Идзин – Книга на промените, Алис А. Бейли

10.00 лв.

отговор на всеки ваш въпрос

Отдавна – отдавна, преди 6000 години, древнокитайският мъдрец Фуси формулира концепцията за Ин и Ян, и полага началото на ИДЗИН – китайската КНИГА НА ПРОМЕНИТЕ, и на великолепната уникална китайска философия.

Описание

Идзин – Книга на промените, Алис А. Бейли

Отдавна – отдавна, преди 6000 години, древнокитайският мъдрец Фуси формулира концепцията за Ин и Ян, и полага началото на ИДЗИН – китайската КНИГА НА ПРОМЕНИТЕ, и на великолепната уникална китайска философия.

Според условията, в които живее човечеството, по-късно към ИДЗИН са добавяни коментари от видни китайски мъдреци, философи и императори.

Конфуций до такава степен бил погълнат от ИДЗИН, че се наложило няколко пъти да преподвърва личния си екземпляр на книгата. Той казвал: „Ако имах още 50 години, бих ги посветил изцяло на изучаването на ИДЗИН. Така бих избегнал много грешки.“

„Идзин“, или „Книга на промените“, е несъмнено една от най-важните в световната литература. Тя е създадена в дълбока древност и привлича вниманието на най-известните учени на Китай до наши дни. Почти всичко велико и значимо през трите хиляди години на китайската културна история е вдъхновено от тази книга или е повлияло върху тълкуването на нейния текст. Може да се каже със сигурност, че „Идзин“ е създадена от хилядолетната мъдрост. Затова не е чудно, че общите корени и на двата клона на китайската философия, конфуцианството и даоизмът, се намират тук. Книгата хвърля нова светлина върху много тайни, скрити в често озадачаващия начин на мислене на загадъчния мъдрец Лаодзъ и неговите ученици, както и върху много идеи, появили се в конфуцианската традиция като аксиоми, приемани без по-нататъшно изследване.

Нещо повече, не само философията, а и науката и държавничеството на Китай непрестанно са черпили от извора на мъдростта на „Идзин“ и не е изненадващо, че единствено тя, заедно с класическите творби на Конфуций, е била пощадена от голямото аутодафе при управлението на Цин Шъхуанди (император Шъ на династия Цин). Дори най-баналните, свързани с ежедневието места в Китай са пропити от нейното влияние. Разхождащият се из китайските градове ще среща тук-там по уличните ъгли гадатели, седнали зад спретната масичка с покривка, с четчица и табличка в ръка, готови да извлекат от древната книга на мъдростта уместен съвет и информация за по-маловажните жизнени сложнотии. Надписите в златен цвят върху черен лак на отвесните дъсчици, окачени по къщите, напомнят с метафоричния си език мисли и цитати от „Идзин“. Дори политиците в една толкова модерна страна като Япония, известни със своята проницателност, нямат нищо против да потърсят нейния съвет в трудни ситуации.

В хода на времето, благодарение на славата за мъдрост, носеща се около „Книга на промените“, чужди за нея окултни доктрини, някои от които дори нямащи китайски произход, започват да се свързват с нейното учение. Династиите Цин и Хан виждат началото на формалистична природна философия, стремяща се да обхване целия свят на мисълта в система от цифрови символи. Комбинирайки строго последователна, дуалистична ин-ян доктрина с доктрината за „петте стадия на промяната“, взета от „Книга на историята“, тя вкарва китайската философска мисъл във все по-строго формализиране. Така „цепещи във все по-голяма степен косъма на две“ кабалистични теории обвиват „Книга на промените“ в загадъчен облак и, като принуждават всичко от миналото и бъдещето да премине към тази числова система, създават на „Идзин“ репутацията на книга с непроницаеми дълбини. Пак тези разсъждения и предположения са отговорни задето семената на свободната китайска естествена наука, несъмнено съществувала по времето на Моди и неговите ученици, са били унищожени и заменени от стерилна традиция на писане и четене на книги, нямаща нищо общо с опита. Това е причината Китай толкова дълго да разкрива пред погледа на западняците картина на безнадежден застой.

Не трябва обаче да пренебрегваме факта, че като се изключи този механистичен цифров мистицизъм, живият поток на дълбоката човешка мъдрост непрекъснато се е изливал през руслото на тази книга към ежедневния живот, давайки на великата цивилизация на Китай онази зрялост на мъдростта, дестилирана през столетията, на която се възхищаваме с копнеж, наблюдавайки я в останките на тази наистина автохтонна култура.

Какво представлява всъщност „Книга на промените“? За да се постигне разбиране на книгата и нейното учение, преди всичко трябва да я освободим смело от всевъзможните интерпретации, довели до свързването й с какви ли не, чужди за нея, идеи. Това е еднакво нужно, независимо дали става дума за суеверията и загадките на старите китайски магьосници или за не по-малко суеверните теории на съвременните европейски учени, които опитват да тълкуват всички исторически култури според опита си с примитивните диваци. Тук е наложително да се придържаме към фундаменталния принцип, че „Книга на промените“ трябва да се обяснява в светлината на собственото си съдържание и на епохата, към която принадлежи. Така тъмнината просветва значително и ние осъзнаваме, че тази книга, макар и много дълбоко произведение, не е по-трудна за разбиране от която и да е друга книга, появила се през дългата човешка история от античността до наши д

Допълнителна информация

Автор

ISBN

9789549882360

Издателство

Език

български

Година на издаване

Корици вид

Мека

Брой страници

328

Вид

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Идзин – Книга на промените, Алис А. Бейли“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.