Мандалите – тези магически форми, цветове са известен свещен будистки символ, които може да ви помогне да се разберете по-добре.  Известно е, че медитацията, чрез мандали помага за релаксацията, за отпускането, за по-доброто разбиране на Вселената.

Отпечатайте любимата си мандала, вземете цветни моливи и се отдайте на това вълнуващо пътешествие изпълнено с творчество, копнеж и спокойствие.

Не забравяйте, че освен рисуването на мандали носенето им като сувенир също може да има изключително въздействие върху живота ви. Отлично решение е да закачите красива мандала на стената пред себе си и да я съзерцавате. Чуйте нейното послание – то може да е музиката, от която вашата душа се нуждае.

Рисуването или съзерцаването на мандали е отлично средство за терапия и медитация, дори за тези, които никога не са опитвали да медитират преди това. Всеки един лесно може да се справи с това упражнение. Рисуването е като детска игра. Всичко от което се нуждаете е малко лично време, комплект цветни моливи или други бои, удобно светло място. Пуснете си релаксираща музика и се отдайте на творчество си.

Оцветяването, рисуването или съзерцаването на готови мандали може да ви помогне да получите достъп до своята вътрешна енергия, до вашето АЗ, до намирането на онази загубена в сивото ежедневие хармония.

Как да изберете мандала? Просто я харесайте. Започнете с тази, която ви харесва най-много.

Мандала № 1 „Как мога да се чувствам по-добре?“

Тази мандала ще ви помогне да определите от какво се нуждаете, за да се почувствате по-добре – както в емоционален, така и във физически и психически аспект. Изберете цвят, не го мислете много. Просто вземете този, които най-много ви привлича. Започнете да оцветявате от елемент, които интуицията ви подскаже. Най-важното на това упражнение е да действате така както ви подсказва вашия вътрешен глас. Медитирайте върху тази мандала. Наблюдавайте своите мисли и емоции. Защо мислите така? След няколко минути вземете друг цвят.  Не се стремете на всяка цена да се получи цветна хармония. Нека всичко се случва спонтанно. Когато мандалата е готова напишете първите три думи, които ви идват на ум. Помислете за смисъла на тези думи. Имат ли връзка с първоначалния въпрос? Свали като pdf от тук.

Мандала № 2 „Какъв цвят е моят дъх?“

Повечето от нас рядко се замисляме над това как дишаме. И още по-рядко изпълняваме дихателни упражнения (пранаяма). Тази мандала ще ви даде време да направите точно това. Отпуснете се. Вгледайте се внимателно в мандалата. И изберете цвят, които смятате, че символизира вашия дъх. Нека този цвят да бъде в центъра. По време на това упражнение се съсредоточете върху дишането си. Вдишайте дълбоко (ще е прекрасно ако успеете да вдишате първо с корема, после със средната и накрая горната част на гърдите) и докато издишате бавно изберете следващ цвят. Продължавайте по същия начин докато оцветите всички елементи. По време на упражнението мислете само за дишането си. Усетете как свежият въздух изпълва гърдите ви и как прана енергията докосва всяка част от вашето обичано тяло. Завършете картината си. Погледнете я и усетете енергията, която е била с вас през цялото време. Свали като pdf от тук.

Мандала № 3 „Как да открия себе си?“

Изберете цветът, който ви харесва най-много. Смело оцветете централния кръг. После изберете друг цвят, с които да маркирате онази част от мандалата, която ви харесва най-много. Когато избирате цветове се доверете на своята интуиция. Оцветете звездата представяйки си, че сте в лабиринт и искате да излезете от него. По кой път ще тръгнете? На какво ви напомня този път? Завършете своята мандала и напишете три думи, фрази или изречения – нека да са първите, които ви идват на ум. Помислете върху тях за няколко минути. Какво ви казват тези думи за вас самите? Свали като pdf от тук.

Мандала № 4: „Какво е енергийното ми състояние днес?“

Нека цветовете говорят за вас! Доверете се на интуицията си. Оцветявайте с тези моливи, които ви привличат най-много. Избраните цветове ще ви помогнат да определите състоянието на вашата енергия. Погледнете оцветената мандала и запишете първите три думи, с които описвате картината си. В рамките на пет минути, медитирайте върху тяхното значение. Каква е връзката им с  въпроса: „В какво енергийно състояние съм днес?“. При анализа имайте предвид, че излишната енергия се разсейва с топли цветове, а студените я парализират. И не забравяйте, че мандалата отразява вашето състояние в момента. Утре, то може да се окаже съвсем различно. Свали като pdf от тук.

Мандала № 5 „ Кои са трите ми най-добри качества?“

Тази красива мандала ще ви помогне да определите какво харесвате най-много в себе си. Под мандалата напишете тези между три и пет думи, които мислите, че ви описват най-добре (Например, благодарност, честност, доброта, творчество, амбиция …). Изберете три (пет) цвята, така че всеки един от тези цветове да символизира едно от вашите качества. Време е за творчество. Рисувайки с всеки цвят медитирайте и визуализирайте своето качество.  Бъдете честни към себе си. Има ли качество, което  надделява? Дали има нужда да се развива? Опитайте се да разберете какво чувствате по отношение на тези качества. Свали като pdf от тук.

Мандала № 6 „ Как да намеря спокойствие в себе си?“

Кой цвят символизира вашето вътрешно спокойствие? Изберете го. Оцветете всички централни сложни кръгове с него. Някои от тези кръгове са преплетени и може би ви се иска да вземете друг цвят, който ще хармонизира вашите мисли. Да направете го. Сега изберете други цветове, с които да запълните външните кръгове. Не мислете, а следвайте вдъхновението си. Когато сте готови погледнете мандалата си. Открихте ли изненадващи емоции, чувства и мисли, докато следвахте преплетените форми? Напишете ги и ги анализирайте. Свали като pdf от тук.

Мандала № 7 „ Кое възпрепятства свободния поток на енергията ми?“

Разпечатайте мандалата. Формите движещи се от центъра към края на кръга символизират потока на енергията. Преди да започнете да оцветявате затворете очи и си задайте въпроса „Какво блокира гладкото движение на моята енергия? (прана, чи). Докато рисувате мандалата освободете съзнанието си, нека мислите идват и си отиват като облаци в небето. Когато завършите мандалата задайте си отново този въпрос. Виждате ли къде е блокажа? Малък ключ към ребуса: погледнете кои цветове преобладават. Студени (зелено, синьо, лилаво) или топли (червено, оранжево, жълто). Първите цветове затварят енергиите канали, а вторите ги отварят. Вгледайте се внимателно къде точно сте поставили тези цветове. Какво усещахте в този момент? Свали като pdf от тук.

Можете да анализирате цветовете, които сте използвали в мандалите си от тук.