Блог, Духовни учения, Здраве, Йога, Резюмета на книги

7 от най-добрите Йога книги за всеки – начинаещ или напреднал

Как да избера от толкова много Йога книги?

 

От екипа на Познание направихме информационна справка, от която установихме, че до 2016 г. в България са излезли над 3400 заглавия (печатни, аудио, видео и периодика), които са свързани с философията, практиката и теорията на Йога.

 Доста е трудно да се избере, нали? А да се прочете всичко това – едва ли е по силите и на най-големия книго-любител.

 Ето защо подбрахме няколко от най-добрите заглавия. Всяка една от препоръчаните от нас книги е напълно подходяща както за начинаещи, така и напреднали. А и ветераните, които искат да обогатят своите знания, опит и умения ще има какво да научат.

От прецизно подбраните автори и заглавия ще се докоснете до света на йога – до мистериозната й древна философия, до чудодейна й физическа и духовна практика, до модерната й еволюция.

Книгите са чудесен начин да научите нещо. Но ако сте начинаещ и искате да се занимавате с йога ви препоръчваме да започнете да работите с учител, който ще ви помогне за правилното усвояване на редица неща – асани, дишане, медитация, релаксация.

Електронните книги са добра алтернатива, но не забравяйте, че при повечето пиратски книги липсва информация или тя не винаги е точна. А и за мнозина четенето от екран е затормозяващо и непълноценно.

Книгите и днес си остават отличен източник на идеи, знания и духовно развитие. Четенето на книги е чудесен метод да допълвате и разнообразявате вашата практика у дома или там където тренирате. Добрите книги са път към нашето житейско развитие, познание и усъвършенстване. Едва ли има по-добър път към познанието за сърцето, ума и душата.

С нетърпение очакваме да прочетем и вашето впечатление за книгите посветени на йога – за най-интересните коментари сме подготвили изненади!

svetlina-vyrhu-joga-b-k-s-ajengar1. Светлина върху Йога от Б.К.С. Айенгар 

Една уникална книга! Често я наричат „илюстрована библия по Йога“ и това не е случайно. И днес книгата остава едно от най-добрите практически ръководства по Хатха йога в цял свят.

Книгата поставя силен акцент върху последователността, прецизността и безопасността при овладяване на всяка една асана или пранаяма.
Енциклопедичната книга е най-всеобхватното и изчерпателно произведение посветено на йога. В нея са описани над 200 броя асани, които са придружени от над 600 илюстрации. Всяка една асана е обозначена с нивото си на трудност. Дадени са насоки за лесното им усвояване.
В първата част книгата въвежда във философията на йога. Стилът е лек, непринуден и лесно разбираем от всички – дори и от тези, които никога не са чували за йога философията.
В книгата има 300 седмичен учебен курс, за всеки, който желае да практикува йога. Всички асани са групирани съобразно нивото и възможностите на занимаващия се с йога.
В приложение две Айенгар е дал разяснение за лечебната мощ на всяка една асана. Като за голям списък от болести е препоръчан специален асана комплекс.

Със сигурност „Светлина върху Йога“ е най-добрият справочник за позите в йога. Тя е чудесен избор за всеки – начинаещ, напреднал или преподаващ йога.

[fusion_builder_container hundred_percent=“yes“ overflow=“visible“ margin_top=“40px“ margin_bottom=“40px“ background_color=“rgba(255,255,255,0)“][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1″ background_position=“left top“ background_color=““ border_size=““ border_color=““ border_style=“solid“ spacing=“yes“ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ padding=““ margin_top=“0px“ margin_bottom=“0px“ class=““ id=““ animation_type=““ animation_speed=“0.3″ animation_direction=“left“ hide_on_mobile=“no“ center_content=“no“ min_height=“none“][fusion_separator style_type=“single solid“ sep_color=““ border_size=““ icon=“fa-chevron-down“ icon_circle=““ icon_circle_color=““ width=““ alignment=“center“ class=““ id=““/]

2. Пълно ръководство по йога Свами Вивекананда.

