Плътта на Дзен, костите на Дзен, Пол Репс

11.00 лв.

Автори: Пол Репс

Клacичecки дзeнбудиcтки и пpeд-дзeнбудиcтки тeкcтoвe

Какво е Дзен? Човек би могъл да каже, че е една от най-дълбоките религиозни философии, достигнати някога в този мрачен свят. Това е вярно, но не е онова, което Дзен е.

Код: 9544741844 Категории: , , , Етикети: ,

Описание

Плътта на Дзен, костите на Дзен, Пол Репс

Клacичecки дзeнбудиcтки и пpeд-дзeнбудиcтки тeкcтoвe

Какво е Дзен? Човек би могъл да каже, че е една от най-дълбоките религиозни философии, достигнати някога в този мрачен свят. Това е вярно, но не е онова, което Дзен е. Би могло да се каже, че е една от най-влиятелните естетически системи, създадени някога, свързана пряко с китайската пейзажна живопис, с японските изкуства на подреждане на цветя и чайната церемония, с вътрешния ритъм на Далечния изток. Всичко това също е вярно, но не е онова, което Дзен е.

Всеки може да отвори тази книга на последната страница, която спокойно би могла да е и първата, и да намери там един празен абзац като отговор на въпроса над него. Но дори и това не е истинското Е на Дзен.

Въпросът никога не може да има отговор, защото при отговарянето Дзен ще престане да съществува. А Дзен действително съществува триумфално и под много имена навсякъде, където човекът търси начин на живот, религия, естетика – както става достатъчно ясно от множеството примери в тази книга.

„Плътта на Дзен, костите на Дзен“ всъщност предлага четири книги в една. Книги, които със сигурност биха заели високо място в дзен-будисткия канон, ако Дзен беше толкова не-Дзен, че да има свещено писание.
„101 дзен-истории“ разказва за действителни изживявания на Дзен през период от над пет столетия. „Вход без врата“ е сборник, съставен през XIII век, който съдържа задачите за ума, използвани при практикуването на Дзен. Текстовете на „Десетте бивола“, писани през XII век, и съпроводени от прекрасни илюстрации, представляват тълкувание на степените на осъзнатост, извеждащи към същината на Дзен. А „Центриране“ представя едно учение, съществувало в Индия отпреди четири хиляди години, от което нищо чудно да тръгват корените на Дзен.

Прочетете тези четири книги и тогава се запитайте: Какво е Дзен? Защото за това именно и става дума в „Плътта на Дзен, костите на Дзен“.

 

Допълнителна информация

Автор

Издателство

ISBN

9544741844

Език

български

Корици вид

Мека

Година на издаване

Брой страници

304

Вид

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Плътта на Дзен, костите на Дзен, Пол Репс“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.