Авантюрин – приложение и лечебни свойства

Най-подходящ за зодия: Рак, Телец, Стрелец

Авантюринът носи късмет, независимо от оцветяването. Този камък често се използва и в магии за привличане на пари и е известен с това, че носи късмет.

Свързан е със Сърдечната Чакра, тъмносиният и с Третото око (шеста чакра).

Авантюринът е дребна до много фино зърнеста скала (кварцит), изградена основно от кварц с включения от люспести минерали (слюда, гьотит, илменит или хематит).

Името му от произхожда от италианското per avventura — по случайност.

Най-често срещаната разновидност на този кристал е Зеленият авантюрин. Този кристал се среща се и в най-различни други цветове – светлозелен, зелен, бяло, кремав, прасковено, оранжево, жълто червено-кафяв, жълто-кафяв, и някои по-малко известни цветове като, кафяво, розово и сиво, червено и дори със златисти нишки. Той е полупрозрачен и има стъклен блясък, често в него има малки искрици, които засилват сиянието му.

В зависимост от примесите твърдостта му е между 6,5 и 7 по скалата на Моос.

Неопитните могат да лесно да объркат авантюринът с оцветен кварц. Лесно ще го познаете  по наситеността на цвета в пукнатините.

Предания: В древна Гърция воините са го зашивали в дрехите, за да поддържа оптимизма и вярата в победата си. Древните народи са смятали, че Авантюринът е добър източник на сили и смелост. Мнозина древни народи са забелязали, че този камък прави притежателя си весел, остроумен и любознателен и му помага да различава добрите от лошите приятели.

Идеален е за медитация, релакс и търсене на спокойствие.

Лечебни свойства:

Авантюринът има противовъзпалително действие и облекчава кожните обриви, алергии, мигрена и успокоява очите. Помага при кожни проблеки, които са повлиянаи от различни неблагоприятни фактори като: замърсяване.

Той лекува белите дробове, синусите, сърцето, мускулите и пикочо-половата система.

За подсилване на изтощена коса се използва дестилирана или протеева, в която Авантюринът е престоял една нощ. Тази вода стимулира кръвообращението и регенерацията на кожата.

Поставен върху очите оказва успокояващо действие. Особено подходящ е при късогледство. Авантюринът е известен и с болкоуспокояващото си действие. Поставен върху областта на сърцето, стимулира релаксацията.

Авантюринът действа благоприятно на тимусната жлеза и нервната система. Той балансира кръвно налягане и стимулира обмяната на веществата, намалява нивата на холестерол.

Носен на бижу минералът има способността да защитава от състояния на страх, паника или безпокойство.

Зелен Авантюрин

Сърдечната чакра – помага за очистването на чакрата от усещането за страх, нервност, несигурност. Има отлично въздействие върху физическата и емоционална болка в областта на сърцето. Носенето му поражда емоционална стабилност и чувство на сигурност и защитеност.

Има изключително въздействие за „отварянето“ на сърцето и по-лесното възприемане на другите. Благоприятства доверието в живота. Носенето на зелен авантюрин като талисман помага за развиване на способността ни да не приемаме живота и неговите неприятности твърде лично. Оказва влияние върху умението ни да поемаме емоционални рискове.

Зеленият авантюрин оказва лечебно въздействие върху сърдечни заболявания, кожни възпаления и инфекции.

Зеленият авантюрин е известен и с това, че привлича любовни приключения и авантюристични пътешествия.

Привлича приключения в любовта и пътуванията.

Прасковен Авантюрин

Цвят: прасковен, хармонизира Сакралната Чакра

Този кристал има изключително нежен цвят. Известен е, че има насърчаващо сексуалната игривост влияние. Помага за зачеването като повишава плодовитостта. Освен това носенето на прасковен авантюрин осигурява лека, радостна и безпроблемна бременност.

Прасковеният авантюрин е незаменим талисман за артистичните натури, защото подпомага въображението, творчеството и вдъхновява нови художествени идеи.

Син Авантюрин

Цвят син до тъмно син. Има благоприятно въздействие за третото око (шеста чакра), както и изцеляващо въздействие за сърдечната чакра.

Носенето на син авантюрин има способността да лекува и регенерира – не само физически, но емоционално и ментално.Синият авантюрин е мощен умствен лечител, който повишава жизнеността и положителната перспектива. Този камък помага в самодисциплината и развитието на вътрешната сила.

Този камък усилва връзката ни с нашето вътрешно дете.

Кристалът може да балансира емоциите и да хармонизира ума, стимулирайки нашия Божествен ум и Богинята в нас, дава достъп до Светлинното тяло, мрежата на менталното тяло и планетната мрежа.

Тъмносиният Авантюрин помага за свързването ни с духовните водачи и ангели. Помага за прочистване на аурата от негативни емоции или създания. Има влияние върху кармичното освобождаване и лечение.

Жълтият авантюрин често се използва, за да балансира емоциите и мъжките/женските енергии.

Червеният авантюрин може да помогне в творчеството и да ви помогне да видите новите възможности.

За да се повиши ефективността Авантюринът бихте могли да комбинирате с други кристали. Авантюринът върви с диамант, но също толкова подходящи са и: сапфир, хризолит, хелиотроп хиацинт, хризопраз, кехлибар, аметист, тюркоаз, Хематит, лапис и други.