Книгата „Пълно ръководство по йога“ на гуруто Свами Вивекананда от десетилетия помага на хиляди хора да изпитат невероятните ползи от древната наука за йога върху човешкото тяло, ум и дух.

Уникален в умението си да обяснява ясно дори най-сложните езотерични концепции, Свами предлага цялостна програма, благодарение на която всеки от нас би могъл да изпита мощната сила на йога.
• Как да релаксираме и заредим ума си.
• Как да увеличим физическата си сила и гъвкавост.
• Как да постигнем духовно осъзнаване.
• Как да помогнем на тялото да използва кислорода и хранителните вещества по най-пълноценния начин.
• Как да предотвратим болестите и да забавим стареенето.

Изданието на „Пълно ръководство по Йога“ дава добра начална представа за практиките на йога. Книгата е изключително добре илюстрирана. Освен за начинаещи тя е добър избор и за по-напредналите.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=“yes“ overflow=“visible“ margin_top=“40px“ margin_bottom=“40px“ background_color=“rgba(255,255,255,0)“][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1″ background_position=“left top“ background_color=““ border_size=““ border_color=““ border_style=“solid“ spacing=“yes“ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ padding=““ margin_top=“0px“ margin_bottom=“0px“ class=““ id=““ animation_type=““ animation_speed=“0.3″ animation_direction=“left“ hide_on_mobile=“no“ center_content=“no“ min_height=“none“][fusion_separator style_type=“single solid“ sep_color=““ border_size=““ icon=“fa-chevron-down“ icon_circle=““ icon_circle_color=““ width=““ alignment=“center“ class=““ id=““/]

 

svetlina-vyrhu-pranaiama-b-k-s-ajengar3. Светлина върху пранаяма от Б.К.С. Айенгар

Стотици хиляди са публикуваните в света, книги, които са посветени на асаните (позите в йога). Също толкова е броят на заглавията предлагащи разбиране на философията на йога. Не по-малко е количеството книги, които запознават с дебрите на медитацията. Но, когато става дума за дишането, качествените издания се броят на пръсти. Това съотношение е фрапиращо най-вече от гледна точка на това, че повечето асани включват елемент на дишане.
Изкуството на дишане в йога (пранаяма) е нещо твърде различно от просто дишане. Дихателните упражнения са неизменна част от етапите на Йога.
В книгата си Айенгар успешно се е справил с предизвикателството да представи на достъпен и на разбираем, за всеки един от нас език техниките на йогийското дишане. В книгата „Светлина върху пранаяма“ с типичната за Айенгар стил лекота, прецизност и внимание към всеки етап, той ни учи на всички фини детайли на изкуството пранаяма.

Авторът обстойно и от гледна точка на съвременната анатомия разглежда дихателната система. Модерните ползи от дихателните упражнения са увлекателно обсъдени, но без да излиза от духовното разбиране на древните йогически текстове.

В класическо си произведение Айенгар хвърля разбираема за всеки светлина за специфични теми като: надита и чакри, мудри и бандхи, биджа и мантри. Дава подробни указания как да станат част от ежедневната йога практика.

Книгата предлага подробно разписана 200-седмична програма, която е разделена на пет курса – подготвителен, начален, за средно напреднали, за напреднали и силно интензивен. Всеки един от етапите поставя специално ударение върху трудностите и опасностите, които трябва да бъдат избягвани. Айенгар дава и насоки как по-лесно да се усвоят дихателните техники.

Библията за йогийското дишане е обогатена с 190-снимки и над 20 графични илюстрации. А многобройните справочни таблици и специализираният речник на термините правят книгата пълен и полезен справочник за пранаяма.

