В непосилната си битка с излишните килограми със сигурност сте опитвали много и различни неща – скъпи хапчета, масажни гелове, кремове, чайове, диети. Възможно е тези методи да са били ефективни в началото, но те почти всички нямат дългосрочен ефект върху тялото. Практикуването на йога асани може да ви помогне в мисията по-красиво и тонизирано тяло. Много от йога позите тонизират различните части на тялото, стимулират метаболизма, имат кардио ефект, повишават телесната температура, съдействат за по-доброто функциониране на редица органи и жлези и съответно помагат при редуцирането на телесното тегло. Защо йога помага за отлсабването научете тук.

Предлагаме ви 7 Йога асани, за ефективно отслабване при корема и бедрата

Нашето забързано и натоварено ежедневие е сериозно предизвикателство по отношение здравословния начин на живот. Станалата почти естествена жажда за нездравословна храна и прекомерния стрес допълнително влияят негативно върху нашето любимо тяло. При мнозина корема и бедрата се оказват най-засегнатите и трудни за работа части от тялото. При повечето от нас трупат най-много мазнини имено в тези области. Лошата новина е, че освен неприятни на вид, големите количества тлъстини, особено в областта на корема застрашават здравето ни. Разбира се малко упражнения и добра диета биха намалили рисковете. Истината е, че повечето сте опитвали буквално всичко – от скъпи лекарства до денонощно гладуване, а резултатите в повечето случай са временни. Вижте защо йога е толкова ефективна за отслабването.

Мнозина знаят за изморителните и свързани с обилно потене начини за намаляване на обиколката при проблемните места. Такива дейности са бягане, плуване, колоездене и пешеходен туризъм – не подценявайте тези методи, за много хора те са дали невероятен резултат. Освен всичко те са изключително благоприятни за целия тонус и здравето на сърцето.

За жалост повечето не са особено големи привърженици на по-горе споменатите методи. И това е напълно естествено – нашето тяло е създадено така, че да се стреми да запазва своята енергия.

Ние ще ви предложим начин, за намаляване на теглото, по-различен от стандартното потене. Не си въобразявайте, че тук няма да има потене и мускулни трески… ще има особено първите месеци, но ако сте упорити и постоянни ще се изненадате на резултатите.

Да, точно така! С методите на йога можете да намалите своето тегло. Но йога не стига до тук! Тя не е само „фитнес“ или „гимнастика за разтягане“ – тя е хилядолетна философия и начин на живот. За любознателните предлагаме да се запознаят с философията на йога от този материал или да изберат една от прецизно подбраните книги от нашата книжарница.

Йога може да сътвори чудеса с вашето тяло – освен да отслабнете, тя ще ви помогне да контролирате и усещате по-добре своето тяло, да се концентрирате по-лесно и да намерите връзката със своята душа. Наред с физическите предимства целта на йога е да изпитате така жадувания от всички нас душевен мир. С редовното практикуване на йога (асани, дишане, медитация, по-здравословен живот) не само ще бъдете във форма до дълбока старост, но ще изградите по-добро самочувствие и ще намалите вредните нива на стрес.

Вижте още ползи от практикуването на йога.

По-долу сме подбрали 7 асани, с които ще тонизирате краката и корема, и които ще съдействат за намаляването на обиколката в тези области. Асаните са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали. Препоръчваме ви да разучите тези асани с помощта на учител, след което можете да ги практикувате в удобно за вас време и място.

  1. Йога поза Войн 1 – асана Вирабхадрасана

virabhadrasana-iПоза войн или Вирабхадрасана е една от най-добрите йога асани за отслабване. Тази асана укрепва и тонизира ръцете, раменете, бедрата и мускулите на гърба – работи за всички по едно и също време. Изключително благоприятна асана за хора, които имат проблеми с гърба. Действа терапевтично при синдром на карпалния тунел, плоски стъпала, безплодие, остеопороза и ишиас. Практикуването на позата повишава общия баланс и издръжливост.

