието, все по-ясно осъзнавах, че никога не бих могъл да намеря щастие и удовлетворение в подобен живот. Затова започнах да търся алтернативи. Не го дефинирах като духовно търсене (семейното ми минало ни най-малко не ме насърчаваше да мисля по този начин), но като поглеждам назад, виждам, че е било точно това.

Преобладаващата „мъдрост“ по онова време упорито тръбеше, че щастието идва от парите и материалните удобства, успешната кариера и купуването на много вещи. Всичко това обаче ми се струваше безкрайно кухо и празно. Не че беше лошо, просто не стигаше. Както каза съвременният американски писател Дейвид Фостър Уолас много години по-късно: „Ако боготворите парите и вещите, ако от тях черпите истинския смисъл в живота си, никога няма да имате достатъчно. Никога няма да почувствате, че имате достатъчно“.

Докато четях книги и изследвах света, ми стана ясно, че не само съществуват алтернативи на установените културни норми, но и че мнозина други също търсят по-смислен живот. През годините, по време на пътуванията и обученията си, се запознах с хиляди хора, които ми показаха, че това търсене става все по-популярно.

Но не и по-просто. Наличните алтернативи – от организирана религия и различни психологични системи до самозвани гурута и какви ли не учения от „Новата епоха“ – станаха толкова много и често съпътствани от толкова шум, че трудно може да се отдели зърното от плявата, полезното от добре рекламираното. Вярвам, че съществуват много истински пътища към по-добър живот. Но как да изберем по кой да поемем?

Стремежът към щастие ни води от едно занимание към друго. Ако не сме удовлетворени от това, което правим, насочваме се към друго. Ако сме недоволни от даден начин на живот, професия, партньор, къща или кола, търсим друго. Винаги търсим нещо, някаква система, техника или познание, някаква информация, която да ни помогне да почерпим от собствените си творчески сили, за да станем по-съзнателни, по-любящи, по-живи. Дори онези, които като че ли успяват да се изплъзнат от този модел на безпокойство, които вече имат успешна кариера и стабилно семейство, често се озовават в кабинета на психотерапевта, търсейки отговори… или поне ефективни антидепресанти. Но какво всъщност търсим? Какво ни липсва?

Допълнителна информация

Автор

Издателство

ISBN

9544747169

Език

български

Корици вид

Мека

Брой страници

336

Година на издаване

Вид

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Трансцендентална медитация, Джак Форем“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.