Книгата може да се превърне в постоянен спътник за всеки, решил да практикува йога.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=“yes“ overflow=“visible“ margin_top=“40px“ margin_bottom=“40px“ background_color=“rgba(255,255,255,0)“][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1″ background_position=“left top“ background_color=““ border_size=““ border_color=““ border_style=“solid“ spacing=“yes“ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ padding=““ margin_top=“0px“ margin_bottom=“0px“ class=““ id=““ animation_type=““ animation_speed=“0.3″ animation_direction=“left“ hide_on_mobile=“no“ center_content=“no“ min_height=“none“][fusion_separator style_type=“single solid“ sep_color=““ border_size=““ icon=“fa-chevron-down“ icon_circle=““ icon_circle_color=““ width=““ alignment=“center“ class=““ id=““/]


yoga-i-aurveda-deivid-froli4. Дейвид Фроли. Йога и аюрведа

Изключителна и единствена по рода си книга!

В момента Йога, и Аюрведа се радват на огромна популярност на Запад – и със сигурност има защо. Но много често и двете философии са обект на значителни изкривявания. В този смисъл книгата на Дейвид Фроли е повече от полезна. Тя предлага един много ценен преглед на свързващите звена между Йога и Аюрведа, и показва как и двете дисциплини са значими за съвременната духовна практика. Той ни учи как йога и аюрведа могат да работят заедно.

Здравето е една от предпоставките за успешно практикуване на йога, която също има за цел да сме здрави, но както Фроли казва „опитайте се да правите йога с болен зъб“ – ето тук на помощ идва Аюрведа.

Книгата е една от малкото, която реално разкрива механизмите на йога и Аюрведа. Тя съдържа множество практични съвети, които ще ви помогнат да разберете към кой психотелесен тип принадлежите от аюрведична гледна точка. Разбирането на това, на свой ред ще ви ви помогне да изберете правилния вид йогическа или медитативна практика.

Фроли е наясно, че йогическият път е изпълнен с предизвикателства и за умния последовател е добре дошла всяка информация, която би могла му бъде полезна. Че кой интелигентен човек се отказва от информацията? В „Йога и Аюрведа“, Фроли подробно разбулва знанието за психотелесните типове на Аюрведа – една от най-добре пазените тайни на Йога. В тази връзка, ако не успявате да напредвате много по йогическия път, то е може би защото се движите по погрешното платно. Разбирането на вашият уникален психотелесен път ще погне не само при избора на подходящата за вас диета или курс на лечение, но и когато се впускате в духовната си практика. Всеки път е еднакъв, но не е пригоден за всеки.

Книгата е невероятно ценна, не само за напредналите в практикуването на йога и Аюрведа, а и за начинаещите. За правещите своите първи стъпки във философиите на йога и аюрведа книгата е като да спечелиш шестица от тото –прочитането й ще спести дълго лутане и търсене там, където няма нищо. А напредналите за първи път ще получат конкретни, точни и надеждни ориентири, които ще им дадат реална възможност да излязат от общите и масови схеми. Благодарение на книгата всеки ще може да индивидуализира програмата си (хранене, специални йогически билки, асани, пранаяма, пратяхара, мантри, медитация) съобразно своите психотелесни особености.

Дейвид Фроли дава обширни разяснения за философията на двете системи – за основните им концепции, допирни точки, различия и начина, по който те могат действат хармонично, допълващи се една друга.

Книгата се чете на един дъх, но всъщност тя е наръчник, които често трябва да поглеждате.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=“yes“ overflow=“visible“ margin_top=“40px“ margin_bottom=“40px“ background_color=“rgba(255,255,255,0)“][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1″ background_position=“left top“ background_color=““ border_size=““ border_color=““ border_style=“solid“ spacing=“yes“ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ padding=““ margin_top=“0px“ margin_bottom=“0px“ class=““ id=““ animation_type=““ animation_speed=“0.3″ animation_direction=“left“ hide_on_mobile=“no“ center_content=“no“ min_height=“none“][fusion_separator style_type=“single solid“ sep_color=““ border_size=““ icon=“fa-chevron-down“ icon_circle=““ icon_circle_color=““ width=““ alignment=“center“ class=““ id=““/]


5. Тибетска медитация за вътрешен мир и радост + CD, Тензин Уангял Римпоче

Йога без медитация е като да затвориш птица в клетка. Тя има криле, може да ги разперва, но никога не е усещала свободата и екстаза да се рее свободна, лека и щастлива сред синьото небе.

