Дзен или изкуството да се придвижваш с велосипед

10.00 лв.

Автор: Димитър Кръстев

Очевидно правя алюзия към заглавието на книгата „Дзен или изкуството да се поддържа мотоциклет” на Робърт Пърсиг.

Целите на тази книжка са няколко:

  • Да представя придвижването с велосипед като една сложна, но подходяща метафора на изкуството на живеенето. Всички глави съдържат паралели между придвижването с велосипед и основните принципи на качественото живеене.
  • Да дам допълнителна мотивация на хората да започнат да предпочитат вело-придвижването.
  • Да дам конкретни съвети и за едно приятно, но и безопасно придвижване из града с велосипед.
  • Да направя връзка и препратка към другите ми книги, в които по-подробно развивам темата за качественото живеене и начините за добруване между хората. И по този начин да се оформи пълната мозайка на философската ми концепция за величието на сътрудничеството като начин на живот.
  • Да подкрепя велосипедното придвижване с нещо като манифест на велосипедиста – документ, който още по-добре ще легитимира този начин на придвижване и ще изразява духа и философията на хората, които го предпочитат.

Описание

(Манифест на свободните велосипедисти – джобен формат)

Айрис Мърдок, английска писателка, 1919 – 1999 г.:

„Велосипедът е най-цивилизованото превозно средство, известно на човека. Другите форми на транспорт с всеки следващ ден стават все по-кошмарни. Единствено велосипедът остава чист по сърце”

Хърбърт Джордж Уелс, 1866 – 1946, английски писател, журналист, социолог и историк, известен най-вече с научно-фантастичните си книги:

„Всеки път когато видя пълнолетен човек на колело, преставам да се отчайвам за бъдещето на човешката раса”

От няколко години почти не слизам от велосипеда си. Осъзнах, че това ми дава такава прекрасна свобода на придвижването, за която преди не съм и подозирал! Станах много по-мобилен и се чувствах като птица излетяла от гнездото. ….Едно от последствията беше, че така започнах да прекарвам по-дълго време насаме със себе си, в размисъл и съзерцание.

С течение на годините стигнах до ясното прозрение, че придвижването с велосипед има и далеч по-дълбоко и многостранно значение за този, който го прави. Това се превърна в нещо като интересна и необикновена школа по житейска опитност и мъдрост.  Един ден осъзнах, че вело-придвижването си е истинска метафора на самия живот. Затова го нарекох вело-дзен.

В тази малка книжка ще се опитам да покажа връзката между придвижването с велосипед и Изкуството на живеенето. Това е царското изкуство и мен винаги са ме вълнували неговите принципи и закони. По една проста причина – ако владеем Изкуството на живенето, няма да имаме грижи за нищо друго! Следователно най-добрата инвестиция е в неговото изучаване!

Освен това споделям своя възторг от свободата на придвижването, която може да даде само велосипедът! И така се надявам да мотивирам и други хора да предпочетат този прекрасен, екологичен начин и свободен избор за преместване в пространството.

Пътят е константа, велосипедът е посредник и само аз съм променливият елемент. Следователно от промените в мен, зависи крайният резултат – пътуването, пристигането и преживяванията ми през това време. А не е ли така и в самия живот?

Допълнителна информация

Автор

Издателство

ISBN

978-954-290-236-2

Година на издаване

Брой страници

157

Език

български

Вид

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Дзен или изкуството да се придвижваш с велосипед“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.