Савската царица, Лилит и гарванът, Мони Алмалех

16.00 лв.

За кого е книгата? Аргументираното интерпретиране на свещените текстове ще заинтригува не само обичайните заподозрени: богослови, библеисти, хуманитаристи, изследователи на цвета и семиотици, но и графични дизайнери и рекламисти. Савската царица … ще привлече любознателния читател с вкус към цветното научно познание, толерантно към интердисциплинарните области на хуманитаристиката.

Описание

Савската царица, Лилит и гарванът, Мони Алмалех

В последното десетилетие академичната библеистика направи своите първи крачки в България. Приносът на автора е не само, че е пионер в тази област, а и в научния му обектив, включващ познание на иврит, традиционни и съвременни интердисциплинарни методи и толерантност, чрез които системно проследява цветовете, за да разкрие неподозирани дълбочини и хоризонти в познаването на библейския текст.

Пълното описание на бялото (2010) и червеното (2014) са разгледани в две мащабни монографии, а многоцветията (зелено, синьо-червено-пурпурно-бяло, бяло-синьо, черно-бяло-червено-сиво) – в трета голяма монография (2006). Те са придружени от две книги, посветени на по-частни теми, в чиято сърцевина са цветовете – бялото в „Библейското магаре“ (2011) и червеното, огънят и червената кобра, които в иврит са една и съща дума със серафим („Архангелите в Библията“ 2013).

„Савската царица, Лилит и гарванът“ е третата книга, представяща отделни библейски персонажи. В нея Мони Алмалех ни повежда в черните информационни пространства на Библията, за да видим, че черното не винаги означава траур, жалеене, смърт. В книгата са разгледани и многобройните уникални качества на Соломон, и мястото на чернокожите хора в Библията и в следбиблейската епоха. Представени са мнения и хуманитарни анализи за трите персонажа, тълкувания от юдаизма, християнството и исляма.

 

Из мнението на един читател:

Интригува изследването на  информационната плътност на черното/ тъмнината, заявена като „по-високото равнище на доближаване до Единия Бог отколкото светлината“. Знаковата система на цветовете в трудовете на проф. Алмалех за Библията – и в „Савската царица…“ конкретно, са своеобразен обектив, през който да разчетем многобройните житейски сюжети, разказващи за любов, пороци и житейски страсти.

Дали гарванът „грачи“ само „грозно, зловещо“, или това е христоматиен… 

И в Савската царица, както и във Валкирия широко семантично пространство е резервирано за образа на гарвана, обичайно транскрибиран като унищожение, смърт, вестител на злото. Когато разглежда библейските персонажи обаче, проф. Мони Алмалех държи фокуса си на изследовател върху общата картина. Влече го тънката информационна черна нишка, която проследява употребата на отделните термини за цвят най-вече в свойството им да изграждат текстови и макротекстови връзки. Семантик и херменевт, модерен езиковед и хуманист, той вижда и тълкува в цвят пластовете от смисли и послания във и отвъд свещените текстове. Интригува изследването на  информационната плътност на черното/ тъмнината, заявена като „по-високото равнище на доближаване до Единия Бог отколкото светлината“. Знаковата система на цветовете в трудовете на проф. Алмалех за Библията – и в „Савската царица…“ конкретно, са своеобразен обектив, през който да разчетем многобройните житейски сюжети, разказващи за любов, пороци и житейски страсти.

Дали гарванът „грачи“ само „грозно, зловещо“, или това е христоматиен рефлекс на колективното ни българско поетично съзнание? Дали черното винаги означава смърт и траур? Дали Лилит е само стряскащ нощен женски демон, прелъстителка на мъже и детегубителка? Защо внушителната осанка на чернокожата Савска царица провокира толкова спорове и разнопрочити и т.н., и т.н.

За кого е книгата? Аргументираното интерпретиране на свещените текстове ще заинтригува не само обичайните заподозрени: богослови, библеисти, хуманитаристи, изследователи на цвета и семиотици, но и графични дизайнери и рекламисти. Савската царица … ще привлече любознателния читател с вкус към цветното научно познание, толерантно към интердисциплинарните области на хуманитаристиката.

Дарина Цветкова

 

Допълнителна информация

Автор

ISBN

9544747107

Издателство

Език

български

Година на издаване

Брой страници

168

Формат

130х180 мм.

Корици вид

Мека

Вид

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Савската царица, Лилит и гарванът, Мони Алмалех“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.