В „Тибетска медитация за вътрешен мир и радост“ добре известният Тензин Уангял Римпоче ни помага да съберем вътрешните си сили, вместо да търсим помощ отвън. Следвайки Дава Гялцен, тибетски учител по медитация от VIII век, той разкрива даровете, скрити в нашите всекидневни преживявания.

Медитативните упражнения, изложени в книгата и в придружаващия я диск, разкриват пряк път за справяне с предизвикателствата на живота. Дискът е отличен избор за желаещите да опитат света на медитацията у дома. Включването на тези практики в живота ни води до отваряне и превръщане на ограниченията по пътя ни в безгранични възможности. Това ще ни помогне да премахнем съмнението в себе си и самообвиненията и да открием мъдростта и светлината, които винаги са в нас, във всеки момент, присъщи ни по рождение.

Книгата е подходяща за всеки решил да се докосне до пълната силна на йога – философия, практика и духовност.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=“yes“ overflow=“visible“ margin_top=“40px“ margin_bottom=“40px“ background_color=“rgba(255,255,255,0)“][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1″ background_position=“left top“ background_color=““ border_size=““ border_color=““ border_style=“solid“ spacing=“yes“ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ padding=““ margin_top=“0px“ margin_bottom=“0px“ class=““ id=““ animation_type=““ animation_speed=“0.3″ animation_direction=“left“ hide_on_mobile=“no“ center_content=“no“ min_height=“none“][fusion_separator style_type=“single solid“ sep_color=““ border_size=““ icon=“fa-chevron-down“ icon_circle=““ icon_circle_color=““ width=““ alignment=“center“ class=““ id=““/]

 

joga-bezsmyrtie-i-svoboda-mircha-eliade6. Йога. Безсмъртие и свобода. Мирча Елиаде. 

Увлекателна е историята за откриването и изследването на Индия и нейната изключителна култура от европейската мисъл. Докосването до автентичната география, философия, религия, разкош и самобитност, митове и реалност е път не към самата Индия, а към духовно познание. Ето защо откриването на духовните ценности на Индия продължават и до ден днешен.
Йога. Безсмъртие и свобода“ е спиращо дъха ни произведение, особено, когато става дума за мащабно, впечатляващо и задълбочено изследване на автентичната йога и нейното взаимодействие с другите индийски традиции, като будизма, тантризма и алхимията. Тя разказва за магнетизма на философията на йога, но използвайки разбираемите за всички нас западноевропейски философски термини.

Книгата е четиво, което веднъж започнали не можете да оставите.

 • „Йога. Безсмъртие и свобода“ ще преобърне представите ви за „Закона на универсалната причинност“, cвързвaщ чoвекa c Кocмoca и ocъждaщ гo нa безкрaен низ oт прерaждaния – познат още като зaкoнa нa кaрмaтa.
 • Ще получите ново виждане за зaгaдъчния прoцеc, пoрaждaщ и пoддържaщ Кocмoca и oбуcлaвящ „безкрaйнoтo въртене“ нa кoлелoтo нa cъщеcтвувaниятa: тoвa е мaя, кocмичеcкaтa илюзия, c кoятo чoвек неoxoтнo трябвa дa cе примирявa, дoкaтo не cе ocвoбoди oт зacлепениетo нa невежеcтвoтo (aвидя).
 • Ще се разбулят привидно скритите тайните за абcoлютнaтa реaлнocт, рaзпoлoженa някъде oтвъд пределите нa изтъкнaтaтa мaя – илюзия, кaктo и oтвъд пределите нa oбуcлoвения oт кaрмaтa чoвешки oпит; чиcтoтo битие, aбcoлютът, мoже дa бъде нaричaнo c мнoгo именa – Aз-ът (Aтмaн), Брaxмaн, неoбуcлoвенo, трaнcцендентнo, безcмъртнo, нерaзрушимo, Нирвaнa и прoчие.
 • Ще се обогатите и научите всички онези дейcтвени теxники и метoди, чиятo цел е ocвoбoждениетo (мoкшa, мукти), пocтигaнетo нa Бoжеcтвенoтo, вcъщнocт ca именнo Йoгa пътищата.