 Започнете от поза Тадасана (изправена поза, със събрани крака, при която ръцете са близко до тялото). Вдигнете ръцете опънати над главата – така преминавате в асана Самасхити. Пристигнете дланите една към друга, нека пръстите сочат към тавана. Вдишайте дълбоко и раздалечете краката си, разстоянието е около 100-135 см. в зависимост от височината ви. Издишайте и леко завъртете торса към дясната си страна. Сгъвайте дясното коляно, докато дясното бедро стане успоредно, а левият пищял – перпендикулярен – на пода. Трябва да се, образува прав ъгъл между дясното бедро и десния прасец. Затворете очи и преброите 30 секунди в началото и стигнете до 1 минута. Повторете с другия крак. Добре е да повтаряте 2-3 пъти за всяка страна.

  1. Йога поза Войн – асана Вирабхадрасана II:

virabhadrasana-iiЙога позата Войн II едно от най-ефективните упражнения за корема и бедрата. Асаната укрепва и тонизира мускулите на бедрата, работи за коремните мускули и органи. Оказва много добро влияние за повишаване на издръжливостта и концентрацията. Асаната помага за разтягането на коремните мускули, а практикуването на позата е много ефективна за елиминирането на мазнините в тази област.Позата е много полезна и за тези, които искат да се отърват от отпускането в горната част на ръцете. Позата се изпълнява по сходен на Воин 1 начин. Разликата е, че двете ръце са разтворени успоредни на пода и краката, а погледа е по посока на сгънатия в коляното крак. При заставане в асаната трябва да завъртите дясното ходило 90° надясно, а лявото – леко надясно (в случай, че водещия ви крак е десния). Бройте до 30 секунди в началото и с времето увеличете до 1 минута. Върнете се в изходно положение. Повторете същото с другия крак. Направете упражнението 2 до 3 пъти за всеки крак.

  1. Йога поза Столче – асана Уткатасана

utkatasanaАсаната столче е една от най-добрите пози за бедрата. Освен това асаната укрепва и тонизират мускулите на седалището, корема, долната част на гърба, гърдите, както и мускулите на глезените и коленете. Огъвкавява глезените. Помага да изграждането на решителност.

Името на асаната подсказва, че тялото наподобява стол. Овладяването на тази поза изисква издръжливост. В началото е възможно да почувствате болка в краката си, но след една две тренировки неприятното усещане изчезва.

Изпълняването на асаната става като съберете краката си един до друг. Вдишайте докато вдигате ръцете си опънати над главата. При овладяването на асанта не се накланяйте напред, а дръжте гръдния кош колкото е възможно по-назад. Сгънете калената си и вдишайте – с времето се стремете бедрата да са успоредни на пода – все едно са столче, бедрата са седалката, а гърбът облегалката. Сега трябва да останете в това положение в продължение за поне 60 секунди, дишайте нормално.

В началото може да ви бъде малко трудно да останете в това положение. Не се притеснявайте ако не можете. В момента в който усетите прекалено натоварване излезте от позата и опитайте отново по-късно. Правете това упражнение 10-на пъти на ден, като на всеки три дни увеличавайте повторенията и продължителността. Не след дълго ще се убедите на ефекта – намалени мазнини в областта на бедрата и корема.

  1. Поза Цяла лодка – асана Парипурна Навасана

navasanaИзглежда лесна, но всъщност това е една от най-ефективните пози за стягане и тонизиране на коремните мускули – седенето една две минути се равнява на голям брой коремни преси. За да изпълните асаната е нужно да седнете върху постелка или килимче с протегнати напред крака. Краката трябва да останат прави в калената, бедрата да са стегнати, а стъпалата да не са в шпиц. Поставете дланите си върху пода край ханшовете, пръстите на ръцете са насочени към стъпалата. Бавно протегнете ръцете на пред. Важно е да държите гърба си изправен. Ръцете трябва да стигнат до нивото на рамената. Идеално е, когато краката са на ъгъл 45 градуса от земята. В началото може да опитате и с по-малък ъгъл, например 30%. Пазете равновесие. Ако вдишвате докато повдигнете краката си ще си помогнете да избегнете огъването на колоната. Важно е гърбът ви да остане прав. С времето се стремете тялото ви да заеме формата на английската буквата V.

