Философия на ежедневието, Йосиф Йоргов

15.00 лв.

В настоящия момeнт, най-важното e собствeното духовно извисяванe, нищо дpуго, нито pаботата, нито сeмeйството, нито хpаната и облeклото, нито доpи физичeското оцeляванe, са по-важни. Събудeтe сe, докато иматe тази възможност!

Описание

Философия на ежедневието, Йосиф Йоргов

Втоpо допълнeно изданиe

„В настоящия момeнт, най-важното e собствeното духовно извисяванe, нищо дpуго, нито pаботата, нито сeмeйството, нито хpаната и облeклото, нито доpи физичeското оцeляванe, са по-важни. Събудeтe сe, докато иматe тази възможност!“

От доста хилядолетия насам, човечеството върви по пътя на своето умствено развитие. Основен метод в този процес е логическият анализ. Анализът е условното разделяне на една осъзната цялост на части, с цел по-лесното им изследване и осмисляне. Тази масова практика е довела и до масова грешка. Почти всички хора забравят, че разделянето е условно и това им пречи да възприемат действителността като единно цяло, с всички произтичащи от това следствия. Този порочен навик е лишил хората от обективна преценка на действителността. Точно за този липсващ синтез на човешкото мислене става въпрос в тази книга, за единството на всичко съществуващо, закономерностите, които обуславят това единство и следствията, които се изпускат от внимание. Вероятно, много хора по традиция, ще поискат доказателства за съществуването на това единство. От моя гледна точка, доказателството е претенция за абсолютна истина, непостижима според мен. В случая, Всеобщото единство е достатъчно обосновано от Айнщайн.

Трябва да призная, че докато съм споделял описаните тук разсъждения с различни хора, съм наблюдавал, че по-голямата част от тях изпитват доста сериозни затруднения при възприемането им. При анализа на причините, достигнах до следните заключения:

В никакъв случай проблемите при възприемането не са свързани с умствените и интелектуални способности на отделния човек. Проблемите идват от мисловната инерция – дори логическото мислене предпочита утъпканите пътеки. Появява се необходимостта от развитието на съвсем ново отношение и нагласа за възприемането на действителността. Изработването на тези нови навици се нарича разширение на съзнанието.

Допълнителна информация

Автор

ISBN

1149011000001

Издателство

Език

български

Година на издаване

Корици вид

Мека

Брой страници

380

Вид

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Философия на ежедневието, Йосиф Йоргов“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.