Насладете се на това пътешествие към познанието, към дълбините на йогийската душевност и култура. Няма да съжалявате!

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=“yes“ overflow=“visible“ margin_top=“40px“ margin_bottom=“40px“ background_color=“rgba(255,255,255,0)“][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1″ background_position=“left top“ background_color=““ border_size=““ border_color=““ border_style=“solid“ spacing=“yes“ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ padding=““ margin_top=“0px“ margin_bottom=“0px“ class=““ id=““ animation_type=““ animation_speed=“0.3″ animation_direction=“left“ hide_on_mobile=“no“ center_content=“no“ min_height=“none“][fusion_separator style_type=“single solid“ sep_color=““ border_size=““ icon=“fa-chevron-down“ icon_circle=““ icon_circle_color=““ width=““ alignment=“center“ class=““ id=““/]

avtobiografijata-na-edin-jogin7. Автобиографията на един йога. Парамахамса Йогананда.

Автобиографията на един йога е книга, която не спира да вдъхновява милиони хора, вече повече от половин век. Призната е за една от 100-те най-велики духовни книги на XX век.

Йогананда увлекателно разказва за своето детство, за необикновените събития и личности, които го съпътстват, за годините, прекарани със своя гуру, за заминаването му за Америка и за създаването на Обществото за Себереализация в Калифорния. В книгата той разказва и за своите удивителни преживявания с индийски светци и гуру, чиито имена са се превърнали в легенда. Описва срещите си с духовния водач на индийския народ Махатма Ганди, поета Рабиндранат Тагор, мъдреца Рамана Махариши, индийската светица Ананда Мои Ма, католическата светица Тереза Нойман, както и с най-почитаните духовни учители на Индия: Махаватар Бабаджи и Лахири Махашая.

Зад този разказ личи пълната отдаденост на автора на духовната му мисия. Книгата е пример за задълбочено познание на свещените текстове на ведическата литература и различните йогистки практики. Умело прави паралели между индуизма и християнството. В книгата дълбоко са разгледани универсалните духовни закони, залегнали зад всички религии.

Бестселърът „Автобиографията на един йогин“ е безценен източник на информация за всички, които се интересуват от задълбочено познаване на йога и източните учения. Тя е показател за всички онези, които търсят себереализация и духовно израстване.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=“yes“ overflow=“visible“ margin_top=“40px“ margin_bottom=“40px“ background_color=“rgba(255,255,255,0)“][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1″ background_position=“left top“ background_color=““ border_size=““ border_color=““ border_style=“solid“ spacing=“yes“ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ padding=““ margin_top=“0px“ margin_bottom=“0px“ class=““ id=““ animation_type=““ animation_speed=“0.3″ animation_direction=“left“ hide_on_mobile=“no“ center_content=“no“ min_height=“none“][fusion_separator style_type=“single solid“ sep_color=““ border_size=““ icon=“fa-chevron-down“ icon_circle=““ icon_circle_color=““ width=““ alignment=“center“ class=““ id=““/]

В представянето спонахме за 7 книги, но числото 8 ни звучи много по-завършено… и по-точно безкрайно, число което олицетворява небето и земята, духът и мисълта, материалното и ефирното. А и от Познание.нет обожаваме да даваме повече, отколкото очаквате!