Тази поза освен за стягането на корема ви ще помогне и за повишаването на силата в цялото ви тяло.

Гръбначният стълб трябва да се прави, и тялото ви трябва да направи V форма. Вдигнете ръцете си до нивото на рамото. Тази поза ще увеличи вашата издръжливост и също намали корема мазнини. Това ще повиши долната и горната си сила на тялото.

  1. Поза полу-мост – асана Сету Бандха Сарвангасана

setubhanda-sarvangasanaПоза полу-мост – асана Сету Бандха Сарвангасана се нарича също Уттана Ммаюрасана. Тази асана тонизира и премахва мазнините от корема, бедрата и седалището. Има много добро въздействие върху гръбначния стълб. Позата укрепва мускулите на ръцете и краката, помага за храносмилането, стимулира щитовидната жлеза, бъбреците, храносмилателната система и червата. Счита се, че асаната е едно от най-добрите упражнения при болки във врата.

За да изпълните позата легнете по гръб, нека ръцете са покрай тялото ви. Сгънете краката в калената. С вдишване повдигнете таза, така че стъпалата, врата и главата да останат на земята. В началото може да си помагате с ръцете – нека те да поддържат кръста ви. Задръжте в тази позиция колкото ви е приятно. Дишайте нормално. С времето се целете да можете да оставате в позата от 30 секунди до минута. С издишане, бавно се върнете в изходно положение. Повторете асаната 3-4 пъти. Ако искате можете да опитате вариант на позата, при който единият крак се повдига максимално високо във въздуха – завържете така 20-на секунди. Повторете с другия крак.

  1. Поза пеперуда – асана Бадхаконасана

baddha-konasanaТази асана е лесна и доста приятна за изпълнение, но това не я прави по-малко ефективна за отслабване. Асаната тонизира долната част на тялото. Има стимулиращо действие за коремните мускули и органи. Известно е, че позата помага в лечението на безплодие, простатната жлеза, половите жлези, има благоприятно въздействие при лечение на астма. Чудесен ефект при депресия и тревожност, и не на последно място при контролирането на прекалените сексуални желания.

Изпълнението на асаната е много лесно и за мнозина невероятно приятно. Седнете на постелката така, е гръбнака да е колкото се може по-изправен. Сгънете коленете, така че стъпалата да са опрат едно до друго пред тялото. Съединете стъпалата и петите. С ръце обхванете и повдигнете петите, помагайте си с тях, за да държите пръстите на краката максимално близко до пода. Ако се чувствате добре придърпайте ходилата колкото се може по-близко до перинеума. Задръжте колкото ви е приятно. Ефектът на асаната ще се засили ако леко пружинирате с бедрата.

  1. Поза скакалец – асана Шалабхасана (понякога се транскрибира като салабхасана)

salabhasanaПозата скакалец е една от 12-те основни асани в Хатха йога. Заедно с това се смята, че е една от най-добрите за желаещите да намалят излишното си тегло. Асаната има невероятно добро въздействие за редица органи и мускули. Ако сме честни оказва благоприятно въздействие върху целия организъм. Най-силно е благоприятното й действие за: гръдния кош, корема, горната част на гърба, долната част на гърба, бедрата и ръцете, помага за повишаване на гъвкавостта и силата на гърба и гръбначния стълб. Оказва стимулиращо действие върху работата на бъбреците и черния дроб, отлично помага за премахването на хроничния запек, помага на храносмилателните органи, както и на всички жлези, които обслужват стомашно-чревния тракт. Притискането на стомаха активира и подобрява кръвоснабдяването му.

