Пълно ръководство по йога с илюстрации, Свами Вишну Девананда

18.00 лв.

Книгата „Пълно ръководство по йога“ на гуруто Свами Вишну Девананда от десетилетия помага на хиляди хора да изпитат невероятните ползи от древната наука за йога върху човешкото тяло, ум и дух. Уникален в умението си да обяснява ясно дори най-сложните езотерични концепции, Свами Вишну предлага цялостна програма, благодарение на която всеки от нас би могъл да изпита мощната сила на йога.

  • Как да релаксираме и заредим ума си.
  • Как да увеличим физическата си сила и гъвкавост.
  • Как да постигнем духовно осъзнаване.
  • Как да помогнем на тялото да използва кислорода и хранителните вещества по най-пълноценния начин.
  • Как да предотвратим болестите и да забавим стареенето.

Описание

Пълно ръководство по йога с илюстрации,

Свами Вишну Девананда

Книгата „Пълно ръководство по йога“ на гуруто Свами Вишну Девананда от десетилетия помага на хиляди хора да изпитат невероятните ползи от древната наука за йога върху човешкото тяло, ум и дух. Уникален в умението си да обяснява ясно дори най-сложните езотерични концепции, Свами Вишну предлага цялостна програма, благодарение на която всеки от нас би могъл да изпита мощната сила на йога.

  • Как да релаксираме и заредим ума си.
  • Как да увеличим физическата си сила и гъвкавост.
  • Как да постигнем духовно осъзнаване.
  • Как да помогнем на тялото да използва кислорода и хранителните вещества по най-пълноценния начин.
  • Как да предотвратим болестите и да забавим стареенето.

С помощта на 146 черно-бели снимки Свами Вишну Девананда показва всички основни йога пози, като дава както на начинаещия, така и на напредналия ученик полезни и подробни инструкции. Така всеки, който иска да се докосне до йога, може да направи това дори без ръководството на вещ учител.

Книгата „Пълно ръководство по йога“, издание на „Ентусиаст“, от десетилетия помага на хиляди хора по цял свят да изпитат невероятните ползи от древните йога практики върху човешкото тяло, ум и дух. Уникален в умението си да обяснява ясно дори най-сложните концепции, Свами Вишну предлага цялостна програма, благодарение на която всеки би могъл да изпита мощната сила на йога. Със своите пълнота на съдържанието и богат илюстративен материал, който нагледно показва как точно се изпълняват всички асани и практики в йога, книгата е основополагаща за всички, занимаващи се с йога хора по цял свят. Подходяща е не само за учители и практикуващи, но и за начинаещи. Чрез нея всеки, който иска да се докосне до йога, може да направи това, дори без ръководството на вещ учител, сам, вкъщи, ако няма възможност да посещава курсове.

„Човечеството затъва все повече и повече в криза. И все пак ни очаква светло бъдеще. Преходът между ХХ и ХХI век ще ни донесе невиждан досега разцвет в технологиите. Отварят се вратите към епохата на суперкомпютри, които да ни помогнат да организираме сложното ни общество и видоизменената екологична среда; на свръхтехнологии, които да намалят загубите на енергия, и на роботи, които отменят хората в работата, така че да се радваме на повече свободно време и по-дълъг живот. Много вероятно е откритията в областта на медицината да успеят да се справят със страшни болести като СПИН или поне да установят контрол над разпространението им. Сигурно скоро ще настъпи времето, когато ще отглеждаме зеленчуци в космически станции по същия начин, както и в домовете си, и ще мигрираме към други планети, точно както предците ни са отплавали към нови земи. Въпреки всички тези постижения обаче ние все още не знаем как да се справим със състоянието на собствените си умове. Световната криза не е нищо повече от отражение на хаоса, завладял колективното съзнание. Най-доброто, което можем да направим, за да върнем баланса на тази планета, е да започнем да променяме самите себе си“, пише в предговора Свами Девананда.

Книгата „Пълно ръководство по йога с илюстрации“ е предназначена за всеки, взел решение да заживее в хармония с неотменимите закони на природата. Йога балансира, хармонизира, пречиства и калява тялото, ума и душата на практикуващия. Тя показва пътя към съвършеното здраве, контрол над ума и мир на човека – със самия него, със света, с природата и с Бога. Йогинът вижда живота като един триъгълник. Раждането е първата точка от този житейски триъгълник. Линията нагоре символизира периода на растеж, върхът – младостта, а линията надолу – остаряването. Последната точка е смъртта, а основата на триъгълника е животът след смъртта, който завършва отново с раждане. Според йога човешкият живот има висш смисъл. Духовното търсене на смисъла на живота изисква проницателен интелект и силна воля, а те са резултат от здраво тяло и ум. Поради това още древните мъдреци са разработили цялостна система, която да забавя процесите на остаряване на организма и да запазва физическите и умствени способности.