8. Венцеслав Евтимов „Йога“

Не случайно избрахме книгата на легендата Венцеслав Евтимов.

Един от първите в България и изключително мотивиращи примери за това как йога може да трансформира живота на всеки един.

Евтимов сам признава, че на 2 години се разболява от холера и оттогава е като абониран за лекарските кабинети. На 30 години е подвижна здравна книжка, преливаща от изписани диагнози. Страда от язва на дванадесетопръстника, от разширени вени, от стенокардия. Тежи 107 кг.!!

По съвет на близък започва да прави тежки планински преходи, но от натоварването сърцето му едва не се пръсва. Опитва и с културизъм – разбира, че това е шок за тялото.

След години Евтимов преоткрива йогата като пълна противоположност на изтощителното до изнемога физическо натоварване. Нейните плавни и съсредоточени физически упражнения, при осъзнато дишане, съчетани с вътрешна концентрация и чувство за хармония със света, действа като магическо хапче на организма.

След време разбира, че във всеки човек е заложено от това „хапче“ и то няма странични въздействия. След години на практика и все по-добро здраве Евтимов написва позната на всички „Йога“.
Неговата книга и днес вдъхновява стотици българи да намерят здравословния начин на живот в хилядолетната йога. Но търсейки здраве тези хора откриват възможност за постигане на вътрешно равновесие, щастие и духовно.

Книгите му „Йога“ и „Медитация“ почти буквално се „изяждат с корите“.

И двете книги са написани от българин за българи. Познанието на йога е достъпно, разбираемо, написано с прецизна последователност. Тя описва как може да протече живота на един „светски“ йогин, живеещ далеч от Хималаите и Индия. Дава практически насоки, включително примерни дневни режими. Загатва основните принципи на йога и практични насоки, с които всеки може да ги следва.

За жалост „Йога“ е с изчерпан тираж, и не е преиздадена, но все още може да се намери по някое „изостанало“ копие по антикварните книжарници. Ние бихме могли да ви помогнем да намерите свой екземпляр – свържете се с нас.

С нетърпение очакваме вашите коментари и предложения за най-добрите йога книги на български език.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Related Posts

4 thoughts on “7 от най-добрите Йога книги за всеки – начинаещ или напреднал

 1. Мая Иванова каза:

  Прекрасна работа сте свършили!
  Синтезирано точно, лесно за разбиране!
  Благодаря ви

 2. даф каза:

  Може да добавите и „С ЙОГА ДО 100 ГОДИНИ“ на Даниел Петров!

  1. poznanie каза:

   Разбира се, но тогава няма да са 7 🙂
   но наистина сте прав, че има доста други книги по темата, които си заслужават да бъдат прочетени

  2. Цвети каза:

   Даниел Петров не може да прави основни асани, изгонен е от йога федарацията в България и няма нищо общо с тези големи учители. Човек без професия и образование, който е превърнал йога в метод за припечелване.
   https://yoga-bf.com/%d0%b8%d0%b7%d1%8f%d0%b2%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%84%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%be-%d0%b9/

   Изявление на Българска федерация по йога относно НЕЛЕГИТИМНИ „преподавателски“ дейности на Даниел Петров

   „Даниел Петров не е член на Българска федерация по йога. Той беше изключен от нея през 2011 година най-вече поради уронване на имиджа на йога. Курсовете за йога преподаватели, които той провежда, са нелегитимни.

   Бихме искали да напомним, че право да издават легитимни удостоверения и дипломи за преподаватели по йога имат само институции, регистрирани по Закона за висшето образование и Закона за професионалното образование и обучение. Всеки йога преподавател, който не е вписан в Националния регистър на Министерството на младежта и спорта, няма право да извършва преподавателска дейност по йога.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.