Упражнението изисква сериозни физически усилия, но не е трудно да се овладее. При първия опит краката едва ще се повдигнат на няколко сантиметра от пода и ще потреперят. В това положение едва ли бихте ги задържали и две секунди, но с практиката и малко упоритост, ще овладеете поза скакалец. Изпълнява се от легнало по корем положение. Дланите са покрай тялото и са обърнати към земята. Докато вдишвате, трябва да повдигнете краката си, без огъване коленете си, заедно с повдигането и изпъването на краката трябва да изпънете ръцете назад и да отлепите торса от земята.  На земята остава само корема. По-лесно и много по-ефективно ще е ако стегнете седалището и изпънете бедрените си мускули. Останете в положението, колкото можете да издържите. С времето увеличавайте височината на повдигането и секундите са оставане в позата. Не изпълнявайте упражнението ако сте яли скоро – рискувате да се появят киселини или да ви стане тежко.

  1. Поза камила – асана Ущрасана

ustrasanaПоза Камилата или Ущрасана (позата се нарича още диамант) е една от най-добрите йога асани за отслабване, защото тя е насочена към корема, гърба и бедрата – трите части на тялото известни с упоритите си мазнини. Според йогите Ущрасана има огромен терапевтичен ефект. Асаната помага при отваряне на гръдния кош и белите дробове, подобрява гъвкавостта на гърдите, корема и врата, огъвкавява голям брой стави, стимулира щитовидната жлеза, укрепва на мускулите на гърба и не на последно място оказва влияние на волята и самочувствието.

Заемете поза колянка –коленете и прасците са опрени на пода, краката са леко отворени колене, бедрата са перпендикулярни спрямо пода. Поставете ръцете си върху задната част на таза. Дланите на ръцете трябва да са върху горната част на хълбоците, а пръстите ви да сочат надолу. Бавно се навеждайте назад така, че тазът ви да се изтегля на пред. Ако можете опрете ръцете си до петите. Съветваме ви първо да опрете едната ръка, а след това и другата. Ако не можете да достигнете до петите останете с ръцете на хълбоците и с всяко следващо практикуване на упражнението се опитвайте да се спускате все по-надолу. Вариант на позата е да поставяте само едната ръка на петата, а другата е изпъната пред вас в Гиян мудра (поза на ръцете, при която палеца и показалеца се докосват при върховете, а останалите пръсти са изправени). Дланите са обърнати към тавана. При изпълнението на Ущрасана дихателният процес протича така: при заставане в колянка — вдишване, при заставане в позата —дишане нормално, при изправяне — издишване.

Останете в позата колкото ви е приятно, като с всяка тренировка се отпивате да увеличавате времето – докато не достигнете поне 1 минута. Повторете асана 3 до 4 пъти.

Тази позиция е полезна за топене на мазнини в почти всички области на тялото.

Редовното практикуване на по-горе описаните асани ще ви помогнат за по-ефективното разтягане и намаляване на мазнините в мускулите около бедрата, кръста, корема, краката и ръцете. Ефикасността на тези асани ще е значително по-пълна ако се комбинират с една балансирана диета, в която избягвате захар и тестено, и в която наблягате на свежи храни – плодове, зеленчуци, супи. Физическите упражнения, в комбинация с дишането имат максимално добър оформящ тялото ефект, но това се случва на цената на най-малък разход на енергия, следователно сравнително на вас не ви трябва допълнително храна (като тази която ще ви е нужна при фитнес тренировките например).

Редовното практикуване на тези и други йога асани не само ще ви помогнат за редуциране на теглото, но и за тонизиране, енергизиране, облекчаване на неприятните симптоми на запек, стрес и нервно напрежение. С йога не само ще отслабнете, но ще получите по-бистър ум и здраво тяло.

Ако желаете да се запознаете подробно с всички асани и тяхното приложение при различни проблеми прочетете уникалната книга на Б.К.С. Айенгар „Светлина върху йога“