Наблюдавайки отблизо стила на живот и потребностите на съвременния мъж и жена, Свами Девананда синтезира древната мъдрост от учението на йога в пет основни принципа, които са лесно приложими в живота на всеки един човек. Тези принципи са: 1. Правилна физическа тренировка. 2. Правилно дишане. 3. Правилна релаксация. 4. Правилен хранителен режим и 5. Позитивно мислене и медитация. Чрез следването на тези пет принципа, които съставят един цялостен подход към практикуването на йога, човек придобива сила и уравновесеност, позитивна нагласа към света, постига здраве, щастие и хармония.
За Свами Девананда

Свами Вишну Девананда е един от най-известните световни авторитети в Хатха и Раджа йога. Ученик на Свами Шивананда, той е вдъхновен от учителя си да основе Шивананда йога и Веданта центрове, най-известните от които са в САЩ, Канада и Европа.

Свами Вишну Девананда е роден в Керала, Южна Индия, през 1927 год. През 1947 г. той отива в ашрама на Шивананда в Ришикеш в Хималаите. Там той живее и работи със своя учител Свами Шивананда.

Свами Шивананда забелязва особения интерес на младия си последовател към Хатха йога. В следствие от обучението си по тази дисциплина, Свами Вишну Девананда става експерт в Хатха йога и усвоява много от най-трудните и висши техники в нея (асани, пранаяма, мудри, бандхи и крии).

През 1957 г. Свами Вишну Девананда е изпратен от своя учител на Запад с думите „Хората чакат“. Вишну Девананда открива няколко йога центъра в САЩ, а впоследствие се заселва в Канада, където основава главния център по Шивананда йога и Веданта в Монреал. През 1960 г. публикува книгата „Пълно ръководство по йога с илюстрации“, която се превръща в бестселър. Същата година започва да издава и списанието „Йога дайджест за здраве“.

Нововъведенията, които Свами Вишну Девананда прави в преподавателските методи, достигат до милиони хора чрез основаните от него йога центрове. Популярните „Йога ваканции“ и курсовете за преподаватели, организирани от него, са посещавани от хиляди хора.

Свами Вишну Девананда е дълбоко отдаден на каузата за световен мир и братство. В израз на своята загриженост и за да демонстрира значимостта на борбата на отделния човек за мир, водена с мирни средства, Свамиджи пътува по света, раздава брошури и организира мирни демонстрации в проблемните региони. Заради тази своя дейност той е наречен „Летящият Свами“.

Умира на 9 ноември 1993 г.

Cъдържaниe
Прeдгoвoр към издaниeтo oт 1988 г.
Филocoфия и цeл нa йoгa
Чoвeкът, нeгoвитe три тeлa и тexнитe функции
Йoгa прeчиcтвaнe нa физичecкoтo тялo
Paзликитe мeжду cъврeмeннитe физичecки упрaжнeния и йoгa
Пoддържaнe нa млaдocттa c йoгa упрaжнeния
Шaвacaн (мъртвa пoзa) и рeлaкcaция
Ecтecтвeният xрaнитeлeн рeжим нa чoвeкa
Прaнaямa, или йoгийcки диxaтeлни прaктики
Acтрaлнoтo тялo, тaйнcтвoтo нa умa и eкcтрaceнзoрнoтo възприятиe
Aбcoлютът и eвoлюциятa нa Прaкрити
Aз-ът кaтo рeaлнocт, пoзнaниe и блaжeнcтвo
Прeoдoлявaнeтo нa cмърттa
Taблици c упрaжнeния
Cпиcък нa acaнитe (пoзитe)
Зa aвтoрa
Cпиcък нa cxeмитe
Eндoкринни жлeзи
Tритe нивa нa cъзнaниe
Eвoлюциятa нa Прaкрити
Чaкри
Aвтoнoмнa нeрвнa cиcтeмa

Допълнителна информация

Автор

ISBN

978-954-2958-49-9

Издателство

Година на издаване

Език

български

Корици вид

Мека

Брой страници

368

Вид

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Пълно ръководство по йога с илюстрации, Свами Вишну Девананда“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.